Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Σ.Αραβία: Κυρώσεις σε ολλανδικές επιχειρήσεις «έφερε» ο Γκ.Βίλντερς

Σ.Αραβία: Κυρώσεις σε ολλανδικές επιχειρήσεις «έφερε» ο Γκ.Βίλντερς

Η Σαουδική Αραβία, δηλώνοντας προσβεβλημένη από τις δηλώσεις του αρχηγού της ολλανδικής ακροδεξιάς Γκέερτ Βίλντερς κατά του Ισλάμ, επέβαλε εμπορικές κυρώσεις στις ολλανδικές επιχειρήσεις και επιθυμεί να μειώσει τον αριθμό των θεωρήσεων εισόδου (βίζα) για τους ολλανδούς επιχειρηματίες.

Η Σαουδική Αραβία, δηλώνοντας προσβεβλημένη από τις δηλώσεις του αρχηγού της ολλανδικής ακροδεξιάς Γκέερτ Βίλντερς κατά του Ισλάμ, επέβαλε εμπορικές κυρώσεις στις ολλανδικές επιχειρήσεις και επιθυμεί να μειώσει τον αριθμό των θεωρήσεων εισόδου (βίζα) για τους ολλανδούς επιχειρηματίες.

Βασιλικό διάταγμα δίνει εντολή στις σαουδαραβικές επιχειρήσεις να αποκλείουν τις ολλανδικές εταιρίες από τα μελλοντικά σχέδιά τους, είτε άμεσα είτε μέσω υπεργολαβιών, σύμφωνα με μία εγκύκλιο που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα από το εμπορικό επιμελητήριο της Μέκκας.

Το διάταγμα ζητεί επίσης να περιοριστεί «στο ελάχιστο, ο αριθμός των θεωρήσεων εισόδου και η διάρκειά τους» για τις «ολλανδικές επιχειρήσεις και τους επενδυτές που δεν συμμετέχουν σε ζωτικά για το βασίλειο σχέδια» και διατάζει να τερματιστούν οι επισκέψεις εμπορικών αντιπροσωπειών μεταξύ των δύο χωρών.

Ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η Σαουδική Αραβία αισθάνεται «προσβεβλημένη» από τις δηλώσεις του Βίλντερς και «μελετά» το ενδεχόμενο κυρώσεων, χωρίς να διευκρινίσει ποιες είναι αυτές.

Το Δεκέμβριο, ο βουλευτής Βίλντερς, που τάσσεται κατά του Ισλάμ, είχε τυπώσει αυτοκόλλητα με τη σημαία της Σαουδικής Αραβίας αντικαθιστώντας όμως το ιερό κείμενο που αναγράφεται εκεί από ένα άλλο κείμενο, επίσης στα αραβικά, που επικρίνει έντονα το Ισλάμ και αμφισβητεί τον Μωάμεθ και το Κοράνι.

Το Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Βίλντερς προηγείται στις δημοσκοπήσεις στην Ολλανδία για τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Έχει συμμαχήσει για τις εκλογές αυτές με το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν.

Ο Βίλντερς έχει στο παρελθόν συγκρίνει το Κοράνι με το «Mein Kampf» («Ο Αγών μου») του Αδόλφου Χίτλερ και έχει χαρακτηρίσει το Ισλάμ φασιστική θρησκεία.

Έχει διωχθεί για τις δηλώσεις αυτές, αλλά απαλλάχθηκε τελικά το 2011 από την κατηγορία της πρόκλησης μίσους, καθώς οι δικαστές έκριναν πως ο βουλευτής δεν μπορεί να καταδικαστεί, επειδή οι επικρίσεις του στρέφονταν εναντίον μιας θρησκείας και όχι εναντίον μιας εθνικής ομάδας.

Σάλο προκάλεσαν δηλώσεις του Βίλντερς τον Μάρτιο, ότι θα φροντίσει ώστε να υπάρχουν «λιγότεροι Μαροκινοί» στην Ολλανδία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο