Γονίδια από τη μητέρα δείχνουν να επιταχύνουν τη γήρανση
Οι παλιοί έλεγαν ότι από τη μητέρα φαίνεται αν θα καλογεράσει η κόρη. Νέα μελέτη στο περιοδικό Nature δείχνει ότι μεταλλάξεις που κληροδοτούνται στους απογόνους αποκλειστικά από τη μητέρα μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης, στην οποία πάντως συμμετέχουν και άλλοι παράγοντες.
Οι παλιοί έλεγαν ότι από τη μητέρα φαίνεται αν θα «καλογεράσει» η κόρη. Όπως έδειξε νέα μελέτη ερευνητών από τα ινστιτούτα Καρολίνσκα στη Σουηδία και Μαξ Πλανκ στη Γερμανία, τελικά τα γονίδια που κληρονομούμε από τη μητέρα μας επηρεάζουν τον ρυθμό ως προς τη διαδικασία της γήρανσης.
Με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature» οι ειδικοί εξηγούν ότι αν και ο τρόπος ζωής παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης, σημαντικό παράγοντα στον ρυθμό με τον οποίο πραγματοποιείται αυτή παίζουν οι αλλαγές και οι μεταλλάξεις στα μιτοχόνδρια, ή αλλιώς στα ενεργειακά «εργοστάσια» των κυττάρων.
«Τα μιτοχόνδρια διαθέτουν το δικό τους γενετικό υλικό, στο οποίο πραγματοποιούνται μεταλλάξεις, οι οποίες επηρεάζουν την όλη διαδικασία της γήρανσης» αναφέρει ο Δρ Νιλς-Γκέραν Λάρσον από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα και κύριος ερευνητής στο τμήμα Βιολογίας της Γήρανσης του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ. «Πολλαπλές μεταλλάξεις στα μιτοχόνδρια οδηγούν σε βλάβες που σταδιακά φρενάρουν την παραγωγή ενέργειας των κυττάρων» προσθέτει.
Φως στη διαδικασία της γήρανσης
Για πρώτη φορά, σε πειράματα που πραγματοποίησαν σε ποντίκια, οι ειδικοί κατάφεραν να δείξουν ότι η διαδικασία της γήρανσης εκτός από τις συσσωρευμένες βλάβες στο μιτοχονδριακό DNA, που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας, επηρεάζεται και από το γενετικό υλικό που κληρονομούμε από τη μητέρα μας.
«Το μιτοχονδριακό DNA της μητέρας μας φαίνεται ότι επηρεάζει και τους δικούς μας ρυθμούς γήρανσης» αναφέρει ο Λάρσον. «Αν για παράδειγμα, έχουμε κληρονομήσει από εκείνη μιτοχονδριακό γενετικό υλικό το οποίο έχει υποστεί αρκετές μεταλλάξεις, τότε θα γεράσουμε ταχύτερα».
Συνήθως, όπως εξηγεί ο επιστήμονας, οι βλάβες στο DNA περνούν από γενιά σε γενιά. Το μέγα ερώτημα παραμένει, κατά πόσο μέσω αλλαγών και παρεμβάσεων που κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή μπορούμε να περιορίσουμε την επίδραση των συγκεκριμένων γενετικών βλαβών.
«Τα ευρήματά μας ρίχνουν φως στη διαδικασία της γήρανσης και αποδεικνύουν ότι τα μιτοχόνδρια παίζουν ρόλο-κλειδί σε αυτήν. Υπογραμμίζουν ακόμα τη σημασία του περιορισμού του αριθμού των εν λόγω μεταλλάξεων» καταλήγει ο ειδικός.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Καραγκιόζη… Χάσαμε τον Αϊ Βασίλη!»: Με τη Ματίνα Νικολάου στο θέατρο Σκιών του Π. Χατζηαναγνώστου
- Γιατί η πολιτική φαντασία έχει πεθάνει – και πώς να την αναστήσουμε
- Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει στην Αττική λόγω της κακοκαιρίας Byron
- Αρκάς: Η καλημέρα της Παρασκευής σε κλίμα κακοκαιρίας
- Κακοκαιρία Byron: Κλειστά τα διόδια Ελευσίνας στο ρεύμα προς Κόρινθο – Ταλαιπωρία για εκατοντάδες οδηγούς
- Προπονήσεις: Γιατί είναι πιο δύσκολες τον χειμώνα;
- Τα SOS της τελευταίας στιγμής για το επίδομα θέρμανσης: Εκπνέει η προθεσμία – Τα ποσά που θα δοθούν
- Κακοκαιρία Byron: Τι ισχύει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα – Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442