Απόρρητες θα μείνουν οι φωτογραφίες του νεκρού Οσάμα μπιν Λάντεν
Εφετείο στην Ουάσιγκτον έκρινε ομόφωνα πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες με τη σορό του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά επίλεκτης ομάδας Αμερικανών καταδρομέων στο Πακιστάν τον Μάιο του 2011. Η CIA υποστήριξε πως οι φωτογραφίες αυτές αποτελούν «άκρως απόρρητο» υλικό, όπως επιβεβαίωσαν και οι δικαστές στην απόφασή τους.
Εφετείο στην Ουάσιγκτον έκρινε ομόφωνα πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες με τη σορό του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά επίλεκτης ομάδας Αμερικανών καταδρομέων στο Πακιστάν τον Μάιο του 2011.
Η CIA αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα τις περισσότερες από 50 φωτογραφίες του επικεφαλής της Αλ Κάιντα, τις οποίες είχαν βγάλει μετά την εξουδετέρωσή του τα μέλη της επίλεκτης ομάδας προκειμένου να επιβεβαιώσουν την επιτυχία της αποστολής τους.
Η υπηρεσία υποστήριξε πως οι φωτογραφίες αυτές αποτελούν «άκρως απόρρητο» υλικό, όπως επιβεβαίωσαν και οι δικαστές στην 14σέλιδη απόφασή τους, η οποία επικύρωσε την ανάλογη της πρωτόδικης διαδικασίας.
«Επισημαίνουμε πως οι εικόνες αυτές ορθώς χαρακτηρίσθηκαν απόρρητες και συνεπώς μπορούν να παραμείνουν κρυφές», παρά τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί ελευθερίας στην πληροφόρηση (FOIA), προσέθεσαν οι δικαστές του Εφετείου.
Η συντηρητική ομάδα μελετών Judicial Watch είχε ασκήσει αγωγή στη CIA για την άρνησή της να δημοσιεύσει τις φωτογραφίες του μπιν Λάντεν.
Η αμερικανική υπηρεσία είχε επιχειρηματολογήσει πως η δημοσίευσή τους ενδέχεται να ενέχει κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.
Ορισμένες από τις εικόνες είναι σοκαριστικές και «εάν δημοσιευθούν, υπάρχει ενδεχόμενο να οδηγήσουν σε αντίποινα εναντίον αμερικανών», έκριναν οι δικαστές του Εφετείου.
Ωστόσο η ομάδα λέει ότι η μη δημοσίευση των φωτογραφιών σημαίνει στην πράξη ότι «οι τρομοκράτες μας υπαγορεύουν τους νόμους» και προετοιμάζεται να προσφύγει σε άλλα δικαστήρια, ακόμα ίσως και στο Ανώτατο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- «Σκότωσε» το άγχος μέσα σε 24 λεπτά
- Αρκάς: Η σημερινή καλημέρα αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού
- Νέα Υόρκη: Βίντεο σοκ με οδηγό ΙΧ να πέφτει πάνω σε ποδηλάτες – Ένας νεκρός
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (21/3): Δράση με Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός στο μπάσκετ γυναικών και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα
- SOS και παγίδες για τα τα ενοίκια: Οι κωδικοί στο νέο Ε2 που μηδενίζουν τον φόρο
- Νέες ταινίες: Η κινηματογραφική ζωή μετά τα Όσκαρ
- Ιταλία: «Αυτά δεν θέλουν οι διαιτητές σχετικά με το VAR»
- Συνταγή: Πουρές πατάτας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 21.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/keita-senoh-bbuXQShN3Go-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442