Αναζητείται νέα λύση στο θέμα των «επαγγελματιών επενδυτών»
Τις θέσεις των φορέων της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς για το θέμα των «επαγγελματιών επενδυτών» αναμένεται να κοινοποιήσει εκ νέου το υπουργείο Οικονομικών μέσω επιστολής σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ.
Τις θέσεις των φορέων της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς για το θέμα των «επαγγελματιών επενδυτών» αναμένεται να κοινοποιήσει εκ νέου το υπουργείο Οικονομικών μέσω επιστολής σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με τις Διοικήσεις του ΣΜΕΧΑ, της Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και έχει συνθέσει μια σειρά προτάσεων και επιχειρημάτων που αποδεικνύουν πως η εμμονή της τρόικας στην υπέρ- φορολόγηση των επενδυτών του χρηματιστηρίου έχει λειτουργήσει βλαπτικά στην προσέλκυση επενδύσεων.
Η τρόικα επέμεινε να θεσπιστεί ο θεσμός του «επαγγελματία επενδυτή» ο οποίος από την 1η Ιανουαρίου 2015 θα φορολογείται με συντελεστή 26% για τα κέρδη του από χρηματιστηριακές συναλλαγές και όχι με το 15% που αντιστοιχεί στο συντελεστή του φόρου υπεραξίας.
Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ το υπουργείο Οικονομικών επέτυχε να θεωρείται ως επαγγελματίας επενδυτής εκείνος ο οποίος πραγματοποιεί κατά μέσο όρο τουλάχιστον 10 συναλλαγές αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ ανά τρίμηνο, στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων και διαθέτει χαρτοφυλάκιο σε καταθέσεις συν τίτλους, συνολικής αξίας πάνω από 500.000 ευρώ σε μία τουλάχιστον χρονική στιγμή στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων.
Ωστόσο, οι φορείς της κεφαλαιαγοράς έχουν διαπιστώσει πως η φορολογική αυτή διάκριση έχει λειτουργήσει αποθαρρυντικά για πολλούς μεγάλους επενδυτές οι οποίοι δεν τοποθετούνται στην ελληνική κεφαλαιαγορά.
Στη βάση αυτή υποστηρίζουν πως δεν είναι δυνατόν ο χαρακτηρισμός ενός επενδυτή ως επαγγελματία από πλευράς επενδυτικού προφίλ (κάτι που προβλέπεται από την κοινοτική οδηγία MiFiD) να μπερδεύεται με τον χαρακτηρισμό του ως επιτηδευματία από πλευράς φορολογίας.
Ακόμη, οι φορείς της αγοράς υποστηρίζουν πως σε καμιά χώρα οι χρηματιστηριακές συναλλαγές δεν επιβαρύνονται με τριπλούς φόρους (συναλλαγών, υπεραξίας, επιτηδευματία) όπως συμβαίνει στην Ελλάδα.
Θ.Κ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η Καϊράτ θα παίξει με μαύρα περιβραχιόνια απέναντι στον Ολυμπιακό
- Ο σκύλος της φυλής Δαλματίας: Αθλητικός, ευγενικός και πανέξυπνος
- Αντιδράσεις για την επίσκεψη Σάλεχ στην Αθήνα και τις αναφορές στο τουρκολιβυκό μνημόνιο
- Αυτό είναι το πιο χριστουγεννιάτικο σπίτι της Αθήνας – Πού βρίσκεται
- Τολμηρή ληστεία στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας: Σπάνιες γκραβούρες Ματίς και Πορτινάρι στα χέρια ενόπλων
- Η Φιορεντίνα με «διαβατήριο για τη Serie B»
- Ακίνητα: Έρχεται μίνι ΕΝΦΙΑ μέσω δημοτικού τέλους – Τι αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ
- Όταν ο ΛεΜπρόν έμεινε κάτω από τους 10 πόντους…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-315x220.jpg)
































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442