
ΕΛΠΕ: Υπό όρους μπορεί να μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης
Υπέρ της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, εφόσον ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των συστημάτων ελέγχου εισροών-εκροών καυσίμων στα πρατήρια, τάχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) Γ.Κωστόπουλος.
Υπέρ της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, εφόσον ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των συστημάτων ελέγχου εισροών-εκροών καυσίμων στα πρατήρια, τάχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) Γ.Κωστόπουλος, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.
Η εγκατάσταση των συστημάτων αυτών, όπως είπε, θα κλείσει δια παντός την πόρτα του λαθρεμπορίου και των εικονικών εξαγωγών καυσίμων.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το σύνολο των πρατηρίων πρέπει να έχει εγκαταστήσει συστήματα ελέγχου ως το τέλος Αυγούστου.
Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Κωστόπουλος, θα πρέπει να διασφαλιστεί και η επικοινωνία των συστημάτων αυτών με το υπουργείο Οικονομικών και εξέφρασε την απορία γιατί δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη. Οι φορείς της αγοράς, τόνισε, είναι πρόθυμοι να συμβάλουν με στελέχη ή ακόμη και με χρήματα προκειμένου να υλοποιηθεί.
Επανέλαβε εξάλλου το αίτημα του κλάδου να σταματήσει η προπληρωμή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από τις εταιρίες εμπορίας καυσίμων προς το κράτος «ώστε να απελευθερωθούν τελωνειακοί για να κάνουν ουσιαστικούς ελέγχους και να σταματήσει το δούναι και λαβείν των τελωνειακών με τις εταιρίες».
Αναφερόμενος στις έρευνες για υδρογονάνθρακες (τα ΕΛΠΕ είναι επικεφαλής της Κοινοπραξίας που κέρδισε τον διαγωνισμό για τον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο) είπε ότι οι έρευνες είναι δαπανηρή αλλά και χρονοβόρα διαδικασία καθώς η άντληση δεν ξεκινά νωρίτερα από δέκα χρόνια από την παραχώρηση, εφόσον βέβαια βρεθεί κοίτασμα.
Ωστόσο, εξέφρασε το ενδιαφέρον του ομίλου για έρευνες στην ελληνική επικράτεια, ενώ για την αντίστοιχη δραστηριότητα στην Αίγυπτο είπε ότι αν δεν είναι επιτυχής η επόμενη γεώτρηση στην περιοχή Ομπαγιέντ τα ΕΛΠΕ θα αποχωρήσουν.
Οι συμβάσεις για την παραχώρηση των περιοχών Ιωαννίνων, Δυτικού Πατραϊκού και Κατακόλου αναμένεται να κυρωθούν από τη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες.
Ο κ. Κωστόπουλος επισήμανε, τέλος, την ανάγκη να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ στον οποίο τα ΕΛΠΕ έχουν έμμεση συμμετοχή μέσω της ΔΕΠΑ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη γραφειοκρατία της Ευρώπης που θέτει εμπόδια στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Ο πρόεδρος του ομίλου Γιάννης Παπαθανασίου, αναφέρθηκε στη βελτίωση των λειτουργικών επιδόσεων των ΕΛΠΕ και στην ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους, αλλά και στο ιδιαίτερα δυσμενές διεθνές περιβάλλον με τη μείωση των περιθωρίων κέρδους και της ζήτησης καυσίμων στις χώρες της περιοχής.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Σε δύσκολη θέση ο Βαλβέρδε – Οι οπαδοί της Μπιλμπάο κούνησαν λευκές πετσέτες
- Κουτσούμπας: Η διέξοδος για τις γυναίκες βρίσκεται στη σύγκρουση με το σύστημα της εκμετάλλευσης και των πολέμων
- Από άστεγος σε εκατομμυριούχος: Ένα ξυστό των 20 δολαρίων χάρισε 1 εκατομμύριο σε άνδρα στις ΗΠΑ
- Στο χείλος του γκρεμού η Μονακό: Μεγάλες εντάσεις, αποχωρήσεις παικτών και στο… βάθος παραίτηση Σπανούλη
- Ήπειρος: Πώς εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία μετά τα 5,3R – «Κύρια δόνηση» λέει ο Γκανάς στο in
- ΗΠΑ και Ισραήλ: Το σχέδιο για επιχείρηση ειδικών δυνάμεων για την κατάσχεση του πυρηνικού αποθέματος του Ιράν
- Γιατί ο σκύλος σάς κοιτάζει όταν τρώτε; – Ποιος ο λόγος που γυρίζει το βλέμμα του μόλις τον δείτε
- Αλέκος Βοσνιάδης: Ο «άρχοντας» των ανόδων το έκανε και με την Καλαμάτα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 0θ.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/raul-escobar-xP2-OoPaz6k-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442