Spiegel: ΗΠΑ και Βρετανία παρακολουθούσαν την Τουρκία
Νέος πονοκέφαλος για την Άγκυρα από τον φάκελο Σνόουντεν: Σύμφωνα με το Spiegel, εκτός από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, και η αμερικανική NSA όπως και η βρετανική GCHQ είχαν βάλει στο στόχαστρο την Τουρκία -την ίδια ώρα μάλιστα που συνεργάζονταν με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες για παρακολουθήσεις. Αντιδρά η Άγκυρα, καλώντας τον αμερικανό επιτετραμμένο για εξηγήσεις.
Νέος πονοκέφαλος για την Άγκυρα από τον φάκελο Σνόουντεν: Σύμφωνα με το Spiegel, δεν ήταν μόνο οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες που είχαν βάλει στο στόχαστρο την Τουρκία. Η αμερικανική NSA όπως και η βρετανική GCHQ είχαν την Τουρκία ψηλά στις λίστα των «χωρών στόχων», την ίδια ώρα μάλιστα που συνεργάζονταν με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες για παρακολουθήσεις του PKK.
Αντιδρά η Άγκυρα, καλώντας τον αμερικανό επιτετραμμένο για εξηγήσεις. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μπουλέντ Αρίντς ανέφερε ότι εκλήθη ο αμερικανός επιτετραμμένος, αυτήν την στιγμή ο πιο υψηλόβαθμος διπλωματικός αξιωματούχος των ΗΠΑ στην Τουρκία.
Η Άγκυρα του εξέφρασε την ανησυχία της στον αμερικανό επιτετραμμένο.
Σύμφωνα με έγγραφα των οποίων γνώση επικαλείται το γερμανικό περιοδικό, η Τουρκία ήταν στην κουρφαία ομάδα χωρών στόχων για παρακολουθήσεις. Οι αποκαλύψεις τυγχάνουν, φυσικά, εκτεταμένης αναφοράς στον τουρκικό τύπο.
Στα έγγραφα, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό, στέλεχος της αμερικανικής NSA έφτασε το 2006 να υπερηφανεύεται ότι η υπηρεσία «είχε απόλυτη επιτυχία στην παρακολούθηση των υπολογιστών της τουρκικής ηγεσίας».
Ανάλογη ήταν και η «επιτυχία» στην παρακολούθηση των επικοινωνιών των τουρκικών διπλωματικών αποστολών στην Ουάσινγκτον και στον ΟΗΕ (στα κεντρικά της Νέας Υόρκης).
Όσον αφορά τη βρετανική πλευρά, το ενδιαφέρον του Λονδίνου «επικεντρωνόταν» σε ζητήματα ενέργειας. Στόχος ήδη από το 2008 ήταν ιδιαίτερα η πρόσβαση στις επικοινωνίες του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας (και συγκεκριμένα του τότε υπουργού Χιμλί Γκιουλέρ) αλλά και τριών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις αναφορές.
Το ντοσιέ εγγράφων το οποίο επικαλείται το περιοδικό επισημαίνει επίσης ότι η παράλληλη συνεργασία της NSA με τις τουρκικές υπηρεσίες ήταν στενή όσον αφορά την παρακολούθηση του κουρδικού PKK. Το περιοδικό υποστηρίζει ότι παραδίδονταν πληροφορίες και δεδομένα στην Άγκυρα που «συνέβαλαν στην εξόντωση ή τον εντοπισμό ηγετικών στελεχών του κινήματος».
Η συνεργασία ήταν τόσο στενή που υπήρξαν περίοδοι που παραδίδονταν κάθε έξι ώρες στοιχεία για τη θέση των κινητών τηλεφώνων ηγετικών στελεχών του PKK -και σε περιόδους στρατιωτικών επιχειρήσεων, αναφέρεται, ακόμη και ανά ώρα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αλγερία: 14 νεκροί, 34 τραυματίες σε τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη λεωφορείο
- Νομικό μέτωπο από Costco, Revlon και Kawasaki κατά των δασμών Τραμπ
- Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ
- Ο CEO της Magnum συμμαχεί με τον Κένεντι για μια «πιο υγιή Αμερική»
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)










![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-140x85.jpg)



![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)



























![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442