Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το ενδεχόμενο δημόσιας πρότασης στα 5,80 ευρώ εξετάζουν για την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά

Το ενδεχόμενο δημόσιας πρότασης στα 5,80 ευρώ εξετάζουν για την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά

Ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος και μέλη της οικογένειας Κυριακοπούλου βρίσκονται σε αποκλειστικές συζητήσεις με επενδυτή σχετικά με μια συναλλαγή στο πλαίσιο της οποίας ο επενδυτής και οι μέτοχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να υποβάλλουν δημόσια πρόταση για την απόκτηση των μετοχών της εταιρείας, με προσφερόμενη τιμή 5,80 ευρώ ανά μετοχή, και με πρόθεση να προχωρήσουν αμέσως μετά σε διαγραφή της από το ΧΑ, αναφέρει η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, σε ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο την Πέμπτη. Προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής.

Ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος και μέλη της οικογένειας Κυριακοπούλου βρίσκονται σε αποκλειστικές συζητήσεις με επενδυτή σχετικά με μια συναλλαγή στο πλαίσιο της οποίας ο επενδυτής και οι μέτοχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να υποβάλλουν δημόσια πρόταση για την απόκτηση των μετοχών της εταιρείας, με προσφερόμενη τιμή 5,80 ευρώ ανά μετοχή, αναφέρει η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, σε ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο την Πέμπτη.

Το ΧΑ, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας, για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού και ομαλής λειτουργίας της αγοράς.

Η ανακοίνωση της εταιρείας:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας ενημερώθηκε από τον κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλο, ότι ο ίδιος, και μέλη της οικογένειας Κυριακόπουλου (οι Μέτοχοι) βρίσκονται σε αποκλειστικές συζητήσεις με επενδυτή (ο Επενδυτής) σχετικά με μια συναλλαγή στο πλαίσιο της οποίας ο Επενδυτής και οι Μέτοχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να υποβάλλουν δημόσια πρόταση για την απόκτηση των μετοχών της Εταιρείας με προσφερόμενη τιμή €5,80 ανά μετοχή (η Πρόταση), και με πρόθεση να προχωρήσουν αμέσως μετά σε διαγραφή της από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σύμφωνα με τους υπό συζήτηση όρους συναλλαγής, οι μετοχές των Μετόχων (τις οποίες κατέχουν άμεσα ή έμμεσα και αντιπροσωπεύουν συνολικά ποσοστό περίπου 61% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας) δεν θα προσφερθούν στο πλαίσιο της Πρότασης και, εφόσον η Πρόταση πραγματοποιηθεί και ολοκληρωθεί επιτυχώς, οι Μέτοχοι θα παραμείνουν, ως μέτοχοι πλειοψηφίας, σε κοινό σχήμα με τον Επενδυτή.

Ενημερωθήκαμε επίσης ότι η SCR-Sibelco NV δεσμεύτηκε έναντι του Επενδυτή υπό ορισμένες προϋποθέσεις να αποδεχθεί την Πρόταση, εφόσον πραγματοποιηθεί, με το σύνολο των μετοχών της στην Εταιρεία το οποίο ανέρχεται σε 10.216.963 μετοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό περίπου 20% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας.

Επιπλέον, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, η Sibelco έχει δεσμευθεί να μην διαθέσει τις μετοχές της, να μην αποδεχθεί ή ψηφίσει υπέρ οποιασδήποτε πρότασης, συγχώνευσης ή παρόμοιας συναλλαγής, η οποία θα είναι ανταγωνιστική της προαναφερθείσας πρότασης καθώς και να μην προχωρήσει σε συζητήσεις ή διαπραγματεύσεις σχετικά με οποιαδήποτε ανταγωνιστική συναλλαγή. Οι ίδιες δεσμεύσεις εφαρμόζονται και μεταξύ των Μετόχων και του Επενδυτή, στο πλαίσιο των αποκλειστικών τους συζητήσεων.

