«Ξηλώνει» ο Ερντογάν τους αστυνομικούς διευθυντές που αποκάλυψαν τις δωροδοκίες
Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι εξελίξεις μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των δωροδοκιών, αλλά και τον υποφώσκοντα πόλεμο μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και του ισλαμικού τάγματος του Γκιουλέν που κρύβεται πίσω από τις αποκαλύψεις.
Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι εξελίξεις μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των δωροδοκιών, αλλά και τον υποφώσκοντα πόλεμο μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και του ισλαμικού τάγματος του Γκιουλέν που κρύβεται πίσω από τις αποκαλύψεις.
Η ξαφνική επιχείρηση αποκάλυψης της εμπλοκής των υιών τριών υπουργών καθώς και ανώτατων κρατικών αξιωματούχων στο σκάνδαλο, χωρίς να ενημερωθεί η κυβέρνηση ενόχλησε τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τελευταίο θύμα της οργής του ο Διευθυντής της Αστυνομίας της Κωνσταντι.νούπολης, Χουσεΐν Τσαπκίν, που αποπέμφθηκε. Είχε ήδη προηγηθεί το «ξήλωμα» 18 αστυνομικών διευθυντών στην Αγκυρα, τέσσερις στη Σμύρνη, δύο στην Νικομήδεια και 11 στην Κωνσταντινούπολη, δύο εκ των οποίων στενοί συνεργάτες του αποπεμφθέντος Τσαπκίν.
Ερωτήματα έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η κυβέρνηση χαρακτηρίζει αυτούς που προχώρησαν στις έρευνες και αποκάλυψαν το σκάνδαλο «κράτος εν κράτει» και «συμμορία», η οποία μάλιστα, όπως είπε ο κ. Ερντογάν, «θα αποκαλυφθεί και θα αντιμετωπιστεί».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε «βρώμικο σχέδιο» την επιχείρηση και είπε πως, «εάν επί 14 μήνες πραγματοποιούνται παρακολουθήσεις δίχως να ενημερώνονται οι ανώτεροι, τότε αυτό είναι ένα είδος πολιτικού σχεδιασμού που δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα είδος συμμορίας διεθνών διαστάσεων με εσωτερικά παρακλάδια».
Είπε επίσης ότι «έκαναν ένα βήμα με τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη και απέτυχαν. Τώρα κάνουν άλλο ένα βήμα και ρίχνουν λάσπη».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, υποστήριξε επίσης από την πλευρά του ότι η σύλληψη των 52 ατόμων με την κατηγορία της δωροδοκίας αποτελεί «οργανωμένη επιχείρηση» σπίλωσης της κυβέρνησης.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ, ο γιος του οποίου είναι μεταξύ των συλληφθέντων, έδωσε εντολή στους 81 νομάρχες της χώρας να διεξαχθεί έρευνα εις βάρος σχεδόν του συνόλου των αστυνομικών διευθυντών της χώρας.
Ο ίδιος ο ηγέτης του θρησκευτικού τάγματος των Νουρτζού, Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης με την ισλαμική κυβέρνηση, διέψευσε διά του δικηγόρου του οποιαδήποτε ανάμειξη στις αποκαλύψεις.
Τα προσκείμενα στον ίδιο μέσα ενημέρωσης, όπως και εκείνα της κεμαλικής αντιπολίτευσης προχωρούν σε μπαράζ αποκαλύψεων γύρω από τις λεπτομέρειες του σκανδάλου.
Τα δημοσιεύματα δείχνουν τους υπουργούς Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς. Πληροφορίες μάλιστα θέλουν τους τέσσερις υπουργούς να έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους στον πρωθυπουργό, ο οποίος απέφυγε να αντιδράσει άμεσα, αφήνοντας την απόφαση για την ενδεχόμενη απομάκρυνσή τους από την κυβέρνηση σε ευρύτερο κυβερνητικό ανασχηματισμό στο εγγύς μέλλον.
Η εφημερίδα Taraf γράφει ότι η εισαγγελία διαθέτει, έπειτα από παρακολούθηση, τηλεφωνική συνομιλία του γιου του υπουργού Εσωτερικών με τον πατέρα του στην οποία ο δεύτερος προειδοποιεί τον πρώτο για το ενδεχόμενο να παρακολουθείται το τηλέφωνό του.
Η εφημερίδα κάνει λόγο για δωροδοκία του υπουργού Οικονομίας, Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, με το ποσό των 37,5 εκατ. ευρώ, αλλά και πολύτιμα κοσμήματα και ρολόγια. Τα λεφτά παραδίδονταν από τον ιρανικής καταγωγής επιχειρηματία, Ρεζά Ζαράμπ και τους συνεργάτες του στον υιό του υπουργού, Σαλίχ Κααν Τσαγλαγιάν. Σχετικά, μάλιστα, οι αστυνομικές Αρχές εντόπισαν και τα αρχεία Excel που διατηρούσε ο επιχειρηματίας. Το ποσό της δωροδοκίας προς τον κ. Τσαγλαγιάν προέρχονταν από το ποσοστό 0,4% – 0,5% επί της αξίας των κερδν από το εμπόριο που έκανε ο επιχειρηματίας με το Ιράν.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο Εγκεμέν Μπαγίς δωροδοκήθηκε με 1,5 εκατ. δολάρια τα οποία του παραδόθηκαν μέσα σε κουτιά υποδημάτων, ενώ δημοσιεύονται δύο φωτογραφίες επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ την ώρα καθώς εισέρχεται και εξέρχεται από το γραφείο του στο Μεσοχώρι της Κωνσταντινούπολης, όπου βρίσκονται τα γραφεία του υπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Η εισαγγελία ενδέχεται να στείλει ήδη στο υπουργείο Δικαιοσύνης αίτημα για άρση της ασυλίας των τεσσάρων υπουργών.
Για να γίνει η άρση της ασυλίας τους και παραπομπή των υπουργών στο Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει το αίτημα της εισαγγελίας αποσταλεί μέσω του πρωθυπουργού στην Εθνοσυνέλευση η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να αποφασίσει υπέρ της παραπομπής με απόλυτη πλειοψηφία 276 ψήφων. Καθήκοντα Ανώτατου Δικαστηρίου εκτελεί το Συνταγματικό Δικαστήριο, ενώ εισαγγελέας ορίζεται ο αρχεισαγγελέας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ή ο βοηθός του.
Επιμέλεια: Γιάννης Μανδαλίδης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο μάγος Μουζακίτης «έλιωσε» και τα… χιόνια
- Ζωγράφου: «Κατέβηκα για να ηρεμήσει και άρχισε να με χτυπά» – Ο οδηγός του λεωφορείου περιγράφει τον άγριο ξυλοδαρμό
- «Η ξανθιά είναι νεκρή» – Κοκκινομάλλα Πάμελα Άντερσον και η αλήθεια για το «ψευτορομάντζο» με τον Λίαμ Νίσον
- Αγρότες πήγαν τούρτα σε αστυνομικό που είχε τα γενέθλιά της [βίντεο]
- Λανουά: «Έκανε χέρι ο Ζοάο Μάριο και σωστά ακυρώθηκε το γκολ της ΑΕΚ» – vid
- Κικίλιας στη συνάντηση με Γκίλφοϊλ: «Συνεργασία με ΗΠΑ σε θέματα λιμενικών υποδομών, ναυτιλίας και ασφάλειας»
- Πάθη, αλήθειες και απομυθοποιήσεις: Οι «Γυναίκες στο Ντιβάνι» επιστρέφουν
- Μουζακίτης: «Θα εξακολουθήσουμε να πιστεύουμε στην πρόκριση μέχρι την τελευταία στιγμή»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 09.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/astronomy-3094066_1920-315x220.jpg)











![Αγρότες πήγαν τούρτα σε αστυνομικό που είχε τα γενέθλιά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes-5-125x85.jpg)





![Αγρότες πήγαν τούρτα σε αστυνομικό που είχε τα γενέθλιά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes-5-315x220.jpg)












![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes-6-315x220.jpg)






























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442