Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Ήθελαν να μας βυθίσουν, λένε οι επιζώντες από το Φαρμακονήσι

Ήθελαν να μας βυθίσουν, λένε οι επιζώντες από το Φαρμακονήσι

Τις καταγγελίες κατά των ανδρών του Λιμενικού επανέλαβαν δύο από τους διασωθέντες μετανάστες από το ναυάγιο πλοιαρίου ανοιχτά του Φαρμακονησίου. «Ήθελαν να μας βυθίσουν, μας πηγαίναν στην Τουρκία, τα παιδιά μέσα στη βάρκα φώναζαν ότι είχε μπει νερό» είπαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πλατεία Συντάγματος.

Τις καταγγελίες κατά των ανδρών του Λιμενικού επανέλαβαν δύο από τους διασωθέντες μετανάστες από το ναυάγιο πλοιαρίου ανοιχτά του Φαρμακονησίου.

«Ήθελαν να μας βυθίσουν, μας πηγαίναν στην Τουρκία» είπαν στη διάρκεια συγκέντρωσης συμπαράστασης και συνέντευξης Τύπου στην πλατεία Συντάγματος. Ένας εκ των διασωθέντων υποστήριξε πως είδε τη γυναίκα του και το ένα του παιδί να πέφτουν στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, οι άνδρες του Λιμενικού που πλησίασαν για βοήθεια, έδεσαν τη βάρκα στο σκάφος τους και άρχισαν να αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα προς τις ακτές της Τουρκίας. Από την ταχύτητα ορισμένοι από τους πρόσφυγες έπεσαν στη θάλασσα, είπαν.

«Κάποιοι σήκωσαν ένα μωρό για να δείξουν ότι πρόκειται για οικογένειες και τότε κάποιος άνδρας του Λιμενικού τους χτύπησε με κλωτσιά και τους είπε να καθίσουν κάτω» περιέγραψε ο Αμπντούλ Σαμπούρ Αζίζι, ο οποίος έχασε στο ναυάγιο τη γυναίκα και το δεκάχρονο παιδί του.

Ο Φαντά Μοχάμεντ Αχμάντι, ο οποίος έχασε στο ναυάγιο τη γυναίκα και τα τρία παιδιά του κατήγγειλε ότι «ένας Σύρος προσπάθησε με ένα ξύλο να σώσει μια γυναίκα που πνιγόταν και τότε ένας άνδρας του Λιμενικού τον χτύπησε στο κεφάλι με κλωτσιά».

Ο Εχσάντα Σούφι, που θρηνεί πέντε μέλη της οικογένειάς του, υποστήριξε ότι «δεχτήκαμε απειλές από άνδρες του Λιμενικού πως αν πούμε τίποτα από αυτά που είδαμε θα μας κάνουν ζημιά». Επίσης, είπε ότι στο κρατητήριο της Λέρου, όπου παρέμειναν τη νύχτα του ναυαγίου, δεν τους έδωσαν ούτε φαγητό ούτε νερό.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου ακολούθησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς το αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας.

Εκεί, πενταμελής επιτροπή με επικεφαλής τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ζήτησε από τον διοικητή του τμήματος να παύσουν οι προσαγωγές από την Αστυνομία των ανθρώπων που επέζησαν από το ναυάγιο.

Διαβάστε αναλυτικά:

    Το Λιμενικό, το οποίο κάλυψε πλήρως η κυβέρνηση, αρνείται τις κατηγορίες και τις χαρακτηρίζει αήθεις και ψευδείς, με μοναδικό στόχο να πληγεί το κύρος του Σώματος.

    Ανεξάρτητη έρευνα για το ναυάγιο ζήτησε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Σεσίλια Μάλστρομ, ενώ τη διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στην τραγωδία αξίωσαν τόσο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ όσο και η Διεθνής Αμνηστία.

    Ευθύνες στην κυβέρνηση για την τραγωδία επέρριψε εκ νέου το Σάββατο ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος Δημήτρης Βίτσας έκανε λόγο για «δολοφονική απόπειρα», δήλωσε ότι έμεινε «άναυδος» από τις διηγήσεις μεταναστών που επέζησαν και κατηγόρησε τον υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ότι όχι μόνο «συγκάλυψε» τις ευθύνες, αλλά έδειξε και να «επιχαίρει» γι’ αυτό που έγινε, λέγοντας ότι πρέπει να ντρέπεται γι’ αυτή την «απάνθρωπη» συμπεριφορά.

    Τα βίντεο που ακολουθούν είναι από το topontiki.gr

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
    Απόρρητο