ΕΛΚΕΘΕ: Από το ναυάγιο του Sea Diamond δεν προκύπτει ρύπανση
Δεν υπάρχουν εμφανείς επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Σαντορίνης από το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond, ενώ δεν έχει εντοπιστεί κανένα στοιχείο πετρελαϊκής ρύπανσης, διαπιστώνει σχετική έκθεση του Eλληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, που για έκτη χρονιά, πραγματοποίησε μετρήσεις στην Καλντέρα.
Δεν υπάρχουν εμφανείς επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Σαντορίνης από το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond, ενώ δεν έχει εντοπιστεί κανένα στοιχείο πετρελαϊκής ρύπανσης, διαπιστώνει σχετική έκθεση του Eλληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, που για έκτη χρονιά, πραγματοποίησε μετρήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Καλντέρας.
Στην έκθεση αναφέρεται, επίσης, ότι οι συγκεντρώσεις των βαρέων μετάλλων, το 2013, βρέθηκαν σε όλους τους σταθμούς και βάθη ιδιαίτερα χαμηλές και παρόμοιες με αυτές που ανιχνεύονται στην ανοιχτή θάλασσα.
Οι συγκεντρώσεις των πετρελαϊκών υδρογονανθράκων στη στήλη του θαλασσινού νερού κατά τη διάρκεια του έτους ήταν σε όλες τις περιπτώσεις μικρές και δεν βρέθηκαν σε κανένα σημείο στοιχεία πετρελαϊκής ρύπανσης.
Το ΕΛΚΕΘΕ, αμέσως μετά το ναυάγιο του Sea Diamond, ξεκίνησε συστηματικές μετρήσεις στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, έτσι ώστε να παρακολουθείται η ποιότητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος της περιοχής και να καταγράφονται άμεσα οι τυχόν επιπτώσεις από το ναυάγιο.
Στην περιοχή του ναυαγίου έχει τοποθετηθεί πλωτό φράγμα, που παρακολουθείται καθημερινά από ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος και εξειδικευμένο προσωπικό και με έξοδα της πλοιοκτήτριας εταιρείας. Πρόσφατα τοποθετήθηκε και σύστημα τηλεμετρικής παρακολούθησης σύμφωνα με τη δέσμη μέτρων του ΥΠΕΚΑ.
Ο υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ και αναφερόμενος στο θέμα του ναυαγίου, είπε ότι το ΕΛΚΕΘΕ είναι ένας αξιόπιστος οργανισμός με θαυμαστά έργα και αποτελέσματα.
Πρόσθεσε ότι τον συγκεκριμένο οργανισμό που αποτελεί επίσημο σύμβουλο της κυβέρνησης και της Πολιτείας, θα πρέπει όλοι να τον σεβαστούν.
Ανέφερε επίσης, ότι το ναυάγιο είναι σε τέτοιο βάθος που δεν εμποδίζει σε τίποτα, ενώ υπάρχει διαρκής παρακολούθηση για θέματα ρύπανσης και ήδη έχει πληρωθεί ένα τεράστιο ποσό για τον καθαρισμό της περιοχής.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Νέα αύξηση τιμών στα σούπερ μάρκετ – Ποια προϊόντα οδήγησαν στην άνοδο [πίνακες]
- Ουκρανία: Ο Τραμπ βιάζεται να κλείσει τη συμφωνία, ο Ζελένσκι συναντά τους Ευρωπαίους και μεγάλο μέρος της χώρας δεν έχει ρεύμα
- Υπόθεση Παναγόπουλου: Ερευνούν τη διαδρομή του χρήματος οι Αρχές – Οι εταιρείες «οχήματα» και η παραίτηση Στρατινάκη
- Πυρηνικά «σύννεφα» πάνω από τον πλανήτη – Η λήξη της συμφωνίας New Start και το Ρολόι της Αποκάλυψης
- «Μελανί Αντουανέτα»: Περούκες, οργή και «όχι άλλα φέουδα» στην πρεμιέρα της Μελάνια Τραμπ
- Σκύλος: Από που προκύπτουν οι ανεπιθύμητες συμπεριφορές του
- Σοκαριστικά στοιχεία για τις «θεραπείες μεταστροφής» στην ΕΕ – Πρώτη η Ελλάδα στη ντροπιαστική λίστα
- Μετανάστες και πρόσφυγες θα συνεχίσουν να πνίγονται γιατί η Ευρώπη δεν προσφέρει κανέναν ασφαλή τρόπο να φτάσουν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 07.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/pexels-laython-photos-214987610-28760144-1-315x220.jpg)








![Νέα αύξηση τιμών στα σούπερ μάρκετ – Ποια προϊόντα οδήγησαν στην άνοδο [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/61341301-127x85.jpg)



![Νέα αύξηση τιμών στα σούπερ μάρκετ – Ποια προϊόντα οδήγησαν στην άνοδο [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/61341301-315x220.jpg)

















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442