«Το τηλεγράφημα», έκθεση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Από τις 24 Απριλίου φιλοξενείται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού η έκθεση «Λόγος VI: Το Τηλεγράφημα», την οποία συνδιοργανώνει το μουσείο με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ. Η έκθεση αποτελείται από τηλεγραφήματα και φωτογραφίες του σήμερα του Σπύρου Στάβερη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Από τις 24 Απριλίου φιλοξενείται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού η έκθεση «Λόγος VI: Το Τηλεγράφημα», την οποία συνδιοργανώνει το μουσείο με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ. Η έκθεση αποτελείται από τηλεγραφήματα και φωτογραφίες του σήμερα του Σπύρου Στάβερη.
Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή τη δωρεά της συλλογής αυθεντικών τηλεγραφημάτων του Μιχάλη Τσιπίδη στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ.
Πρόκειται για την παρουσίαση κυρίως εμπορικών μηνυμάτων που μεταδίδονταν από τις διαφορετικές τηλεγραφικές υπηρεσίες με έδρα τη Θεσσαλονίκη από το 1870 μέχρι το 1956 (η Οθωμανική Αυτοκρατορική Τηλεγραφική Υπηρεσία, η βουλγαρική, η σερβική, η αγγλική Eastern Telegraph Company και η μετεξέλιξή της, η Cable and Wireless, η αγγλική Cable Telegraph Company, η Eλληνική Ταχυδρομική Τηλεγραφική Τηλεφωνική Υπηρεσία και ο ΟΤΕ).
Ο επισκέπτης παρακολουθεί έτσι ένα κομμάτι της ιστορίας της Θεσσαλονίκης να ξετυλίγεται μέσα από ελάχιστες λέξεις, από συναλλαγές, ακόμη και από τα λογοκριμένα τηλεγραφήματα.
Αυτά συνδέονται αντιστικτικά με φωτογραφίες του σήμερα από τον Σπύρο Στάβερη, κατόπιν ανάθεσης από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Οι εικόνες βασίζονται στα μηνύματα επιλεγμένων τηλεγραφημάτων από το φωτογράφο, φέρνοντας με αυτό τον τρόπο σε διάλογο λέξεις και εικόνα: λέξεις του παρελθόντος τροφοδοτούν εικόνες του σήμερα, έχοντας πάντοτε το ίδιο σκηνικό, την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζεται στο πλαίσιο του εκθεσιακού κύκλου του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης «Ματιές στην πόλη».
Εγκαίνια έκθεσης – Παρασκευή 24 Απριλίου, 20.00
Χώρος: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων ΜΒΠ «Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου» / Λεωφ. Στρατού 2, τηλ: 2313306400).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Euroleague: Σε ποιες χώρες θα έχουν έδρα από εδώ και πέρα Μακάμπι, Χάποελ και Ντουμπάι BC
- Λάρισα: Νεκρός 95χρονος οδηγός σε τροχαίο με την εμπλοκή τριών οχημάτων
- Στη φυλακή το ζευγάρι που φέρεται να εμπλέκεται στην αυτοκτονία Καλλέργη
- Μεταβολικό Σύνδρομο: Η ελληνική καινοτομία από 1000 ελιές που αλλάζει τα δεδομένα
- Μπενεντέτο «Νίττο» Σανταπάολα: Πέθανε ο τελευταίος Νονός της Κόζα Νόστρα
- Όλα τα είχε η Τότεναμ αυτό της… έλλειπε – Χαμός με τα σχόλια σκάουτερ των Spurs που είναι οπαδός της Άρσεναλ
- Κατασκοπεία στη Σούδα: Οι σχέσεις του 36χρονου Γεωργιανού με τον Αζέρο κατάσκοπο και το ιρανικό λογισμικό
- Το Ιράν εκτελεί σχέδιο του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ για εξάπλωση του πολέμου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 03.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mo-8EJAWgGv6o-unsplash-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442