H Χάγη δεν θα ερευνήσει την ισραηλινή επέμβαση στο Mavi Marmara
Αν και οι εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστήριου θεωρούν πιθανή την τέλεση εγκλημάτων πολέμου κατά την ισραηλινή επέμβαση στον Στόλο για τη Γάζα το 2010, δεν θα προχωρήσουν σε έρευνα επειδή η έκταση των πιθανών εγκλημάτων δεν είναι τέτοια που να εμπίπτει στη δικαιοδοσία της Χάγης.
Αν και οι εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστήριου θεωρούν πιθανή την τέλεση εγκλημάτων πολέμου κατά την ισραηλινή επέμβαση στον Στόλο για τη Γάζα το 2010, δεν θα προχωρήσουν σε έρευνα επειδή η έκταση των πιθανών εγκλημάτων δεν είναι τέτοια που να εμπίπτει στη δικαιοδοσία της Χάγης. Αυτό αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο γνώση εγγράφου του Δικαστηρίου.
Στις 31 Μαΐου του 2010, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είχαν κάνει έφοδο στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara που, ως μέρος του «Στολίσκου της Ελευθερίας», μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια που σκόπευε να παραδώσει στη Γάζα, σπάζοντας τον αποκλεισμό.
Στην επιδρομή σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι ακτιβιστές. Η υπόθεση επιδείνωσε ραγδαία τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών και η αναφορά για τις προθέσεις της Χάγης ενδέχεται να προκαλέσει νέο κύμα οργής από την Άγκυρα.
Σύμφωνα με έγγραφο του Δικαστηρίου, γνώση του οποίου επικαλείται το Reuters, οι εισαγγελείς αναφέρουν πως οι διαθέσιμες πληροφορίες σχηματίζουν «εύλογα» την εικόνα πως οι ισραηλινές δυνάμεις «ενδέχεται να τέλεσαν εγκλήματα πολέμου» αναφορικά με την επιδρομή.
Ωστόσο, η βαρύτητά τους, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο το συμπέρασμα του εγγράφου, δεν είναι τέτοια που να μπορεί να φέρει την υπόθεση ενώπιον της Χάγης.
Το έγγραφο τονίζει επίσης ότι καθώς τα στοιχεία δεν έχουν συλλεχθεί από το ίδιο το Δικαστήριο, η αναφορά για πιθανή τέλεση εγκλημάτων πολέμου «δεν πρέπει να θεωρείται συμπέρασμα έρευνας».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ολυμπιακός: Αυτή είναι η αποστολή για το ματς με τον ΟΦΗ (pic)
- Ελβετικό φράγκο: Πότε αναμένεται η απόφαση του Αρείου Πάγου για τα δάνεια – Τι υποστήριξαν οι δύο πλευρές
- Έπιασε στασίδι ο Παππάς στην αναμονή εισιτηρίου για την πρώτη θέση
- Γιώργος Λαζάνης: Ο δίκαιος και ο άδικος λόγος
- Παγωνιά και… πλαστικό: Αυτά θα συναντήσει ο Ολυμπιακός στο Καζακστάν κόντρα στην Καϊράτ
- «Ψυχοσεξουαλικό ποπ θρίλερ» – Η Αν Χάθαγουεϊ και η Μικαέλα Κόελ αναμετρώνται στο πρώτο τρέιλερ της επικής ταινίας Mother Mary
- «Μια νύχτα μόνο» στο MEGA: Τι θα δούμε στα επόμενα συγκλονιστικά επεισόδια
- Αυστρία: Ορειβάτης άφησε την σύντροφό του «να παγώσει μέχρι θανάτου» σε κορυφή βουνού
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442