Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
in.gr

Πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή

Σε αρνητικό έδαφος πέρασε το Χρηματιστήριο την Παρασκευή, εν μέσω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, με το ενδιαφέρον των επενδυτών περιορισμένο εν αναμονή των αποτελεσμάτων των stress test για τις τράπεζες εν αναμονή της έλευσης της τρόικας αργότερα αυτή την εβδομάδα. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών υποχωρεί στην περιοχή των 1.240 μονάδων.

Σε αρνητικό έδαφος πέρασε το Χρηματιστήριο την Παρασκευή, εν μέσω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, με το ενδιαφέρον των επενδυτών περιορισμένο εν αναμονή των αποτελεσμάτων των stress test για τις τράπεζες εν αναμονή της έλευσης της τρόικας αργότερα αυτή την εβδομάδα. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών υποχωρεί στην περιοχή των 1.240 μονάδων.

Τραπεζίτες είπαν στο Reuters ότι τα επιπλέον κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες βάσει των τεστ αντοχής της Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμώνται στα 5 δισ. ευρώ περίπου.

«Μπορεί να έχουμε έναν αριθμό, αλλά αυτό που πρέπει να μάθουμε είναι το χρονικό περιθώριο για να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες κάθε τράπεζας ξεχωριστά», σχολίασε η Νατάσσα Ρουμαντζή, αναλυτής στην Πειραιώς Χρηματιστηριακή.

«Επίσης, αναμένουμε και το νομοσχέδιο με τους όρους για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σε αναμονή αυτών έχει πέσει η συναλλακτική δραστηριότητα», συμπλήρωσε.

Τον τελευταίο λόγο για το σενάριο που θα επιλεγεί (βασικό σενάριο ή δυσμενές) για να προσδιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και το χρονικό διάστημα για την κάλυψή τους, τον έχουν οι επικεφαλής της τρόικας.

Η τρόικα αναμένεται στην Αθήνα έως το τέλος της εβδομάδας με στόχο την επίτευξη συμφωνίας έως τις 10 Μαρτίου που θα απελευθερώσει τουλάχιστον 10,5 δισ. ευρώ για να αποπληρωθούν λήξεις ομολόγων ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ τον Μάιο.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 14:35, διαμορφώνεται στις 1.239,67 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 0,85%.

Ενδοσυνεδριακά έχει κινηθεί σε εύρος διακύμανσης 22 μονάδων. Έχει καταγράψει ανώτερη τιμή στις 1.260,11 μονάδες (+0,79%) και κατώτερη στις 1.238,29 μονάδες (-0,96%).

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 33,995 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,98%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί οριακά σε ποσοστό 0,09%.

Από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης την μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές του ΟΛΠ (+2,81%), της Eurobank Properties (+1,76%), της Ιντραλότ (+0,48%) και της Jumbo (+0,39%).

Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Πειραιώς (-3,13%), της Frigoglass (-2,34%), της Motor Oil (-1,69%) και της ΜΕΤΚΑ (-1,65%).

Από τους επιμέρους δείκτες μικρή άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης των Ταξιδιών (+0,13%), ενώ αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των Μέσων Ενημέρωσης (-6,54%), των Τροφίμων (-2,36%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-2,02%).

Ανοδικά κινούνται 49 μετοχές, 70 πτωτικά και 23 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: HOL +19,86%, Αιολική ΑΕΕΧ +19,65%, Compucon +19,44% και Ξυλεμπορία(κ) +19,05%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Νάκας -30,00%, Ιντεάλ (κ) -29,95%, Ναυτεμπορική -29,89% και Αφοί Κορδέλλου -23,30%.

Με άνοδο άνοιξαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Με άνοδο 0,52% άρχισαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ο δείκτης FTSE-100 ενισχύθηκε κατά 35,29 μονάδες για να διαμορφωθεί στις 6.848,28 μονάδες. Και στη Φρανκφούρτη οι συναλλαγές άρχισαν με άνοδο. Ο χρηματιστηριακός δείκτης Dax ενισχύθηκε κατά 0,48% για να διαμορφωθεί στις 9.665,08 μονάδες. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,34%, με κέρδη 14,68 μονάδων για να διαμορφωθεί στις 4.370,17 μονάδες.

Με άνοδο κατά 2,88% έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 416,49 μονάδες και έκλεισε στις 14.865,67 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου κινείται σταθεροποιητικά. Σημειώνει οριακή πτώση σε ποσοστό 0,02% και διαμορφώνεται στα 1,3713 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 102,428 γεν, στο 0,8228 με τη στερλίνα και στο 1,2205 με το ελβετικό φράγκο. Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται οριακά σε ποσοστό 0,05% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 102,427 γεν. Το δολάριο βρίσκεται στο 1,6666 με τη στερλίνα και στο 0,8900 με το ελβετικό φράγκο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο