Δεν μπορεί να συγκριθεί το Λουξεμβούργο με την Κύπρο, λέει ο Σόιμπλε
Δεν μπορεί να συγκρίνει κανείς την Κύπρο με το Λουξεμβούργο, δήλωσε ο Σόιμπλε, και επισήμανε ότι οι δομές και η οικονομία των δύο κρατών διαφέρουν σημαντικά. Χαιρέτισε μάλιστα την δήλωση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ περί συμμετοχής της χώρας στο σύστημα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών για τις τραπεζικές καταθέσεις.
Δεν μπορεί να συγκρίνει κανείς την Κύπρο με το Λουξεμβούργο, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κι επισήμανε ότι οι δομές και η οικονομία των δύο κρατών διαφέρουν σημαντικά. Χαιρέτισε μάλιστα την δήλωση του πρωθυπουργού του Μεγάλου Δουκάτου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ περί συμμετοχής της χώρας στο σύστημα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών για τις τραπεζικές καταθέσεις.
Σε συνέντευξή που παραχώρησε στην Sueddeutsche Zeitung, ο κ. Σόιμπλε κάλεσε πάντως τόσο το Λουξεμβούργο όσο και την Αυστρία να αλλάξουν την πολιτική τους για το τραπεζικό απόρρητο και τόνισε ότι το ζήτημα των φορολογικών παραδείσων πρέπει να αντιμετωπιστεί σε διεθνές επίπεδο.
Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, υποστήριξε ότι «πρέπει να εξασφαλιστεί η φορολόγηση των εσόδων και των κερδών και να επεκταθεί η πολιτική των επιτοκίων επί των μερισμάτων και των πωλήσεων μετοχών».
Στην ερώτηση γιατί στην περίπτωση της Κύπρου χρησιμοποιήθηκε το επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατόν ο τραπεζικός τομέας να είναι οκταπλάσιος του ΑΕΠ της χώρας, την ώρα που στο Λουξεμβούργο είναι μεγαλύτερος κατά 22 φορές, ο κ. Σόιμπλε απάντησε:
«Σας παρακαλώ! Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το ένα με το άλλο. Οι δομές στα δύο κράτη και ο οικονομικός τους τομέας διαφέρουν σημαντικά. Επιπλέον, την Τετάρτη ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και φίλος μου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η χώρα του θα λάβει μέρος στο σύστημα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών. Αυτό είναι για το Λουξεμβούργο ένα πραγματικά μεγάλο βήμα και αξίζει του σεβασμού μας».
Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών θα επεκταθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη και θα αφορά, μελλοντικά, όλες τις τοποθετήσεις, ενώ πρόσθεσε: «Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι ορισμένα κράτη προσπαθούν να εκμεταλλευτούν σε βάρος άλλων την ύπαρξη διατάξεων που ευνοούν την φοροαποφυγή».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ισημερινός: Ανταλλαγή πληροφοριών με ευρωπαϊκό κέντρο για την καταπολέμηση των ναρκωτικών
- Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα πλήττει τη Γη – Τι μπορεί να προκαλέσει
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ καθαιρεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, εξοργισμένος για την «ανικανότητα» στελεχών
- Γροιλανδία: Την ανάγκη «σεβασμού της κυριαρχίας της» τονίζει η φον ντερ Λάιεν σε μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ
- Συρία: Τραμπ και Σάρα συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
- Ιράν: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Τεχεράνη μέχρι και τις 29 Μαρτίου
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442