Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βόμβες έβαψαν στο αίμα τον Μαραθώνιο της Βοστώνης

Βόμβες έβαψαν στο αίμα τον Μαραθώνιο της Βοστώνης

Εφιάλτης στις Ηνωμένες Πολιτείες με δίδυμες εκρήξεις να σπέρνουν πανικό και θάνατο στον εμβληματικό Μαραθώνιο της Βοστώνης. Σκηνές τρόμου και απόγνωσης, τουλάχιστον δύο νεκροί και περισσότεροι από 100 τραυματίες. Άλλοι δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί απενεργοποιήθηκαν, ενώ ακολούθησε τρίτη έκρηξη στη βιβλιοθήκη JFK της Βοστώνης που εξετάζεται εάν συνδέεται με τις βόμβες στον Μαραθώνιο. Χωρίς να περιλαμβάνει τη λέξη «τρομοκρατία» το διάγγελμα Ομπάμα. «Μείνετε εντός» κάλεσε τους πολίτες η αστυνομία. Βίντεο και εικόνες από τη Βοστώνη... 

Εφιάλτης στις Ηνωμένες Πολιτείες με δίδυμες εκρήξεις να σπέρνουν πανικό και θάνατο στον εμβληματικό Μαραθώνιο της Βοστώνης. Σκηνές τρόμου και απόγνωσης, τουλάχιστον δύο νεκροί και περισσότεροι από 100 τραυματίες. Άλλοι δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί απενεργοποιήθηκαν, ενώ ακολούθησε τρίτη έκρηξη στη βιβλιοθήκη JFK της Βοστώνης που εξετάζεται εάν συνδέεται με τις βόμβες στον Μαραθώνιο.

O Μαραθώνιος της Βοστώνης πραγματοποιείται κάθε χρόνο την «Ημέρα των Πατριωτών», πολιτειακή γιορτή της Μασσαχουσέττης, προς τιμήν της εναρκτήριας μάχης της Αμερικανικής Επανάστασης, στο Λέξινγκτον.

Στον Μαραθώνιο βρίσκονταν και Έλληνες, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους όπως βεβαιώνουν συμμετέχοντες που μίλησαν σε ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυο, o ΣΕΓΑΣ, καθώς και ο πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη.

«Μείνετε εντός» κάλεσε τους πολίτες η αστυνομία, καθώς υπήρξαν φόβοι ότι έχουν τοποθετηθεί και άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί στην πόλη. Η λειτουργία του δικτύου κινητής τηλεφωνίας διεκόπη προκειμένου να μην καταστεί εφικτή ενδεχόμενη πυροδότηση νέου εκρηκτικού μηχανισμού από απόσταση.

Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων επιβλήθηκε πάνω από το κέντρο της πόλης και στην περιοχή όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις, ενώ έκλεισε και το αεροδρόμιο της Βοστώνης. Αυξημένα μέτρα ασφαλείας λήφθηκαν στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον.

Αμέσως μετά τις εκρήξεις έκλεισε η Λεωφόρος Πενσυλβάνια μπροστά από τον Λευκό Οίκο. Οι μυστικές υπηρεσίες, που είναι εντεταλμένες για την προστασία του προέδρου, απέκλεισαν την περιοχή γύρω από τον Λευκό Οίκο και διεύρυναν την περίμετρο ασφαλείας.

Δύο πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας, στη Μασσαχουσέττη και στο Νιου Χαμσάιρ, έκλεισαν προσωρινά ή αύξησαν τα μέτρα ασφαλείας με την είδηση των εκρήξεων.

Εντολή για άμεση συνδρομή σε ομοσπονδιακό επίπεδο έδωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ενημερώθηκε άμεσα για τις δραματικές εξελίξεις (συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον δήμαρχο της Βοστώνης Τομ Μενίνο και τον κυβερνήτη της Μασαχουσέτης Ντιβάλ Πάτρικ). «Προσευχόμαστε για τους τραυματίες της Βοστώνης» δήλωσε ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Χάος στον Μαραθώνιο της Βοστώνης

Δίδυμες εκρήξεις έσπειραν πανικό και θάνατο «συνθλίβοντας» την εορταστική ατμόσφαιρα στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, μία από τις μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις στις ΗΠΑ. Ο εφιάλτης ξεκίνησε στις 14.50 τοπική ώρα (20.50 ώρα Ελλάδος).

{{{ map }}}Οι βόμβες εξερράγησαν με διαφορά δευτερολέπτων κοντά στη γραμμή τερματισμού, προκαλώντας κατά τις διαθέσιμες πληροφορίες το θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων. Οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 100.

Το CNN μιλά για 110 τραυματίες, οκτώ εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση και 14 σε σοβαρή κατάσταση. Τουλάχιστον οκτώ εκ των τραυματιών είναι παιδιά.

Δρομείς και εθελοντές έτρεχαν σε κατάσταση πανικού να διαφύγουν από το χάος, ματωμένοι θεατές μεταφέρονταν για την παροχή πρώτων βοηθειών στα υπαίθρια ιατρεία που είχαν στηθεί για τους συμμετέχοντες στον μαραθώνιο.

Στην περιοχή έσπευσαν ασθενοφόρα, δυνάμεις της αστυνομίας και οι δρόμοι αποκλείστηκαν προληπτικά. Αυτόπτες μάρτυρες, που επικαλούνται τα ειδησεογραφικά μέσα, έκαναν λόγο για βαρύτατους τραυματισμούς, ακόμη και για ανθρώπους με ακρωτηριασμένα άκρα.

Περίπου δύο ώρες αφότου είχαν περάσει τη γραμμή τερματισμού οι νικητές, και ενώ χιλιάδες δρομείς εξακολουθούσαν να τρέχουν ακόμη στη διαδρομή του Μαραθωνίου, σημειώθηκε η πρώτη ισχυρή έκρηξη στη βόρεια πλευρά του δρόμου Boylston, λίγο πριν τη γέφυρα που σηματοδοτεί τη γραμμή τερματισμού. Ακολούθησε δεύτερη έκρηξη δευτερόλεπτα αργότερα.

Οι διοργανωτές του Μαραθωνίου ανέφεραν στην σελίδα που διατηρούν στο Facebook ότι οι εκρήξεις οφείλονται σε βόμβες, χωρίς να αναφέρουν την πηγή της πληροφόρησής τους. Άλλοι δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί εντοπίστηκαν ακολούθως στη Βοστώνη και απενεργοποιήθηκαν.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιος το έκανε, ούτε και γιατί. Όμως θα φθάσουμε στην άκρη και οι ένοχοι θα τιμωρηθούν» ήταν η προσεκτική πρώτη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ μετά τις εκρήξεις που συγκλόνισαν τη Βοστώνη. Ο Ομπάμα απέφυγε να μιλήσει για τρομοκρατία, ο Λευκός Οίκος, όμως, χειρίζεται την υπόθεση ως «πράξη τρομοκρατίας» και η ασφάλεια σε όλη τη χώρα ενισχύεται.

Έκρηξη και στη Βιβλιοθήκη JFK

Η αστυνομία της Βοστώνης επιβεβαίωσε περίπου μία ώρα αργότερα ότι σημειώθηκε τρίτη έκρηξη στην Προεδρική Βιβλιοθήκη και Μουσείο JFK. Η εκπρόσωπος της Βιβλιοθήκης -που βρίσκεται περίπου τρία μίλια από τη γραμμή τερματισμού του Μαραθωνίου- δήλωσε ότι ξέσπασε πυρκαγιά στη βιβλιοθήκη, αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε.

Σε ενημέρωσή της η αστυνομία της Βοστώνης ανέφερε ότι εξετάζει διασύνδεση των εκρήξεων. «Δεν είμαστε σίγουροι ότι τα περιστατικά συνδέονται, αλλά το ερευνούμε σαν να συνδέονται» δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας Έντ Ντέιβις σε συνέντευξη Τύπου.

«Δεν υπήρχε γνωστή απειλή»

Στην πρώτη ενημέρωση προς τον Τύπο μετά τις εκρήξεις που συγκλόνισαν τη Βοστώνη η αστυνομία απηύθυνε σύσταση προς τους πολίτες να μείνουν εντός της κατοικίας του και να μην συναθροίζονται σε μεγάλους αριθμόυς.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας Έντ Ντέιβις ανακοίνωσε ότι δεν είχε υπάρξει «γνωστή απειλή» πριν εκδηλωθεί ο εφιάλτης του μαραθωνίου. Επισήμανε πως όποιο αντικείμενο έχει παραμείνει στο δρόμο στην περιοχή των εκρήξεων αντιμετωπίζεται ως δυνητικά ύποπτο.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η τοπική αστυνομία δέχεται βοήθεια από κάθε κρατική και ομοσπονδιακή υπηρεσία.

Περίπου πέντε ώρες μετά τις εκρήξεις η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν έχει γίνει καμία σύλληψη, δεν είναι γνωστά τα κίνητρα όσων βρίκονται πίσω από τη βομβιστική επίθεση, ούτε έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης.

Hash Tags για Twitter: #bostonexplosion,#boston, #marathon, #marathonmonday

Ευ.Μπίφη, Χρ.Κοσβανής, Α.Τσατσούλη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024