Γιατί τα δημητριακά πρωινού έχουν αξία για την παιδική διατροφή;
Το πρωινό θεωρείται το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας αλλά πολλοί είναι εκείνοι που φαίνεται να το αγνοούν. Έρευνες δείχνουν ότι αρκετά παιδιά στη χώρα μας δεν καταναλώνουν καθόλου πρωινό, ενώ λιγότερα από τα μισά καταναλώνουν ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό.
Το πρωινό θεωρείται το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας αλλά πολλοί είναι εκείνοι που φαίνεται να το αγνοούν. Έρευνες δείχνουν ότι αρκετά παιδιά στη χώρα μας δεν καταναλώνουν καθόλου πρωινό, ενώ λιγότερα από τα μισά καταναλώνουν ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό.
Ο οργανισμός του παιδιού είναι ένα καζάνι που βράζει. Αναπτύσσεται ραγδαία. Χρειάζεται τροφές που θα του δώσουν ενέργεια και θρεπτικά συστατικά που θα καλύψουν τις ανάγκες του. Όλα ξεκινούν από το καλό πρωινό και οι σωστές διατροφικές συνήθειες θεμελιώνονται από πολύ μικρή ηλικία.
Η συστηματική κατανάλωση ενός ισορροπημένου πρωινού είναι αναγκαία για τα παιδιά ώστε να αποκτήσουν τις βάσεις για την απόκτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και την περεταίρω ομαλή ανάπτυξη, τη καλή υγεία καθώς και τη σωματική και πνευματική απόδοση τους. Μελέτες αναφέρουν ότι παιδία που καταναλώνουν πρωινό, έχουν καλύτερη πνευματική απόδοση καθώς και αυξημένη ικανότητα προσοχής στο σχολείο.
Παράλληλα είναι γνωστό ότι η κατανάλωση του πρωινού σχετίζεται άμεσα με την καλή κατανομή της ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και την ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού, συμβάλλοντας στην πρόληψη της παχυσαρκίας καθώς και άλλων χρόνιων ασθενειών.
Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα ισορροπημένο πρωινό:
Το γάλα είναι απαραίτητο στη διατροφή του παιδιού. Από μόνο του αποτελεί την πλήρη τροφή. Δεν είναι τυχαίο ότι η ένα βρέφος κατά τους 6 πρώτους μήνες της ζωής του τρέφεται αποκλειστικά με γάλα και τίποτε άλλο. Το γάλα είναι πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας καθώς και ασβεστίου. Όμως, έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά δεν παίρνουν αρκετό ασβέστιο από τη διατροφή τους και πολλές φορές δεν καλύπτουν τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη. Φυσικά αυτό είναι πολύ σημαντικό, αφού θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι σχεδόν το 40% της οστικής μάζας που έχουμε σαν ενήλικες δημιουργείται κατά τη διάρκεια της εφηβείας.
Τα δημητριακά ολικής άλεσης. Ένα ισορροπημένο πρωινό με δημητριακά ολικής άλεσης και ημι-αποβουτυρωμένο γάλα δίνει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Μια μερίδα περίπου 30γρ σκέτων δημητριακών ολικής άλεσης καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος των βιταμινών και των μετάλλων που χρειάζεται ένα παιδί. Όταν μάλιστα καταναλώνονται γάλα τότε καλύπτουν σχεδόν το 1/3 των καθημερινών αναγκών του παιδιού σε ασβέστιο. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως παρέχουν μεγαλύτερη ποικιλία βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών συστατικών από τα αντίστοιχα επεξεργασμένα δημητριακά. Έτσι, η πρόσληψή τους τροφοδοτεί τον οργανισμό μ’ ένα πλούσιο φορτίο από βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, σίδηρο, ψευδάργυρο και ενισχύει την άμυνά του με πολύτιμα αντιοξειδωτικά. Επίσης δίνουν στα παιδιά ενέργεια που διαρκεί περισσότερη ώρα, αφού οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχουν απελευθερώνονται πιο αργά στον οργανισμό.
Πολλοί πιστεύουν ότι τα δημητριακά έχουν πολλές θερμίδες. Λάθος. Μια μερίδα δημητριακών 35 γραμμαρίων έχει μόνο 55 θερμίδες, ενώ μαζί με ένα ποτήρι ημι-αποβουτυρωμένο γάλα δίνουν στο παιδί περίπου 150 Kcal. Δηλαδή όση ενέργεια καταναλώνει περίπου με μισή ώρα άσκησης στο σχολείο ή παίζοντας μισή ώρα ποδόσφαιρο με τους φίλους του.
Η βιομηχανία τροφίμων έχει κάνει μεγάλα βήματα στη βελτίωση της θρεπτικής αξίας των δημητριακών πρωινού. Έτσι πολλές εταιρίες τροφίμων, για παράδειγμα, ανανεώνουν διαρκώς τις συνταγές των προϊόντων τους για να βελτιώσουν τη διατροφική τους αξία.
Από το 2003 μέχρι σήμερα έχει γίνει αξιόλογη προσπάθεια πάνω στη μείωση της ζάχαρης, του αλατιού και των λιπαρών από τα προϊόντα γιατί αυτό απαιτεί η σωστή διατροφή αλλά και ο καταναλωτής.
Μάλιστα, μετά από χρόνια έρευνας και ανάπτυξης, μια εταιρεία τροφίμων προχώρησε και σε μια ακόμα μεγαλύτερη διατροφική επανάσταση στα παιδικά δημητριακά: Από το 2013 όλα της τα παιδικά δημητρακά και τα δημητριακά εφήβων ανανεώθηκαν ως συνταγές, μειώνοντας τη ζάχαρη έως και 30% ή λιγότερο από 9γρ./μερίδα και το αλάτι κατά 8% ή λιγότερο από 135mg/μερίδα, ενώ παράλληλά αυξήθηκε το ποσοστό ολικής άλεσης και εμπλουτίστηκαν με ασβέστιο και βιταμίνη D, που συμβάλουν στη καλή υγεία των οστών.
Είναι ωστόσο σημαντικό να μπορούμε να ξεχωρίζουμε τη θρεπτική αξία των δημητριακών πρωινού που καταναλώνουμε. Δεν είναι όλα τα δημητριακά ολικής άλεσης. Θα πρέπει να κοιτάμε με προσοχή τις ετικέτες τροφίμων, στα συστατικά, για το ποσοστό ολικής άλεσης καθώς και το διατροφικό πίνακα για το ποσοστό ζάχαρης, λιπαρών και αλατιού του προϊόντος. Θα πρέπει να συγκρίνουμε τα προϊόντα και να επιλέγουμε εκείνα με τη καλύτερη ποιότητα και θρεπτική αξία.
Έτσι λοιπόν, είναι απαραίτητο να φροντίσουμε το παιδί να ξεκινάει τη μέρα του με ένα καλό πρωινό γεύμα που θα του δώσει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή του σε συνδυασμό βέβαια με μια γενικότερη σωστή διατροφή. Από τη παιδική ηλικία μέχρι τα βαθιά γεράματα η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση μιας καλής υγείας. Τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης θα πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή κάθε ηλικίας, γιατί η καλή διατροφή χαρίζει περισσότερη και καλύτερη ζωή.