Δικαιώθηκε το Paris Match για την αποκάλυψη κρυφού γιου του Αλβέρτου
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε το εβδομαδιαίο γαλλικό περιοδικό
Paris Match στη διένεξη που είχε με τον πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό, επειδή το 2005 είχε αποκαλύψει την ύπαρξη ενός παιδιού που έχει αποκτήσει με γαλλίδα αεροσυνοδό. Μετά τις αποκαλύψεις, ο πρίγκιπας Αλβέρτος είχε αναγνωρίσει δημοσίως το παιδί στις 6 Ιουλίου 2005, κάτι που δεν είχε εμποδίσει την επικύρωση σε δεύτερο βαθμό της καταδίκης του περιοδικού τον επόμενο Νοέμβριο.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε το εβδομαδιαίο γαλλικό περιοδικό
Paris Match στη διένεξη που είχε με τον πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό, επειδή το 2005 είχε αποκαλύψει την ύπαρξη ενός παιδιού που έχει αποκτήσει με γαλλίδα αεροσυνοδό.
«Υπήρχε θεμιτό ενδιαφέρον του κοινού να γνωρίζει την ύπαρξη αυτού του παιδιού και να μπορεί να συζητήσει για τις ενδεχόμενες συνέπειές της στην πολιτική ζωή του πριγκιπάτου του Μονακό» αποφάνθηκαν οι ευρωπαίοι δικαστές, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η καταδίκη του περιοδικού συνιστούσε παραβίαση της ελευθερίας έκφρασής του.
Τον Ιούνιο του 2005, το Paris Match είχε καταδικασθεί από δικαστήριο της Ναντέρ να καταβάλει 50.000 ευρώ ως ηθική αποζημίωση στον Αλβέρτο Γκριμάλντι. Αντικείμενο της διαμάχης ήταν η δημοσίευση στη περιοδικό, το Μάιο του 2005, μιας συνέντευξης της Νικόλ Κοστ, γαλλίδας αεροσυνοδού, καταγόμενης από το Τόγκο, η οποία αποκάλυψε ότι ο γιος της, ο Αλεξάντρ, ηλικίας τότε 20 μηνών, είχε πατέρα τον Αλβέρτο του Μονακό.
Μετά τις αποκαλύψεις, ο μονεγάσκος μονάρχης είχε αναγνωρίσει δημοσίως το παιδί στις 6 Ιουλίου 2005, κάτι που δεν είχε εμποδίσει την επικύρωση σε δεύτερο βαθμό της καταδίκης του περιοδικού τον επόμενο Νοέμβριο.
Εννέα χρόνια μετά τη διαμάχη αυτή, οι ευρωπαίοι δικαστές αποδέχθηκαν, από τη μια πλευρά, πως η ύπαρξη αυτού του παιδιού είχε μια «πολιτική σημασία», έστω κι αν ο νεαρός Αλεξάντρ, «βάσει του σημερινού μονεγασκικού Συντάγματος, δεν μπορεί να διεκδικήσει τη διαδοχή του πατέρα του».
Από την άλλη πλευρά, υπογράμμισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «δεν επρόκειτο μόνο για την ιδιωτική ζωή του πρίγκιπα, αλλά και γι’ αυτή της Νικόλ Κοστ και του Αλεξάντρ».
Η διαφύλαξη της ιδιωτικής ζωής του πρίγκιπα δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στη βούληση του Αλεξάντρ «να δηλώσει την ύπαρξή του» και «να ενεργήσει ώστε αναγνωρισθεί η ταυτότητά του» εκτιμούν οι δικαστές.
Η απόφαση αυτή δεν είναι οριστική. Τα μέρη έχουν τρεις μήνες για να ζητήσουν νέα εξέταση του θέματος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο πάντως δεν είναι υποχρεωμένο να αποδεχθεί το αίτημα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Πέθανε ο πρώην υπουργός και αντιναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Αλέξανδρος Παπαδόγγονας
- Ηράκλειο: Αγωνία για τον 70χρονο Κώστα Καρτσωνάκη – Εκδόθηκε Silver Alert για την εξαφάνισή του
- Παλλήνη: Χειροπέδες σε 43χρονο που έτρεχε με 191 χλμ/ώρα στην Περιφερειακή Υμηττού
- Κοντά στην αποφυλάκιση ο Ρομπίνιο
- Με ρωγμές το σύστημα ελέγχου για το ελαιόλαδο – Αποκαλυπτικά στοιχεία (γραφήματα)
- Αρκάς: Οι ευχές στους Αντώνηδες και στις Αντωνίες
- Τα νούμερα δεν λένε ψέματα: Πέντα λεπτά άσκηση την ημέρα μπορούν να κάνουν τη διαφορά
- ΗΠΑ: Νεκρή σε τροχαίο με εγκατάλειψη η πρώην παιδική σταρ του Nickelodeon, Κιάνα Άντεργουντ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 17.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/tamara-badran-H94-jtvjess-unsplash-1-315x220.jpg)

































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442