Ενημερωθήκαμε ότι οι ανωτέρω συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και εξαρτώνται από σειρά θεμάτων, επομένως δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι η Πρόταση ή οποιαδήποτε άλλη πρόταση θα πραγματοποιηθεί σε σχέση με τις μετοχές της Εταιρείας.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον υπάρξει οποιαδήποτε σημαντική εξέλιξη σχετικά με τα παραπάνω θα εκδοθεί άμεσα ανακοίνωση σύμφωνα με τα κατά νόμο προβλεπόμενα.»

Μεταφέρει την έδρα της εκτός Ελλάδας;

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται «Το Βήμα», μετά την Coca-Cola και τη ΦΑΓΕ, και η S&B, όπως όλα δείχνουν, πρόκειται να μεταφέρει την έδρα της εκτός Ελλάδος.

Ήδη, από πέρυσι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κρίτων Αναβλαβής, είχε προϊδεάσει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και μάλιστα είχαν ακολουθήσει μεταβιβάσεις πακέτων των βασικών μετόχων σε εταιρείες holding με έδρα το Λουξεμβούργο.

Φαίνεται πως πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για αυτό το εγχείρημα αφού οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι βασικοί μέτοχοι ετοιμάζουν προαιρετική δημόσια πρόταση για να αποκτήσουν το σύνολο των μετοχών και να αποσύρουν την εταιρεία από το ΧΑ. Σε δεύτερη φάση εξετάζεται η εισαγωγή των μετοχών σε ξένη αγορά.

Από την εταιρεία προς το παρών, ούτε επιβεβαιώνουν, ούτε διαψεύδουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη η Eurobank έχει αναλάβει τις διαδικασίες για τη δημόσια πρόταση.

Σήμερα η οικογένεια Κυριακόπουλου ελέγχει το 59% της S&B ενώ 19% ελέγχει η βελγική Sibelco.

H εταιρεία πραγματοποιεί πάνω από το 90% των πωλήσεών της στο εξωτερικό και ουσιαστικά πρόκειται για μια ελληνική πολυεθνική με παρουσία σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Βραζιλία και Κίνα.

Η μεταφορά της έδρας και σε αυτή την περίπτωση όπως με τη ΦΑΓΕ και την Coca-Cola γίνεται για να απολαμβάνει στο μέλλον ο όμιλος καλύτερα επιτόκια δανεισμού. Οι δραστηριότητες των ορυχείων στη Μήλο και του Βωξίτη στον Παρνασσό εξυπακούεται ότι θα παραμείνουν στην Ελλάδα.

Εξαγορά του 50% της κινεζικής GoldCommon Mining

Νωρίτερα, σήμερα, η S&B ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά, μέσω της κατά 100% θυγατρικής της, Sibimin, του 50% της Chaoyang GoldCommon Mining Co. Ltd. (GC).

Πωλητής του εξαγοραζόμενου μεριδίου είναι η εταιρεία Beijing Dongxinlian GoldCommon Investment Management Co., Ltd. η οποία και θα διατηρήσει το υπόλοιπο 50%. Η τιμή αγοράς για το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της GC ανέρχεται σε 37,1 εκατ. CNY (περίπου 4,4 εκατ. ευρώ) και θα χρηματοδοτηθεί από υφιστάμενα ταμειακά διαθέσιμα. Η οριστική συμφωνία υπόκειται σε έγκριση των αρμοδίων οργάνων καθώς και σε επιβεβαιωτικό έλεγχο (confirmatory due diligence).

Η GC είναι θυγατρική του ομίλου GoldCommon, ο οποίος διατηρεί συμφέροντα, μέσω επενδύσεων, στην αγορά ακινήτων, στον κατασκευαστικό κλάδο και στην εξορυκτική βιομηχανία. Η GC έχει πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας αποθέματα μπεντονίτη, κατάλληλα για εφαρμογές στις αγορές της μεταλλουργίας και των χυτηρίων και εδρεύει στην επαρχία Liaoning, όπου και διαθέτει εγκαταστάσεις παραγωγής δυναμικότητας άνω των 150.000 τόνων ετησίως.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024