Τη «βούλα» στην αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους έβαλε η Σουηδία
Και επίσημα προχώρησε την Πέμπτη η Σουηδία στην αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτος, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρεμ. «Αποφασίσαμε να αναγνωρίσουμε την Παλαιστίνη κρίνοντας ότι πληροί τα κριτήρια» είπε, λέγοντας πως η Στοκχόλμη ευελπιστεί πως η κινήση θα δώσει βάρος στην παλαιστινιακή πλευρά και ώθηση στην επιδίωξη συνομιλιών με το Ισραήλ. Χαιρετίζει την κίνηση ο Μαχμούντ Αμπάς.
Και επίσημα προχώρησε την Πέμπτη η Σουηδία στην αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτος, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρεμ. Χαιρετίζει την απόφαση ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.
«Αποφασίσαμε σήμερα να αναγνωρίσουμε την Παλαιστίνη κρίνοντας ότι πληροί τα κριτήρια» είπε την Πέμπτη η ΥΠΕΞ, λέγοντας πως η Στοκχόλμη ευελπιστεί πως η κινήση θα δώσει βάρος στην παλαιστινιακή πλευρά και ώθηση στην επιδίωξη συνομιλιών με το Ισραήλ.
Μετά την ανάληψη καθηκόντων, η νέα κυβέρνηση της Σουηδίας είχε ανακοινώσει πως θα προχωρούσε στην αναγνώριση. Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση του Ισραήλ, και τελικά η Στοκχόλμη έκανε «μισό βήμα» πίσω, προαναγγέλλοντας πως η αναγνώριση δεν θα γινόταν με ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο αλλά με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σε χρόνο που δεν είχε ανακοινωθεί.
H Παλαιστίνη «είναι επικράτεια, λαός και κυβέρνηση» είπε η Βάλστρεμ την Πέμπτη.
Νωρίτερα, προαναγγέλλοντας την απόφαση, είχε αναφέρει ότι η σουηδική αναγνώριση γίνεται ως «συμβολή προς ένα καλύτερο μέλλον σε μία περιοχή που για έχει χαρακτηριστεί τόσο καιρό από παγωμένες διαπραγματεύσεις, καταστροφή και απογοήτευση».
«Κάποιοι λένε ότι αυτή η απόφαση έρχεται πολύ νωρίς, αλλά φοβάμαι πως έρχεται πολύ αργά» είχε αναφέρει η Βάλστρεμ.
Από την πλευρά της Ραμάλα, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε «θαρραλέα και ιστορική» την αναγνώριση. Ο Αμπάς κάλεσε «όσες χώρες δεν το έχουν κάνει, να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σουηδίας».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γαύδος: Διάσωση 361 αλλοδαπών από το Λιμενικό
- «Κινείται για τον Αντράντε ο ΠΑΟΚ…»
- Ελένη Παπαδοπούλου: Στην Ευελπίδων ο γιος της που συνελήφθη για τη δολοφονία της – Όταν έλεγε ότι «ήταν ατύχημα από τσιγάρο»
- Νέα Αριστερά για τη λογοκρισία στη Φλώρινα: Μας γυρίζουν στον Μεσαίωνα του Καντιώτη
- Μέσα στη «Φωλιά του Λύκου», το κρυφό αρχηγείο στο δάσος από όπου ο Χίτλερ διεύθυνε τον πόλεμο
- Yπόθεση Νεγκρέιρα: «Η Ρεάλ σκοπεύει να διεκδικήσει αποζημιώσεις από την Μπαρτσελόνα»
- Το παλαιότερο εστιατόριο στον κόσμο συμπλήρωσε 300 χρόνια – Αργοψημένο γουρουνόπουλο και φάντασμα στο κελάρι
- Βαρδούσια: Άκαρπες οι έρευνες για τους τρεις ορειβάτες που αγνοούνται – Εντοπίστηκε το αυτοκίνητό τους
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Χρυσή βίζα: Μειώνονται οι αιτήσεις – Γιατί φρενάρει η ζήτηση [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/11/golden-visa-768x516-1-1-300x300.jpg)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 25.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/evgeni-tcherkasski-bE4C_M7M4xY-unsplash-1-315x220.jpg)












































![Χρυσή βίζα: Μειώνονται οι αιτήσεις – Γιατί φρενάρει η ζήτηση [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ot_golden_visa24_1-1200x703-315x220.jpg)















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442