Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
in.gr

Αναστασιάδης: Εάν παραβιαστεί η ΑΟΖ, φεύγω από τις συνομιλίες

Η Λευκωσία έχει καταστήσει σαφές ότι εάν επαναληφθούν παραβιάσεις της ΑΟΖ από τουρκικά σκάφη, «θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες» για το Κυπριακό, υπογραμμίζει ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Οι υδρογονάνθρακες, αναφέρει ο κύπριος πρόεδρος, είναι «καθοριστικός παράγοντας και με τη λύση του Κυπριακού διανοίγονται ευρύτατοι ορίζοντες».

Η Λευκωσία έχει καταστήσει σαφές ότι εάν επαναληφθούν παραβιάσεις της ΑΟΖ από τουρκικά σκάφη, «θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες» για το Κυπριακό, υπογραμμίζει ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.

Οι υδρογονάνθρακες, αναφέρει ο κύπριος πρόεδρος, είναι «καθοριστικός παράγοντας και με τη λύση του Κυπριακού διανοίγονται ευρύτατοι ορίζοντες». «Η Τουρκία έχει ανάγκες, το Ισραήλ έχει ανάγκες, η Κύπρος έχει ανάγκες» σημειώνει ο Ν.Αναστασιάδης.

Ο κύπριος πρόεδρος σημειώνει ότι «αν θεωρηθεί η Κύπρος ως η επιλογή του Ισραήλ, αμέσως και πάλι αναπτύσσεται δυναμική, και οι ισραηλινές ποσότητες είναι διαπιστωμένες, το ίδιο αν διεξαχθούν έρευνες, που έχουν ήδη εξουσιοδοτηθεί, στον Λίβανο».

«Είναι μια εκ των πραγμάτων δυναμική που υπάρχει και θα ενισχύεται εάν και εφόσον διαπιστώνονται ποσότητες τέτοιες που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Τουρκίας, αλλά και της Ευρώπης» τονίζει.

Όσον αφορά τις καθ’αυτό διαβουλεύσεις για το Κυπριακό, ο Ν.Αναστασιάδης δηλώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «νέο σχέδιο Ανάν» ενώ αναμένει βήματα στο θέμα της Αμμοχώστου τις επόμενες εβδομάδες.

«Γνωρίζετε ότι ήμουν εξ εκείνων που υποστήριξαν το σχέδιο Ανάν. Βεβαίως διαπιστώναμε ότι υπήρχαν αρνητικά στοιχεία, όμως η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ εντός των επομένων ημερών θα δημιουργούσε μια άλλη δυναμική και ως προς στις αδυναμίες» λέει.

Αλλά τώρα «αυτό δεν έχει σημασία από τη στιγμή που το σχέδιο απερρίφθη από το 76% των Ελληνοκυπρίων», τονίζει. «Θα πρέπει επομένως οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας και η Τουρκία να συνειδητοποιήσουν ότι το σχέδιο θα πρέπει να ανταποκρίνεται και στις ανησυχίες και προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων» σημειώνει ο Ν.Αναστασιάδης.

Δηλώσεις Ράσμουσεν

«Είναι πολύ ενθαρρυντική η προσέγγιση ανάμεσα στις δύο κοινότητες της Κύπρου. Καλωσορίζω το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε πρόσφατα και νομίζω ότι αυτό το ανακοινωθέν δημιουργεί, τουλάχιστον, ένα υποσχόμενο πλαίσιο εργασίας, για την ανεύρεση μιας μακροπρόθεσμης και βιώσιμης λύσης» δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ο γγ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

«Νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο να βρουν μια λύση. Αυτό θα δημιουργούσε πολλές οικονομικές ευκαιρίες για ολόκληρο το νησί. Και μέσα από το πρίσμα του ΝΑΤΟ, επίσης πιστεύω ότι μία λύση στη διαμάχη της Κύπρου θα δημιουργούσε νέες δυνατότητες στη συνεργασία ΝΑΤΟ – Ευρώπης» πρόσθεσε ο κ. Ράσμουσεν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο