Ο χειρισμός του ελληνικού θέματος «δίχαζε ήδη από το 2010» το ΔΝΤ
Εσωτερικές διαφωνίες στο συμβούλιο του ΔΝΤ ήδη κατά τις συζητήσεις του 2010 για το πρώτο πακέτο προς την Ελλάδα και την ανάγκη «κουρέματος» δείχνουν έγγραφα που δημοσιεύει η Wall Street Journal, σύμφωνα με τα οποία αντιπρόσωποι χωρών εκτός Ευρώπης είχαν σοβαρές ενστάσεις για τη βιωσιμότητα του προγράμματος. Ενδεικτικά, ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας και άλλων χωρών της περιοχής φέρεται να ισχυριζόταν ότι το πακέτο κινδύνευε να γίνει «απλά πακέτο διάσωσης των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας, κυρίως των ευρωπαϊκών τραπεζών».
Εσωτερικές διαφωνίες στο συμβούλιο του ΔΝΤ ήδη κατά τις συζητήσεις του 2010 για το πρώτο πακέτο προς την Ελλάδα και την ανάγκη «κουρέματος» δείχνουν έγγραφα που δημοσιεύει Wall Street Journal, σύμφωνα με τα οποία αντιπρόσωποι χωρών εκτός Ευρώπης είχαν σοβαρές ενστάσεις για τη βιωσιμότητα του προγράμματος.
Η εφημερίδα επικαλείται την Τρίτη γνώση των απόρρητων ή αυστηρά εμπιστευτικών εισηγήσεων μελών του συμβουλίου από το 2010.
Σύμφωνα με αυτήν, σημαντικό τμήμα των εκπρόσωπων στο συμβούλιο είχε «σημαντικές ενστάσεις» για τον σχεδιασμό του ελληνικού πακέτου, θεωρώντας πως έριχνε υπερβολικό βάρος της επώδυνης εξυγίανσης στους Έλληνες ενώ άφηνε αλώβητους τους ιδιώτες πιστωτές.
Ενδεικτικά, ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας και άλλων χωρών της περιοχής, Νογκέιρα Μπατίστα, φέρεται να ισχυριζόταν ότι το πακέτο κινδύνευε να γίνει «απλά πακέτο διάσωσης των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας, κυρίως των ευρωπαϊκών τραπεζών».
«Η εναλλακτική μίας εκούσιας αναδιάρθρωσης χρέους θα έπρεπε να είχε μπει στο τραπέζι» είχε πει επίσης, σύμφωνα με την WSJ, ο τότε αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ Πάμπλο Αντρές Περέιρα (Αργεντινή). Με αυτόν τον τρόπο, ανέφερε, το ταμείο «αναβάλλει, και ίσως επιδεινώνει, το αναπόφευκτό».
Αρκετές ήταν και οι ενστάσεις για τις εκτιμήσεις του προγράμματος, οι οποίες επικρίθηκαν ως υπερβολικά φιλόδοξες, την στιγμή μάλιστα που μικρές αποκλίσεις θα μπορούσαν να είχαν τεράστια επίπτωση στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Εκείνες οι ενστάσεις έρχονται στο φως την ώρα, όπως σημειώνει η εφημερίδα, που η Αθήνα ζητά ελάφρυνση του βάρους του χρέους. Η τωρινή θέση του ΔΝΤ, υποστηρίζεται, πρέπει να ιδωθεί υπό το πρίσμα εκείνων των πρώτων προβληματισμών στο συμβούλιο για την σκοπιμότητα του πακέτου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ισπανία: Νέα πανωλεθρία για τους Σοσιαλιστές του Σάντσεθ σε τοπικές εκλογές – Μεγάλη αύξηση για την Ακροδεξιά
- Σχέση: Τι κάνεις όταν «χάνεσαι» στη μετάφραση;
- Αρκάς: Η καλημέρα του Φεβρουαρίου
- Ιδιοκτήτες ασφαλισμένων ακινήτων – Πώς θα «κλειδώσουν» έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ
- Σε κρίσιμη κατάσταση το κοριτσάκι που έπεσε σε σιντριβάνι στην Καλλιθέα – Της έκαναν ΚΑΡΠΑ επί 40 λεπτά
- Συνταγές: Street food από σπίτι
- Ιαπωνία: Μεγάλη άνοδος στο χρηματιστήριο μετά τον εκλογικό θρίαμβο της Τακαΐτσι
- Το κλειδί για να βγάλεις χρήματα από τον χρυσό είναι η αστάθεια, λέει έμπορος πολύτιμων μετάλλων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 09.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/gurpreet-singh-BGUt0Fq1I78-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442