Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: 140 εκατ. ευρώ σε νέους αγρότες
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Αρ. Φύλλου 3255) η προκήρυξη για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών. Σύμφωνα με την απόφαση, την οποία υπογράφει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, στους δικαιούχους θα διατεθούν συνολικά 140 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η παροχή κινήτρων προκειμένου να διευκολυνθεί η αρχική εγκατάσταση νέων γεωργών στην ελληνική ύπαιθρο.
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Αρ. Φύλλου 3255) ηπροκήρυξη για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών. Σύμφωνα με την απόφαση, την οποία υπογράφει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, στους δικαιούχους θα διατεθούν συνολικά 140 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η παροχή κινήτρων προκειμένου να διευκολυνθεί η αρχική εγκατάσταση νέων γεωργών στην ελληνική ύπαιθρο.
Όπως προβλέπεται στην απόφαση, τα περισσότερα χρήματα θα διατεθούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (32.400.000 ευρώ), στην Κρήτη (22.800.000 ευρώ), στη Δυτική Ελλάδα (15.500.000 ευρώ), στην Πελοπόννησο (14.700.000 ευρώ) καιστη Θεσσαλία (13.600.000).
Στις περιπτώσεις που το όριο των πιστώσεων, οι οποίες έχουν κατανεμηθεί σε μία Περιφέρεια, δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί από τα ποσά που απαιτούνται για την ένταξη υποψηφίων νέων γεωργών κατά το συγκεκριμένο έτος της κατανομής, θα είναι δυνατή η μεταφορά του πλεονάζοντος ποσού σε άλλες Περιφέρειες, με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις ενίσχυσης και φακέλους υποψηφιότητας από τις 18 Μαρτίου 2014 έως τις 16 Μαΐου 2014.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης ενίσχυσης έχουν φυσικά πρόσωπα, μόνιμοι κάτοικοι της Ελληνικής Επικράτειας, εγγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (Ο.Σ.Δ.Ε.), οι οποίοι εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης, κατά το δεκατετράμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης ενίσχυσης.
Θα πρέπει παράλληλα ο δικαιούχος, να είναι 18 έως 40 ετών, να είναι μόνιμος κάτοικος περιοχής ορεινής ή μειονεκτικής Δημοτικής ή τοπικής Κοινότητας και Οικισμού, ή άλλης Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας με πραγματικό πληθυσμό έως 100.000 κατοίκους.
Επίσης, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να υποβάλλει Επιχειρηματικό Σχέδιο, μέγιστης χρονικής διάρκειας πέντε ετών, με δεσμευτικούς στόχους και χρονικές προθεσμίες για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων
Όσον αφορά το ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο της εκμετάλλευσης πρέπει να είναι ιδιόκτητο και καταγεγραμμένο στα μητρώα και βιβλιάρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αντίθετα οι εκτάσεις μπορεί να είναι και νοικιασμένες.
Καταβολή των ενισχύσεων
Η οικονομική ενίσχυση της πρώτης εγκατάστασης Νέων Γεωργών θα χορηγείται με τη μορφή κεφαλαίου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και θα καταβάλλεται σε 3 δόσεις, σε συνάρτηση με την πρόοδο του επιχειρηματικού σχεδίου.
Ειδικότερα, θα χορηγείται η πρώτη δόση (70% του ποσού της ενίσχυσης) άμεσα με την αποδοχή της απόφασης έγκρισης πράξης, η δεύτερη δόση (15% της ενίσχυσης) από το επόμενο έτος της ένταξης και εφόσον ο δικαιούχος αποκτήσει τις προϋποθέσεις και τους δεσμευτικούς στόχους του Επιχειρηματικού Σχεδίου και η τρίτη δόση θα δίδεται εφόσον ο δικαιούχος επιτύχει τους δεσμευτικούς στόχους του Επιχειρηματικού Σχεδίου.
Το ύψος της ενίσχυσης διαμορφώνεται ανάλογα με την κατηγορία της περιοχής μόνιμης κατοικίας του υποψηφίου και τον προσανατολισμό της εκμετάλλευσης. Ειδικότερα, εάν η περιοχή μόνιμης κατοικίας είναι ορεινή η ενίσχυση είναι 7.500 ευρώ, εάν είναι μειονεκτική 5.000 ευρω και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας 2.500 ευρώ. Επιπλέον εάν πρόκειται για κτηνοτροφική εκμετάλλευση προβλέπεται ενίσχυση 7.500 ευρώ, για φυτική παραγωγή 7.500 ευρώ ενώ για μικτή –μελισσοκομία 5.000 ευρώ. Επίσης, η ενίσχυση θα εξαρτάται και από το επίπεδο εισοδήματος της εκμετάλλευσης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αγρότες πήγαν τούρτα σε αστυνομικό που είχε τα γενέθλιά της [βίντεο]
- Λανουά: «Έκανε χέρι ο Ζοάο Μάριο και σωστά ακυρώθηκε το γκολ της ΑΕΚ» – vid
- Κικίλιας στη συνάντηση με Γκίλφοϊλ: «Συνεργασία με ΗΠΑ σε θέματα λιμενικών υποδομών, ναυτιλίας και ασφάλειας»
- Πάθη, αλήθειες και απομυθοποιήσεις: Οι «Γυναίκες στο Ντιβάνι» επιστρέφουν
- Μουζακίτης: «Θα εξακολουθήσουμε να πιστεύουμε στην πρόκριση μέχρι την τελευταία στιγμή»
- ΕΕ: Η Σύνοδος Κορυφής για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, θα συνεχιστεί μέχρι να υπάρξει συμφωνία
- Άρτα: Σοβαρό τροχαίο με ανατροπή νταλίκας που μετέφερε λάδια στην Ιονία Οδό – Εγκλωβίστηκε ο οδηγός
- Δένδιας: Η Ευρώπη χρειάζεται 20 χρόνια για να αποκτήσει σοβαρές Ένοπλες Δυνάμεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 09.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/astronomy-3094066_1920-315x220.jpg)








![Αγρότες πήγαν τούρτα σε αστυνομικό που είχε τα γενέθλιά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes-5-125x85.jpg)


![Αγρότες πήγαν τούρτα σε αστυνομικό που είχε τα γενέθλιά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes-5-315x220.jpg)












![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes-6-315x220.jpg)



































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442