Πορτοκαλί συναγερμός για έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία
Οι αρχές της Ισλανδίας αύξησαν το επίπεδο κινδύνου για μια ενδεχόμενη έκρηξη του ηφαιστείου Μπαρνταρμπούνγκα κηρύσσοντας «πορτοκαλί συναγερμό», δηλαδή το τέταρτο επίπεδο στην πεντάβαθμη κλίμακα κινδύνου.
Οι αρχές της Ισλανδίας αύξησαν το επίπεδο κινδύνου για μια ενδεχόμενη έκρηξη του ηφαιστείου Μπαρνταρμπούνγκα κηρύσσοντας «πορτοκαλί συναγερμό», δηλαδή το τέταρτο επίπεδο στην πεντάβαθμη κλίμακα κινδύνου.
Η έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιάτλαγιοκουτλ το 2010 οδήγησε στο κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ευρώπης για έξι ημέρες και στοίχισε 1,7 δισ. δολάρια.
Από τις 16 Αυγούστου παρατηρείται έντονη σεισμική δραστηριότητα στο Μπαρνταρμπούνγκα, όμως ακόμη δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επίκειται μια έκρηξη.
Το Μπαρνταρμπούνγκα είναι το μεγαλύτερο ηφαιστειακό σύστημα της Ισλανδίας και βρίσκεται κάτω από κάλυμμα του πάγου του παγετώνα Βατναγιόκουλ, στα νοτιοδυτικά της χώρας.
Ανήκει σε διαφορετική οροσειρά από το Eyjafjallajokull.
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι νωρίς το πρωί της Δευτέρας κατέγραψε την ισχυρότερη σεισμική δόνηση που έχει σημειωθεί στην περιοχή από το 1996 και πλέον έχει ισχυρές ενδείξεις ότι το μάγμα στο ηφαίστειο κινείται.
«Προς το παρόν δεν υπάρχουν σημάδια έκρηξης, όμως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι η δραστηριότητα αυτή δεν θα οδηγήσει σε μια υποπαγετική ηφαιστειακή έκρηξη» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Ένα στέλεχος της υπηρεσία τόνισε ότι η περιοχή όπου βρίσκεται το ηφαίστειο είναι σχεδόν ακατοίκητη, όμως για λόγους ασφαλείας έχουν κλείσει τους γύρω δρόμους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Live streaming: Η συνέντευξη Τύπου του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τη Λεβερκούζεν
- Φίλος του Άρη Betsson έβαλε σουτ από το κέντρο του γηπέδου και κέρδισε 2.000€
- Όταν η καινοτομία χτυπά σε τοίχο: Βανδαλισμοί ακινητοποίησαν τα ηλεκτρικά ποδήλατα στο Αιγάλεω
- Η Μαρία Καρυστιανού θέλει να γυρίσει τις γυναίκες πενήντα χρόνια πίσω
- Συγκλονίζει ο Πολονάρα: Επέστρεψε στο γήπεδο και αποθεώθηκε (vids)
- Η Ιωάννα Καρέλια θα στηρίξει αθλητές για να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες
- Ισπανία: Τα μοιραία 20 δευτερόλεπτα ανάμεσα στον πρώτο εκτροχιασμό και τη σύγκρουση – Τι καταγγέλλουν οι μηχανοδηγοί
- Ιράν: Γιατί είναι δύσκολη η πολιτική αλλαγή – Οι διαιρέσεις της αντιπολίτευσης και ο ρόλος του Παχλαβί
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442