Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Σε αποκλεισμό του Σλαβιάνσκ προχωρούν οι ουκρανικές δυνάμεις

Σε αποκλεισμό του Σλαβιάνσκ προχωρούν οι ουκρανικές δυνάμεις

Τη δεύτερη φάση της επιχείρησής τους στα ανατολικά της χώρας πραγματοποιούν οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις, προχωρώντας στον πλήρη αποκλεισμό του Σλαβιάνσκ που ελέγχεται από φιλορώσους. Ουκρανικό στρατιωτικό ελικόπτερο επλήγη από ρουκέτα και εξερράγη, ενώ βρισκόταν στο έδαφος σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Σλαβιάνσκ, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Επτά τραυματίες από έκρηξη που σημειώθηκε σε σημείο ελέγχου των ουκρανικών δυνάμεων κοντά στην Οδησσό.

Τη δεύτερη φάση της επιχείρησής τους στα ανατολικά της χώρας πραγματοποιούν οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις, προχωρώντας στον πλήρη αποκλεισμό του Σλαβιάνσκ που ελέγχεται από φιλορώσους.

«Πριν από είκοσι λεπτά… μονάδες των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων άρχισαν τη δεύτερη φάση, η οποία συνίσταται στο ότι πήραμε την απόφαση να αποκλείσουμε την πόλη Σλαβιάνσκ εντελώς και να μην δώσουμε καμιά ευκαιρία να εισέλθουν σε αυτές ενισχύσεις που θα δρούσαν στο πλευρό των φιλορώσων» δήλωσε ο Σερχίι Πασίνκσι, στενός συνεργάτης του προέδρου της μεταβατικής κυβέρνησης του Κιέβου στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, «η επιχείρηση θα συνεχιστεί. Ο στόχος της είναι να αποκλειστούν οι τρομοκράτες στο Σλαβιάνσκ και να μην επιτραπεί (να υπάρξουν) απώλειες μεταξύ των πολιτών».

Ουκρανικό στρατιωτικό ελικόπτερο επλήγη από ρουκέτα και εξερράγη, ενώ βρισκόταν στο έδαφος σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Σλαβιάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

«Σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση η έκρηξη ήταν το αποτέλεσμα πυρών από εκτοξευτήρα αυτοπροωθούμενων οπλοβομβίδων» ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας σε ανακοίνωσή του. Δεν υπήρξαν απώλειες, προσέθεσε.

Ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε νωρίτερα ότι το ελικόπτερο Mi-8 χτυπήθηκε στη δεξαμενή καυσίμων από σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή και ότι ο πιλότος του δεν τραυματίστηκε.

Ο ανταποκριτής του Reuters είδε πυκνούς μαύρους καπνούς πάνω από το αερδρόμιο και ουκρανικά στρατεύματα να μπλοκάρουν την πρόσβαση. Κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι άκουσαν πυροβολισμούς και τρεις εκρήξεις.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκε έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σε σημείο ελέγχου που είχαν εγκαταστήσει οι ουκρανικές δυνάμεις κοντά στην Οδησσό με αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά άτομα.

Κίεβο: Εισβολή η είσοδος ρωσικών δυνάμεων στο έδαφός μας

Όπως δήλωσε στενός συνεργάτης του μεταβατικού προέδρου της χώρας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, οι αρχές της Ουκρανίας θα θεωρήσουν οποιαδήποτε είσοδο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της χώρας εισβολή και οι δράστες της θα εξοντωθούν.

«Θα θεωρήσουμε κάθε διέλευση των ουκρανικών συνόρων από ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή του Ντονέτσκ ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή στρατιωτική εισβολή και θα καταστρέψουμε τους επιτιθέμενους» δήλωσε, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

«Δεν θα αποδεχθούμε ψευδείς ισχυρισμούς περί ανθρωπιστικής ενέργειας» είπε ο ίδιος.

Προειδοποιήσεις Πούτιν

Την ίδια ώρα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποιεί την Ουκρανία ότι ενδεχόμενη διακοπή της συνεργασίας της με τη Μόσχα μπορεί να είναι «ζωτικής» σημασίας για την ουκρανική αμυντική βιομηχανία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Πούτιν δήλωσε ακόμη στη διάρκεια συνεδρίασης για την ρωσική αμυντική βιομηχανία, ότι η Μόσχα πρέπει να ενισχύσει την παραγωγή των αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών συστημάτων που εξάγει, περιλαμβανομένων των S-300.

Τόσο ο ρώσος πρόεδρος, όσο και η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κάλεσαν την Παρασκευή σε συνομιλίες τις τρεις πλευρές (Ρωσία-Ουκρανία-ΕΕ) για το θέμα του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

«Και οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη να διεξαχθούν συνομιλίες το συντομότερο δυνατό μεταξύ Ρωσίας, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ουκρανίας σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού και τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου» δήλωσε το Κρεμλίνο, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Πούτιν και η Μέρκελ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο