Με τρεις παραστάσεις η πρεμιέρα του Φεστιβάλ Αθηνών
Με τρεις παραστάσεις, που κέρδισαν το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού, άνοιξε την Κυριακή η αυλαία του Φεστιβάλ Αθηνών στην Πειραιώς 260. Ο Γιάννης Καλαβριανός παρουσίασε το έργο «Αβελάρδος και Ελοΐζα», ενώ πρεμιέρα έκαναν επίσης η παράσταση «Ραμόνα travel / η γη της καλοσύνης» της ομάδας bijoux de kant, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη, και η περφόμανς της Μαριάννας Καβαλλιεράτου που υπήρξε επί εικοσαετία συνεργάτις του Ρόμπερτ Ουίλσον, με τίτλο «Stations».
Με τρεις παραστάσεις, που κέρδισαν το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού, άνοιξε την Κυριακή η αυλαία του Φεστιβάλ Αθηνών στην Πειραιώς 260. Ο Γιάννης Καλαβριανός παρουσίασε το έργο «Αβελάρδος και Ελοΐζα», ενώ πρεμιέρα έκαναν επίσης η παράσταση «Ραμόνα travel / η γη της καλοσύνης» της ομάδας bijoux de kant, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη, και η περφόμανς της Μαριάννας Καβαλλιεράτου που υπήρξε επί εικοσαετία συνεργάτις του Ρόμπερτ Ουίλσον, με τίτλο «Stations».
Η ασφυκτικά γεμάτη η αίθουσα Δ΄ παρακολούθησε με απόλυτη προσήλωση την 95λεπτη πρόταση του Γιάννη Καλαβριανού που μέσα από 40 σκηνές ξετυλίγει το νήμα της πραγματικής ιστορίας δύο ανθρώπων που απασχόλησαν τη Γαλλία του 12ου αιώνα, πάλεψαν απέναντι στον αμείλικτο θεοκρατισμό της εποχής τους για να πεθάνουν αμετανόητα ερωτευμένοι.
Ο μυθιστορηματικός τραγικός έρωτάς τους, προγενέστερος του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για ποιητές, ζωγράφους, συγγραφείς αλλά και ιστορικούς, ψυχολόγους και κοινωνιολόγους των επόμενων αιώνων και είναι σημείο αναφοράς για τους απανταχού ερωτευμένους διαχρονικά.
Μετά τις «Παραλογές» και το «Γιοι και κόρες», ο «Αβελάρδος και η Ελοΐζα» σηματοδοτούν την τρίτη συμμετοχή του Γιάννη Καλαβριανού στο Φεστιβάλ Αθηνών, με τον ίδιο να υπογράφει το κείμενο και τη σκηνοθεσία.
Όπως και στις προηγούμενες δουλειές του, και εδώ συνδέει τη θεατρική πράξη με την αφηγηματική φόρμα. Το πρωταγωνιστικό ζευγάρι που ενσαρκώνουν ο Γιώργος Γλάστρας και η Χριστίνα Μαξούρη, ζωντανεύει μέσα από τη μορφή της Ελένης Κοκκίδου, μιας ποιητικής φιγούρας, που χωρίς να φανερώνει την ακριβή της ταυτότητα κουβαλάει τη διήγηση και υφαίνει επί σκηνής την τραγική τους ιστορία.
Μέσα σε μία μυστηριακή ατμόσφαιρα και ένα λιτό σκηνικό, στο οποίο δεσπόζουν μία μεγάλη καμπάνα και ξύλινα στασίδια τοποθετημένα το ένα πίσω από τ’ άλλο, η Ελένη Κοκκίδου συστήνει το άγνωστο στο ελληνικό κοινό ζευγάρι – σύμβολο της αιώνιας αγάπης: «Οι πρώτες αγάπες πάντα συμβαίνουν και ποτέ δεν γίνονται, γιατί ο θάνατος είναι ολέθριος και η ζωή πιο ολέθρια… Τον λένε Αβελάρδο και γεννήθηκε πολύ νωρίς ή πολύ αργά… Την λένε Ελοΐζα και η γιαγιά της, της έλεγε πως η αγάπη πέφτει σαν το χιόνι. Αυτή είναι η ζωή του έρωτά τους και η ζωή μετά το θάνατό τους…».
Η Χριστίνα Μαξούρη ενσαρκώνει μια Ελοΐζα που παρ’ όλη την ελευθερία και αυτονομία που της προσέφερε η μόρφωσή της, επωμίζεται με αφοσίωση και αυταπάρνηση τον κάθε ρόλο που της προσδίδει ο άνθρωπος που θαύμασε και αγάπησε απόλυτα, μέχρι τέλους. Ο Γιώργος Γλάστρας υποδύεται έναν άνθρωπό -μαχητή της ζωής που πίστευε στην ελευθερία του πνεύματος, σε έναν Μεσαίωνα που κυρίως προσπαθούσε να εμπνέει φόβο.
