Απορρίπτει ο Ορμπάν την κριτική για αντιδημοκρατικές αλλαγές
Οι αλλαγές που έγιναν στο Σύνταγμα δεν είναι αντιδημοκρατικές και δεν αντίκεινται στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, απορρίπτοντας την κριτική που έχει ασκηθεί στην κυβέρνησή του για τις μεταρρυθμίσεις και κυρίως αυτές που εγκρίθηκαν αυτήν την εβδομάδα.
Οι αλλαγές που έγιναν στο Σύνταγμα δεν είναι αντιδημοκρατικές και δεν αντίκεινται στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, απορρίπτοντας την κριτική που έχει ασκηθεί στην κυβέρνησή του για τις μεταρρυθμίσεις και κυρίως αυτές που εγκρίθηκαν αυτήν την εβδομάδα.
«Ποιος μπορεί να φέρει έστω και μία ένδειξη –δεδομένα, ίσως– που θα μπορούσε να στηρίξει το επιχείρημα πώς ό,τι κάνουμε είναι ενάντια στη δημοκρατία», τόνισε σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Όπως πρόσθεσε, «χωρίς στοιχεία δεν έχει νόημα να γίνεται γενική πολιτική συζήτηση».
Με την τελευταία αναθεώρηση οι αρμοδιότητες του Συνταγματικού Δικαστηρίου περιορίζονται μόνο στον εντοπισμό διαδικαστικών λαθών και όχι στον έλεγχο της ουσίας τους. Ακόμη ακυρώνονται και οι αποφάσεις που πήρε πριν από το 2012, ακριβώς όταν είχε κρίνει αντισυνταγματικές κάποιες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος Γιάνος Άντερ υπέγραψε μάλλον διστακτικά το νόμο που εισάγει την αναθεώρηση, δηλώνοντας ότι «είναι η μόνη συνταγματική μου επιλογή». Είχε περιθώριο μόλις πέντε ημερών πριν να υπογράψει τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις.
Χιλιάδες ούγγροι είχαν διαδηλώσει τη Δευτέρα έξω από το προεδρικό μέγαρο ζητώντας από τον Άντερ να ασκήσει βέτο.
Η κυβέρνηση του Ορμπάν έχει προχωρήσει από το 2010 σε σειρά αναθεωρήσεων στο Σύνταγμα της Ουγγαρίας οι οποίες περιορίζουν την ισχύ του Ανώτατου Δικαστηρίου, της δικαιοσύνης, της Κεντρικής Τράπεζας και των μέσων ενημέρωσης. Η πλειοψηφία των δύο τρίτων που έχει στο Κοινοβούλιο της επιτρέπει ακριβώς να προχωρά σε αλλαγές παρακάμπτοντας σε μεγάλο βαθμό την θεσμική αντίσταση.
Η ΕΕ, όπως επίσης οι ΗΠΑ και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν επικρίνει σφοδρά τις αλλαγές, ζητώντας ανάκληση ή απειλώντας, στην περίπτωση της ΕΕ, με κυρώσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Καραχάλιος: Η Καρυστιανού ετοιμάζει ένα υπερδεξιό μόρφωμα
- Η Μύκονος αποχαιρετά τον Βαλεντίνο – «Ένας άνθρωπος που αγάπησε το νησί»
- «Ο ΑΠΟΕΛ θέλει να κάνει δικό του τον Μαντσίνι από τον Παναθηναϊκό»
- Θεσσαλονίκη: Γυναίκα έπεσε από μπαλκόνι και τραυματίστηκε σοβαρά
- Με συνελεύσεις στα μπλόκα οι αγρότες αποφασίζουν τα επόμενα βήματα – «Απογοητευτική» η συνάντηση με Μητσοτάκη
- Η «Ιθάκη» ξυπνά τη «μνήμη χρυσόψαρου»: Στόχος της Καρυστιανού ο Τσίπρας – Χτυπά από… δεξιά (μόνο)
- Μητσοτάκης: Να αποφύγουμε τα χειρότερα στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΗΠΑ
- Παύλος Μάτεσις: Πολλοί οι ασχημονούντες και οι βοώντες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442