Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
«Εκρηκτικές Πρώτες Ταινίες» στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

«Εκρηκτικές Πρώτες Ταινίες» στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Ένα πρωτότυπο αφιέρωμα παρουσιάζει από την Πέμπτη 23 έως και την Κυριακή 26/2 η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: τις πρώτες ταινίες σκηνοθετών που μετέπειτα αναγνωρίστηκαν ως «μεγάλοι» της Έβδομης Τέχνης! Όταν πρωτοσυστήθηκαν στους θεατές ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, ο Μάρκο Μπελόκιο, οι αδερφοί Τζόελ και Ίθαν Κοέν και ο Ζαν Πιερ Ζενέ, δεν μοιράστηκαν μαζί μας μόνο ένα […]

Ένα πρωτότυπο αφιέρωμα παρουσιάζει από την Πέμπτη 23 έως και την Κυριακή 26/2 η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: τις πρώτες ταινίες σκηνοθετών που μετέπειτα αναγνωρίστηκαν ως «μεγάλοι» της Έβδομης Τέχνης!
Όταν πρωτοσυστήθηκαν στους θεατές ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, ο Μάρκο Μπελόκιο, οι αδερφοί Τζόελ και Ίθαν Κοέν και ο Ζαν Πιερ Ζενέ, δεν μοιράστηκαν μαζί μας μόνο ένα συγκλονιστικό ντεμπούτο, αλλά και την ευκαιρία να δούμε το σινεμά μέσα από τα μάτια μιας αυθεντίας.

Πλέον κλασικές, όταν αυτές οι ταινίες προβλήθηκαν για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη, χάρισαν στο κοινό εκείνη τη σπάνια στιγμή της ανακάλυψης.

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης παρουσιάζει στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α’, Λιμάνι) τα πρώτα κινηματογραφικά βήματα σπουδαίων σκηνοθετών, μέσα από το αφιέρωμα «Εκρηκτικές πρώτες ταινίες» και φέρνει στη μεγάλη οθόνη αγαπημένες ταινίες: Βίαιος θάνατος του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, Οι γροθιές στη τσέπη του Μάρκο Μπελόκιο, Μόνο αίμα των Τζόελ και Ίθαν Κοέν και Delicatessen των Μαρκ Καρό και Ζαν Πιερ Ζενέ.

• Όταν ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι γύρισε τον Βίαιο Θάνατο -σε σενάριο βασισμένο σε ιστορία του Πιερ Πάολο Παζολίνι- ήταν μόλις 22 ετών και απολύτως δικαιολογημένα θεωρήθηκε ως παιδί-θαύμα.
• Το ντεμπούτο Οι γροθιές στην τσέπη του Μάρκο Μπελόκιο απορρίφθηκε από το Φεστιβάλ Βενετίας, αλλά προβλήθηκε (και βραβεύτηκε) στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, τραβώντας τα βλέμματα όλης της ευρωπαϊκής κριτικής επάνω στον 26χρονο δημιουργό της.
Ο Τέρι Γκίλιαμ στήριξε την αμερικανική διανομή του Delicatessen των Μαρκ Καρό και Ζαν Πιερ Ζενέ.

Πρόγραμμα προβολών:

ΠΕΜΠΤΗ 23/1
18.30 Βίαιος θάνατος
21.00 Delicatessen

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/1
18.30 Μόνο αίμα
21.00 Οι γροθιές στην τσέπη

ΣΑΒΒΑΤΟ 25/1
18.30 Delicatessen
21.00 Μόνο αίμα

ΚΥΡΙΑΚΗ 26/1
18.30 Οι γροθιές στην τσέπη
21.00 Βίαιος θάνατος

Βρείτε λεπτομέρειες για κάθε ταινία ΕΔΩ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο