Βαρθολομαίος: Να μην γίνει τέμενος η Αγία Σοφία
Την κατηγορηματική αντίθεσή του στην ενδεχόμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τέμενος, διατύπωσε ο Οικονομικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια της Σύναξης των Προκαθημένων των Ορθόδοξων Εκκλησιών, που πραγματοποιείται στο Φανάρι. «Αν η Αγία Σοφία πρόκειται να γίνει και πάλι χώρος λατρείας, θα πρέπει να λειτουργήσει ως εκκλησία» διεμήνυσε.
Την κατηγορηματική αντίθεσή του στην ενδεχόμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τέμενος, διατύπωσε ο Οικονομικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια της Σύναξης των Προκαθημένων των Ορθόδοξων Εκκλησιών, που πραγματοποιείται στο Φανάρι.
«Αν η Αγία Σοφία πρόκειται να γίνει και πάλι χώρος λατρείας, θα πρέπει να λειτουργήσει ως εκκλησία, διότι γι’ αυτό κτίσθηκε» σημείωσε κ. Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στην συζήτηση, που εξελίσσεται σε ορισμένους κύκλους στην Τουρκία.
«Την τελευταία περίοδο βλέπουμε σε ορισμένα τμήματα της κοινής γνώμης την τάση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. Ως Εκκλησία, αντιτιθέμεθα σε αυτό και μαζί μας θα αντιδράσει έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου, όλος ο χριστιανισμός κόσμος» τόνισε ο Πατριάρχης.
Σημειώνεται ότι εσχάτως και προφανώς εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης, ορισμένοι κύκλοι του εθνικιστικού Ισλάμ, ζητούν, η Αγία Σοφία -που έχει μετατραπεί σε μουσείο, με απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ, με την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας- να λειτουργήσει ξανά ως τέμενος.
Υπενθυμίζεται ότι η Αγία Σοφία έπαψε να λειτουργεί ως χριστιανικός ναός και μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος μετά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, τον Μάιο του 1453 από τον Μωάμεθ τον Πορθητή.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Εξωσωματική γονιμοποίηση: Λουίζ και Άλαστερ, τα πρώτα από τα 13 εκατ. παιδιά του σωλήνα στον κόσμο
- Επιτέλους, σοβαρευτείτε ή στην τελική «βουλώστε το»!
- Μένης Κουμανταρέας: Μάχη ανάμεσα στο Καλό και το Κακό
- Μαθητής συνελήφθη με μεγάλη χασίς στην Κρήτη
- Fox News: «Ο Ντόντσιτς ζήτησε από τους Λέικερς τον Αντετοκούνμπο»
- Σκύλος στο αεροπλάνο – Προετοιμάστε τον για να έχετε ένα ομαλό ταξίδι
- Κακοκαιρία Byron: «Πνίγηκε» στη λάσπη η Μονή Επανωσήφη – Δυνατοί άνεμοι σάρωσαν καταστήματα στον Άγιο Νικόλαο
- Κακοκαιρία Byron: Ήχησε το 112 στην περιοχή «Ποντιακά» Ελευσίνας – Πιθανή υπερχείλιση του ποταμού
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442