Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Οργή Βραζιλίας και Μεξικού για «προεδρικές παρακολουθήσεις» της NSA

Οργή Βραζιλίας και Μεξικού για «προεδρικές παρακολουθήσεις» της NSA

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας απαιτεί εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον μετά από δημοσιεύματα που θέλουν την αμερικανική NSA να παρακολουθεί συστηματικά της ηλεκτρονικές επικοινωνίες της προέδρου της χώρας Ντιούλμα Ρούσεφ. Έντονη η αντίδραση και του Μεξικού, καθώς το δημοσίευμα -πηγή του οποίου είναι ο βρετανός δημοσιογράφος που συνομιλεί με τον Έντουαρντ Σνόουντεν- αναφέρει ως στόχο των παρακολουθήσεων και τον μεξικανό πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο. Στο φως ο γιγάντιος μαύρος προϋπολογισμός της NSA.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας απαιτεί εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον μετά από δημοσιεύματα που θέλουν την αμερικανική NSA να παρακολουθεί συστηματικά της ηλεκτρονικές επικοινωνίες της προέδρου της χώρας Ντιούλμα Ρούσεφ.

Έντονη η αντίδραση και του Μεξικού, καθώς το δημοσίευμα -πηγή του οποίου είναι ο βρετανός δημοσιογράφος που συνομιλεί με τον Έντουαρντ Σνόουντεν- αναφέρει ως στόχο των παρακολουθήσεων και τον μεξικανό πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Το βραζιλιανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV Globo ανέφερε, επικαλούμενο τον δημοσιογράφο του Guardian Γκλεν Γκρίνβαλντ («σύνδεσμος» του Σνόουντεν), πως η NSA παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και τα e-mail της προέδρου της Βραζιλίας.

Στόχος των παρακολουθήσεων, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ήταν και ο μεξικανός Ενρίκε Πένια Νέτο, και μάλιστα ήδη πριν την εκλογική του νίκη πέρυσι.

Το βραζιλιανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «απαράδεκτη εισβολή» τη φερόμενη παρακολούθηση και, σε συνομιλία του υπουργού με τον αμερικανό πρέσβη στη χώρα ζήτησε την υποβολή γραπτών εξηγήσεων από τις ΗΠΑ για τις αναφορές.

Αναλόγως κινήθηκε και το Μεξικό, χαρακτηρίζοντας παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας την παρακολούθηση των επικοινωνιών «οποιουδήποτε Μεξικανού πολίτη».

Η Ντιούλμα Ρούσεφ έχει προγραμματίσει επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, όπου και θα της παρατεθεί δείπνο από τον Μπαράκ Ομπάμα. Η βραζιλιάνικη εφημερίδα Folha de Sao Paolo υποστήριξε την Τρίτη, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, πως η Ρούσεφ εξετάζει την ακύρωση της επίσκεψης λόγω των αναφορών για την NSA, κάτι που η βραζιλιανική προεδρία αρνήθηκε να σχολιάσει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο