Παλιά μονάδα χημικών στο Ιράκ κατέλαβε η ISIS, κατά τις ΗΠΑ
Τζιχαντιστές της ISIS κατέλαβαν ένα παλιό εργοστάσιο παραγωγής χημικών όπλων της εποχής του Σαντάμ Χουσέιν, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Ουάσινγκτον έχει αποφασίσει την αποστολή «μέχρι 300» στρατιωτικών συμβούλων για να συνδράμει τη Βαγδάτη, δηλώνοντας μεν έτοιμη για «στοχευμένη» στρατιωτική δράση αλλά χωρίς ακόμη να ανακοινώνει αεροπορικές επιδρομές.
Τζιχαντιστές της ISIS κατέλαβαν ένα παλιό εργοστάσιο παραγωγής χημικών όπλων της εποχής του Σαντάμ Χουσέιν, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Ουάσινγκτον έχει αποφασίσει την αποστολή «μέχρι 300» στρατιωτικών συμβούλων για να συνδράμει τη Βαγδάτη, δηλώνοντας μεν έτοιμη για «στοχευμένη» στρατιωτική δράση αλλά χωρίς ακόμη να ανακοινώνει αεροπορικές επιδρομές.
«Γνωρίζουμε πως η ISIS κατέλαβε το συγκρότημα Αλ Μουθάνα» ανέφερε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Τζεν Ψακή σε ανακοίνωσή της σχετικά με τη μονάδα του παλιού χημικού οπλοστασίου. Διευκρίνισε πάντως ότι οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν πως οι εξεγερμένοι ισλαμιστές είναι σε θέση να παράγουν λειτουργικά χημικά όπλα, επειδή τα προϊόντα που μπορεί να βρίσκονται ακόμη εκεί είναι πολύ παλιά.
Το συγκρότημα, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 70 χλμ. βορειοδυτικά της Βαγδάτης, είχε αρχίσει να παράγει αέριο μουστάρδας και άλλα χημικά αέρια, μεταξύ των οποίων σαρίν, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, μερικούς μήνες μετά την άνοδο του Σαντάμ Χουσέιν στην προεδρία, σύμφωνα με ένα έγγραφο της CIA.
Το πρόγραμμα χημικών όπλων είχε φθάσει απόγειό του στη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ στα τέλη της δεκαετίας του 1980, καθώς περίπου 209 τόνοι αερίου σαρίν παρήχθησαν το 1987 και 394 τόνοι το 1988.
Ωστόσο η CIA υποστηρίζει πως το συγκρότημα αυτό είχε κλείσει στη συνέχεια μετά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, όταν αποφάσεις του ΟΗΕ απαγόρευσαν στο Ιράκ οποιαδήποτε παραγωγή χημικών όπλων.
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν πάντως «να ανησυχούν για την κατάληψη οποιασδήποτε στρατιωτικής εγκατάστασης από το ΙΚΙΛ» διευκρίνισε η Τζ.Ψακή. «Δεν πιστεύουμε πως το συγκρότημα περιέχει υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στρατιωτικά και θα ήταν δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να το μετακινήσουμε με ασφάλεια», ανέφερε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Ο Τραμπ θέλει 1 δισ. δολάρια από κάθε κράτος για να γίνει μέλος στο Συμβούλιο Ειρήνης
- Γιατί ο Τραμπ στρέφεται κατά της JP Morgan;
- Καταζητούμενος από το Top 10 του FBI συνελήφθη στο Μεξικό
- Οι ΗΠΑ σκότωσαν «ηγέτη συνδεόμενο με την Αλ Κάιντα» στη Συρία
- Κατάσχεση – «μαμούθ» στον Παναμά με περισσότερους από 5 τόνους να πέφτουν στα χέρια των αρχών
- Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]
- Συρία: Ο στρατός πήρε τον έλεγχο στρατιωτικού αεροδρομίου, φράγματος και πετρελαιοπηγών
- Φθηνότερα αυτοκίνητα ή ακριβότερα καύσιμα; Το στοίχημα Τραμπ διχάζει την αγορά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)


















![Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/guatemala-prison-315x220.jpg)




































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442