Ένας γιγαντιαίος ντάκος παρασκευάζεται στα Χανιά
Ένα γιγαντιαίο κρητικό παξιμάδι (ντάκος) παρασκευάζει στα Χανιά ο πολιτιστικός σύλλογος «Το Ρόδο», με τη φιλοδοξία να γραφεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.
Ένα γιγαντιαίο κρητικό παξιμάδι (ντάκος) παρασκευάζει στα Χανιά ο πολιτιστικός σύλλογος «Το Ρόδο», με τη φιλοδοξία να γραφεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.
Η παρουσίασή του θα γίνει την Κυριακή το απόγευμα, στο Άλσος των Αγίων Αποστόλων, στο πλαίσιο διήμερων πολιτιστικών εκδηλώσεων που οργανώνει ο δήμος Χανίων σε συνεργασία με τον σύλλογο.
Πρόκειται, ουσιαστικά, για το μεγαλύτερο παξιμάδι στον κόσμο το οποίο θα έχει το σχήμα της Κρήτης και έχει διαστάσεις 1,80 Χ 8 μέτρα.
Κατά την παρασκευή του, που διαρκεί συνολικά τέσσερις ημέρες, θα χωριστεί σε τέσσερα κομμάτια όσες είναι και οι περιφερειακές ενότητες του νησιού και κάθε κομμάτι θα έχει διάσταση 1,80 Χ 2 μέτρα. Στη συνέχεια θα ψηθεί και θα ενωθεί.
Για την παρασκευή του ντάκου-γίγα χρησιμοποιούνται αλεύρι ολικής αλέσεως, κριθάρι, προζύμι, ελαιόλαδο και αλάτι, ενώ μόνο το ζυμάρι θα ζυγίζει 160 κιλά.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Το Ρόδο» Νίκος Μαθιουδάκης, παράλληλα με την Παρασκευή του ντάκου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και διαγωνισμός ψησίματος στην παρασιά (φωτιά) με παραδοσιακές κρητικές συνταγές, ενώ τις εκδηλώσεις θα πλαισιώσουν και παραδοσιακά συγκροτήματα από τα Χανιά.
«Είναι ένα διήμερο αφιερωμένο στην κρητική διατροφή. Προσπάθειά μας είναι να την γνωρίσουν κυρίως οι νέοι, να προβάλουμε τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού, όπως ο ντάκος και τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην υγεία» δήλωσε.
Ο ντάκος είναι παραδοσιακό έδεσμα της Κρήτης. Βασίζεται στο κρητικό παξιμάδι, συνήθως κριθαρένιο. Πάνω στο (μουλιασμένο με νερό ή όχι) παξιμάδι τρίβεται ντομάτα και πάνω απ’ τη ντομάτα τυρί φέτα ή κρητική μυζήθρα σε σβόλους. Ο ντάκος συμπληρώνεται με μια γερή δόση λάδι, αλάτι, ρίγανη και μερικές φορές πιπέρι και ελιές. Φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα, ενώ αποτελεί ένα πλήρες και θρεπτικό γεύμα, ιδιαίτερα αγαπητό στους θαμώνες σε εστιατόρια και ταβέρνες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μένης Κουμανταρέας: Μάχη ανάμεσα στο Καλό και το Κακό
- Μαθητής συνελήφθη με μεγάλη χασίς στην Κρήτη
- Σκύλος στο αεροπλάνο – Προετοιμάστε τον για να έχετε ένα ομαλό ταξίδι
- Κακοκαιρία Byron: «Πνίγηκε» στη λάσπη η Μονή Επανωσήφη – Δυνατοί άνεμοι σάρωσαν καταστήματα στον Άγιο Νικόλαο
- Κακοκαιρία Byron: Ήχησε το 112 στην περιοχή «Ποντιακά» Ελευσίνας – Πιθανή υπερχείλιση του ποταμού
- Ο Μανδάς αναφέρθηκε στο μέλλον του: «Δεν έχω μιλήσει με κανέναν»
- Ο Κουέντιν Ταραντίνο τελικά «δεν αντέχει» τους μισούς ηθοποιούς του Χόλιγουντ – Και πιο πολύ τον Όουεν Γουίλσον
- Πούτιν: Θερμή υποδοχή του Ρώσου προέδρου στην Ινδία – Στο επίκεντρο το πετρέλαιο, υπό την πίεση των ΗΠΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)






































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442