Τους πρωταγωνιστές πλαισιώνουν οι 13 ερασιτέχνες ηθοποιοί μέλη της θεατρικής ομάδας του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων της τράπεζας Αγροτικής/Πειραιώς που αποτελούν τον αντίποδα στην ελεύθερη, τολμηρή και αδάμαστη σκέψη του Αβελάρδου. Στο έργο εκπροσωπούν κατά κάποιο τρόπο, την κοινή γνώμη. Όλα τα πρόσωπα που ακολούθησαν, πίστεψαν, αλλά κυρίως κατέκριναν, εναντιώθηκαν και πολέμησαν τους ήρωες της ιστορίας.
Στην παρθενική τους εμφάνιση στο Φεστιβάλ Αθηνών, οι Bijoux de Kant παρουσιάζουν το έργο της Γλυκερίας Μπασδέκη «Ραμόνα travel / η γη της καλοσύνης», που αντλεί την έμπνευσή του από το «Λεωφορείο ο πόθος» του Τεννεσί Ουίλιαμς. Αυτή τη φορά όμως η δράση εκτυλίσσεται στην ελληνική επαρχία. Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη ερμηνεύει τη Ραμόνα, μια κοπέλα από το Διδυμότειχο, μια Ελληνίδα Μπλανς Ντιμπουά που κάνει διαρκώς το ταξίδι ανάμεσα στη γέννηση και το θάνατο και πάλι από την αρχή. Η παράσταση θα παίζεται στην Αποθήκη της Πειραιώς 260 μέχρι τις 5 Ιουνίου.
Στο σόλο «Stations», που συνυπογράφουν ο πολυτάλαντος μουσικός Ντομ Μπουφάρ και ο ευρηματικός εικαστικός Τσαρλς Σάντισον, η χορογράφος και ερμηνεύτρια Μαριάννα Καβαλλιεράτου ανοίγεται στην ώσμωση χορού, μουσικής και εικαστικών τεχνών. Αυτή τη φορά ο Σάντισον, ειδικός στις εγκαταστάσεις -εμπειρίες με πολλαπλές προβολές, χρησιμοποιεί ως επιφάνεια προβολής το κινούμενο σώμα, δημιουργώντας το περιβάλλον ενός ασταμάτητου ταξιδιού στον χώρο και τον χρόνο. Η περφόμανς θα παρουσιαστεί και σήμερα στην αίθουσα Ε.
Το Φεστιβάλ
Συνολικά εβδομήντα πέντε εκδηλώσεις θα φιλοξενήσει φέτος το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου που ολοκληρώνεται στις 16 Αυγούστου. Ανάμεσά στις είκοσι επτά ελληνικές θεατρικές παραγωγές- ιδιαίτερα έντονη είναι η παρουσία νεανικών ομάδων, ενώ δεκαεπτά από τους σκηνοθέτες εμφανίζονται για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ.
Παράλληλα έχουν προσκληθεί 6 ξένα σχήματα, αντιπροσωπευτικά των σημερινών αισθητικών τάσεων, σε ένα διαπολιτισμικό διάλογο με την ευρωπαϊκή σκηνή, αλλά και τη μεγάλη παράδοση του κινεζικού θεάτρου.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο καταξιωμένος Λικ Μποντί σκηνοθετεί Μαριβώ, με ηθοποιούς που δεν χρειάζονται συστάσεις, όπως η μεγάλη Ιζαμπέλ Υπέρ. Ο Εμμανουέλ Ντεμαρσί-Μοτά που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις πέρυσι με τον «Ρινόκερο», επανέρχεται με Ιονέσκο. Η ρηξικέλευθη Ανχέλικα Λίντελ συστήνεται στο ελληνικό κοινό και διάσημεςηθοποιοί, όπως η Φιόνα Σο και η Ιζαμπέλα Ροσσελίνι, εμφανίζονται στην Πειραιώς 260.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Κακοκαιρία Byron: «Πνίγηκε» στη λάσπη η Μονή Επανωσήφη – Δυνατοί άνεμοι σάρωσαν καταστήματα στον Άγιο Νικόλαο
- Κακοκαιρία Byron: Ήχησε το 112 στην περιοχή «Ποντιακά» Ελευσίνας – Πιθανή υπερχείλιση του ποταμού
- Ο Μανδάς αναφέρθηκε στο μέλλον του: «Δεν έχω μιλήσει με κανέναν»
- Ο Κουέντιν Ταραντίνο τελικά «δεν αντέχει» τους μισούς ηθοποιούς του Χόλιγουντ – Και πιο πολύ τον Όουεν Γουίλσον
- Πούτιν: Θερμή υποδοχή του Ρώσου προέδρου στην Ινδία – Στο επίκεντρο το πετρέλαιο, υπό την πίεση των ΗΠΑ
- Το Παγκόσμιο Κύπελλο… ξεκινάει: Το βράδυ της Παρασκευής η κλήρωση του Μουντιάλ 2026
- Κακοκαιρία Byron: Υπερχείλισε ποταμός – Κινδύνευσαν τουρίστες και κάτοικοι στη Φοινικούντα
- Αγρότες: Χιλιάδες τρακτέρ στους δρόμους, «η πιο μεγάλη κινητοποίηση από το 2016» – Στα σκοινιά η κυβέρνηση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442