Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ενίσχυσε τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης
Επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες η Τράπεζα της Ιαπωνίας ενίσχυσε σήμερα Πέμπτη τα μέτρα χαλάρωσης που αποσκοπούν στην τόνωση του πληθωρισμού και της οικονομικής δυναμικής της ασιατικής χώρας, η οποία έχει επηρεασθεί από τον υψηλότερο φόρο επί των πωλήσεων που επιβλήθη τον προηγούμενο Απρίλιο.
Επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες η Τράπεζα της Ιαπωνίας ενίσχυσε σήμερα Πέμπτη τα μέτρα χαλάρωσης που αποσκοπούν στην τόνωση του πληθωρισμού και της οικονομικής δυναμικής της ασιατικής χώρας, η οποία έχει επηρεασθεί από τον υψηλότερο φόρο επί των πωλήσεων που επιβλήθη τον προηγούμενο Απρίλιο.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η κεντρική τράπεζα αύξησε τη νομισματική της βάσης από 60 τρισ. γεν σε 70 τρις. γεν (667 δισ. δολάρια) αγοράζοντας κρατικά ομολόγα και άλλα χρηματοοικονομικά στοιχεία ενεργητικού σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Άμπε για επαναφορά της τρίτης μεγαλύτερη οικονομίας στον κόσμο πίσω σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Ο Πρωθυπουργός Άμπε θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι το τέλος του 2014 εάν θα προχωρήσει με τα σχέδια για την περαιτέρω αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων κατά 2%, στο 10% το 2015. Για την απόφαση αυτή θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία για την ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο 2014, τα οποία όμως δεν αναμένεται να είναι υποστηρικτικά. Σε κάθε περίπτωση η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας θα είναι έτοιμη να ενισχύσει την ποσοτική χαλάρωση, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Με πτώση ολοκληρώθηκαν σήμερα οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 52,17 μονάδες, σε ποσοστό 0,33%, και διαμορφώθηκε στις 15.676,18 μονάδες.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.