ΝΑΤΟ και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για «χακί κινητικότητα» στην ανατολική Ευρώπη
Για παραβίαση των όσων εχουν συμφωνηθεί τα τελευταία χρόνια αλληλοκατηγορούνται ΝΑΤΟ και Ρωσία: Η Μόσχα ζητά «εξηγήσεις βάσει των κανόνων που έχουν συμφωνηθεί» για την πρόθεση της Συμμαχίας να εντείνει την άμυνα στην ανατολική Ευρώπη, ενώ το ΝΑΤΟ δηλώνει «έκπληκτο» για τον υπαινιγμό περί παραβίασεις την ώρα που «η Ρωσία αθετεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της». Παράλληλα, το Κρεμλίνο αντιδρά σε υψηλούς τόνους στις αναφορές Σόιμπλε, που είχε παρομοιάσει την κινήσεις της Μόσχας με εκείνες του Χίτλερ.
Για παραβίαση των όσων εχουν συμφωνηθεί τα τελευταία χρόνια αλληλοκατηγορούνται ΝΑΤΟ και Ρωσία: Η Μόσχα ζητά «εξηγήσεις βάσει των κανόνων που έχουν συμφωνηθεί» για την πρόθεση της Συμμαχίας να εντείνει την άμυνα στην ανατολική Ευρώπη, ενώ το ΝΑΤΟ δηλώνει «έκπληκτο» για τον υπαινιγμό περί παραβίασεις την ώρα που «η Ρωσία αθετεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της».
Παράλληλα, το Κρεμλίνο αντιδρά σε υψηλούς τόνους στις αναφορές Σόιμπλε, που είχε παρομοιάσει την κινήσεις της Μόσχας με εκείνες του Χίτλερ.
Η Συμμαχία προχωρά στην κατάρτιση σχεδίων για ενίσχυση της αμυντικής του παρουσίας στις χώρες μέλη του στην ανατολική Ευρώπη, μετά τις «ανησυχίες» που έχουν εκφράσει χώρες όπως η Πολωνία.
Το ΝΑΤΟ ωστόσο δεν ικανοποιεί, όπως αναφέρει το Reuters, το αίτημα της Πολωνίας να αυξήσει τις δυνάμεις του που σταθμεύουν στη χώρα.
Η Μόσχα, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε το ΝΑΤΟ να δώσει «εξηγήσεις», κατηγορώντας το, εμμέσως πλην σαφώς, για αθέτηση των όσων διέπουν τα τελευταία χρόνια τις διμερείς σχέσεις.
«Έχουμε απευθύνει ερωτήσεις στο ΝΑΤΟ, περιμένουμε απαντήσεις, και όχι απλώς απαντήσεις, αλλά απαντήσεις που θα στηρίζονται πλήρως στους κανόνες που έχουμε συμφωνήσει» είπε την Πέμπτη ο Λαβρόφ.
Όσον αφορά τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, ο Λαβρόφ είπε ότι θα αποσυρθούν όταν ολοκληρωθούν οι «προγραμματισμένες ασκήσεις» -χωρίς να δίνει χρονοδιάγραμμα- και απέρριψε ως υπερβολικές τις αιτιάσεις της Δύσης, καλώντας την μάλιστα σε «αποκλιμάκωση της ρητορικής, η οποία ξεπερνάει το στόχο και πιάνει το παράλογο».
Απαντώντας, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν απέρριψε τα περί αθέτησης των συμφωνιών, λέγοντας πως η Ρωσία «έχει παραβιάσει κάθε αρχή και διεθνή δέσμευση που έχει αναλάβει».
Ο Ράσμουσεν ανέφερε επίσης πως η Μόσχα δεν έχει απευθύνει ερώτημα στο ΝΑΤΟ, και απέρριψε ως «προπαγάνδα και παραπληροφόρηση» τις ρωσικές αιτιάσεις για τη δραστηριότητα της Συμμαχίας στην ανατολική Ευρώπη.
Διαμαρτύρεται σε υψηλούς τόνους η Μόσχα στη Γερμανία
Παράλληλα, την Τρίτη η ρωσική κυβέρνηση κάλεσε τον γερμανό πρέσβη στη Μόσχα και του διαμήνυσε τη «δυσαρέσκειά της» για τα σχόλια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο γερμανός υπουργός είχε πει πως η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία έγινε με «τις μέθοδους που είχε χρησιμοποιήσει ο Χίτλερ για την Σουδητία [της Τσεχοσλοβακίας το 1938]».
Οι γερμανοί πολιτικοί σπανιότατα καταφεύγουν σε αναφορές στον Χίτλερ. Αργότερα, ο Σόιμπλε είχε πει πως σκοπός της αναφοράς του «δεν ήταν να εξισωθεί η σημερινή Ρωσία με τη ναζιστική Γερμανία», επαναλαμβάνοντας πως οι ρωσικές κινήσεις παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Σε ανακοίνωσή του μετά την κλήση του γερμανού πρέσβη την Πέμπτη, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι «θεωρούμε προκλητικές τέτοιες ψευδοϊστορικές αναφορές από τον γερμανό υπουργό». «Οι συγκρίσεις του είναι κατάφωρη παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων» είπε το ρωσικό υπουργείο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (29/12): Πού θα δείτε τα ματς των Ελ Κααμπί και Σαλάχ για το Κόπα Άφρικα
- Από το σεξ απίλ έως την ακροδεξιά, η Μπριζίτ Μπαρντό συμβόλιζε μια Γαλλία σε μετάβαση
- Αντρέας Γεωργίου: Η βόλτα στη θάλασσα με την 4 μηνών κορούλα του
- Κεντρική Μακεδονία: Σοβαρά προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους
- Forbes: Στις 40 πιο ακριβές ομάδες του κόσμου μόνο δύο ποδοσφαιρικές – Πού βρίσκονται Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
- Συνάντηση Τραμπ και Νετανιάχου στη Φλόριντα για τη Γάζα – Τι άλλο θα συζητήσουν
- Ο ΠΑΟΚ κινείται και για Πουλακίδα – Ποιος είναι ο ομογενής γκαρντ που αγωνίζεται στη G-League (vids)
- Profession: Santa Claus
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 29.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ken-cheung-yHST1WmTqzI-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442