Αποσύρθηκε παράσταση του Βάγκνερ μεταφερμένη στην εποχή των ναζί
Η Όπερα του Ρήνου στο Ντίσελντορφ απέσυρε από το πρόγραμμά της παράσταση του «Τανχόιζερ» του Ρίχαρντ Βάγκνερ, η οποία μετέφερε χρονικά την υπόθεση στην εποχή του ναζισμού, γιατί ο ρεαλισμός ορισμένων από τις σκηνές της προκάλεσε δυσφορία και ανάγκασε κάποιους θεατές να ζητήσουν ακόμη και ιατρική βοήθεια.
Η Όπερα του Ρήνου στο Ντίσελντορφ απέσυρε από το πρόγραμμά της παράσταση του «Τανχόιζερ» του Ρίχαρντ Βάγκνερ, η οποία μετέφερε χρονικά την υπόθεση στην εποχή του ναζισμού, γιατί ο ρεαλισμός ορισμένων από τις σκηνές της προκάλεσε δυσφορία και ανάγκασε κάποιους θεατές να ζητήσουν ακόμη και ιατρική βοήθεια.
Στην όπερα παρουσιαζόταν μία οικογένεια να ξεγυμνώνεται, να ξυρίζεται και κατόπιν να ξυλοκοπείται από τους ναζί.
Ακόμη, το Βένουσμπουργκ, όπου διαδραματίζεται η υπόθεση της όπερας, μετατράπηκε σε κολαστήριο των ναζί στην παράσταση.
Αυτό προκάλεσε έντονες αποδοκιμασίες από την πλευρά του κοινού μόλις 30 λεπτά μετά το άνοιγμα της αυλαίας στην πρεμιέρα το περασμένο Σαββατοκύριακο. Πολλοί θεατές έφυγαν χτυπώντας τις πόρτες του θεάτρου με δύναμη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Η Όπερα είχε εκτενή συζήτηση με τον σκηνοθέτη Μπούρκχαρτ Κοζμίνσκι για πιθανές αλλαγές στην παράσταση αλλά αρνήθηκε να το κάνει «για καλλιτεχνικούς λόγους».
«Φυσικά, πρέπει να σεβαστούμε – για νομικούς λόγους- την καλλιτεχνική ελευθερία του σκηνοθέτη», επισημαίνεται από την Όπερα.
Σε ανακοίνωσή της η διεύθυνση δηλώνει τώρα ότι «ήταν εξαρχής βέβαια» πως η ιδέα της μεταφοράς του έργου στην εποχή του ναζισμού (αντί του μεσαίωνα όπου εκτυλίσσεται κανονικά) από τον Κοζμίνσκι «θα ήταν αμφιλεγόμενη».
«Όμως προς μεγάλη μας κατάπληξη διαπιστώσαμε πως ορισμένες σκηνές, όπως κυρίως οι άκρως αληθοφανείς σκηνές της εκτέλεσης, προκάλεσαν στους θεατές πολύ έντονη αντίδραση, τόσο σε σωματικό, όσο και σε ψυχικό επίπεδο, η οποία τους ανάγκασε να επισκεφθούν γιατρούς», εξήγησε η Όπερα.
Ο Βάγκνερ «σαφώς και ήταν αντισημίτης», αλλά «δεν είχε καμία σχέση με το Ολοκαύτωμα», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας του Ντίσελντορφ, Μίχαελ Ζέντεϊ-Χάισε που χαρακτήρισε «κακόγουστη» την παραγωγή, χωρίς ωστόσο να ζητήσει να κατέβει.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Bloomberg: Διακοπές στην Ελλάδα; Όχι καλοκαίρι, ούτε Μύκονος και Σαντορίνη – Πού να πάτε
- Μυθικός Γιόκιτς ανήμερα των Χριστουγέννων: Έκανε την τρίτη καλύτερη επιθετική επίδοση στην ιστορία του NBA
- Εντείνονται οι βομβαρδισμοί στα σύνορα Ταϊλάνδης-Καμπότζης – Σε εξέλιξη συνομιλίες με τον Ρούμπιο
- The Lowdown – H νέα δραματική σειρά του Ίθαν Χοκ είναι ξεκαρδιστικά συγκινητική
- AI κάτσε λίγο στην άκρη… – Πότε πατάμε pause για να δουλέψει ο εγκέφαλος
- Παναγιώτα Διαμαντή: Ελληνίδα δασκάλα ανάμεσα στους 50 κορυφαίους εκπαιδευτικούς του κόσμου
- Ακραίες καταστάσεις στην Τουρκία: 29 ακόμη συλλήψεις στο πλαίσιο έρευνας για παράνομα στοιχήματα
- Υπερτουρισμός: Νέοι κανόνες στην Ευρώπη – Τι αλλάζει στα ταξίδια το 2026 και τι ισχύει στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 25.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/evgeni-tcherkasski-bE4C_M7M4xY-unsplash-1-315x220.jpg)























![Φόροι: Ποιες φορολογικές εκκρεμότητες λήγουν το 2025 [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ΧΡΗΜΑΤΑ-315x220.jpg)





































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442