Χαμηλώνουν οι προσδοκίες για τη Συριακή Διάσκεψη
Όλο και πιο δυσοίωνη εμφανίζεται η διενέργεια και η επιτυχία της ειρηνευτικής Διάσκεψης για τη Συρία, την οποία προσπαθούν να οργανώσουν εδώ και μήνες ΗΠΑ και Ρωσία. Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ ανέφερε ότι «δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για επιτυχία» ενώ ισχυρές ομάδες της αντιπολίτευσης παραμένουν ακόμη αναποφάσιστες, αν όχι αρνητικές, στο εάν θα συμμετέχουν.
Όλο και πιο δυσοίωνη εμφανίζεται η διενέργεια και η επιτυχία της ειρηνευτικής Διάσκεψης για τη Συρία, την οποία προσπαθούν να οργανώσουν εδώ και μήνες ΗΠΑ και Ρωσία. Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ ανέφερε ότι «δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για επιτυχία» ενώ ισχυρές ομάδες της αντιπολίτευσης παραμένουν ακόμη αναποφάσιστες, αν όχι αρνητικές, στο εάν θα συμμετέχουν.
Εδώ και μήνες, Μόσχα και Ουάσινγκτον προσπαθούν να φέρουν τις δύο πλευρές της συριακής σύρραξης στη Γενεύη για να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.
Μετά την πρώτη αποτυχημένη απόπειρα, που είχε ξεκινήσει το Μάιο, για διενέργεια Διάσκεψης, η διπλωματία προσπαθεί ξανά με στόχο το τέλος Νοεμβρίου. Καθώς όμως ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως ημερομηνία -αν και Δαμασκός και Αραβικός Σύνδεσμος έχουν μιλήσει για τις 23 Νοεμβρίου- φαίνεται ότι αρκετά σημεία ακόμη λείπουν.
Μιλώντας τη Δευτέρα σε τηλεοπτικό κανάλι του Λιβάνου, ο Μπασάρ αλ Άσαντ υποβάθμισε τις όποιες προσδοκίες. «Οι παράγοντες και οι προϋποθέσεις [για τη Διάσκεψη] δεν συντρέχουν, εάν θέλουμε να έχει επιτυχία» είπε.
Ως ελλείψεις, ο σύρος πρόεδρος ανέφερε ότι δεν είναι ξεκάθαρο ποιος αλλά και με ποια νομιμοποίηση θα εκπροσωπήσει την αντιπολίτευση -και τι αποδοχή θα είχαν οι (εξόριστοι) αντιπρόσωποι στο συριακό πληθυσμό.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, τουλάχιστον εκείνης που έχει προσπαθήσει να οργανωθεί στην εξορία ως συνασπισμός δυνάμεων εναντίον του Άσαντ, η στάση είναι εξίσου θολή.
Η ομάδα υπό την οποία ενώνονται οι συριακές αντιπολιτευτικές οργανώσεις, ο λεγόμενος «Συριακός Εθνικός Συνασπισμός», θα συνεδριάσει στην Κωνσταντινούπολη το πρώτο διήμερο του Νοεμβρίου για να αποφασίσει εάν θα πάρει μέρος.
Ενδεικτικό είναι ότι η μεγαλύτερη ομάδα, το «Συριακό Εθνικό Συμβούλιο», κράτα τη θέση ότι διαβουλεύσεις με τον Άσαντ δεν έχουν καμία αξιοπιστία και δεν θα πάρει μέρος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Από το σεξ απίλ έως την ακροδεξιά, η Μπριζίτ Μπαρντό συμβόλιζε μια Γαλλία σε μετάβαση
- Αντρέας Γεωργίου: Η βόλτα στη θάλασσα με την 4 μηνών κορούλα του
- Κεντρική Μακεδονία: Σοβαρά προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους
- Forbes: Στις 40 πιο ακριβές ομάδες του κόσμου μόνο δύο ποδοσφαιρικές – Πού βρίσκονται Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
- Συνάντηση Τραμπ και Νετανιάχου στη Φλόριντα για τη Γάζα – Τι άλλο θα συζητήσουν
- Ο ΠΑΟΚ κινείται και για Πουλακίδα – Ποιος είναι ο ομογενής γκαρντ που αγωνίζεται στη G-League (vids)
- Profession: Santa Claus
- Ανάπτυξη με ημερομηνία λήξης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 29.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ken-cheung-yHST1WmTqzI-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442