Ξαναζεσταίνει τα κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων το υπουργείο Οικονομικών
Κίνητρα για τους φορολογουμένους ώστε να απαιτούν την έκδοση αποδείξεων, αναζητά το υπουργείο Οικονομικών, επαναφέροντας στο προσκήνιο παλαιότερες προτάσεις για φορομπόνους στη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, ώστε το πέρασμα της συναλλαγής μέσω τραπεζών να εξασφαλίζει την άμεση είσπραξη του ΦΠΑ.
Κίνητρα για τους φορολογουμένους ώστε να απαιτούν την έκδοση αποδείξεων, αναζητά το υπουργείο Οικονομικών, επαναφέροντας στο προσκήνιο παλαιότερες προτάσεις για φορομπόνους στη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, ώστε το πέρασμα της συναλλαγής μέσω τραπεζών να εξασφαλίζει την άμεση είσπραξη του ΦΠΑ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, οι διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες οι φορολογούμενοι πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός τους, προκειμένου να αποφύγουν ποινή φόρου 10%, δεν έχουν περιληφθεί στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο και, όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, «ακόμα δεν έχει αποφασιστεί τίποτα».
Το ισχύον σύστημα κρίνεται αποτυχημένο και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναζητά επειγόντως λύση που θα συμβάλει στην αποκάλυψη της φοροδιαφυγής. Σε αυτό το πλαίσιο, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου έχουν εισηγηθεί στην ηγεσία αφενός τη μείωση του χρηματικού ορίου πάνω από το οποίο κάθε συναλλαγή θα πρέπει να γίνεται με χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, από τα 1.500 ευρώ σήμερα στα 500 ή ακόμα και στα 300 ευρώ, και αφετέρου φοροκίνητρα στους καταναλωτές για να υποκαταστήσουν τη χρήση μετρητών από κάρτες.
Στο σχέδιο αυτό, ο φορολογούμενος που χρησιμοποιεί κάρτες θα μπορούσε, σύμφωνα με ορισμένες εισηγήσεις, να έχει π.χ. μείωση ΦΠΑ κατά 5 μονάδες ή με βάση τον αριθμό της απόδειξης να μετέχει σε κληρώσεις για αυτοκίνητα, ταξίδια ή χρηματικά ποσά σε μηνιαία βάση.
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το «διάβασμα» του Μαρτίνεθ και η… πολυφωνία στην επίθεση – Έτσι έφυγε με το διπλό από το ΟΑΚΑ η Βαλένθια (vids)
- Συντάξεις: Στις 19 Δεκεμβρίου οι πρώτες καταβολές
- Σεισμός 4,3 Ρίχτερ ανοιχτά του Γερολιμένα Λακωνίας τα ξημερώματα
- Φέτα: Φόβοι για έλλειψη λόγω ευλογιάς προβάτων – Τι «είδε» το BBC
- Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον ΟΦΗ για την 7η συνεχόμενη νίκη στη Super League
- Αρκάς: Η καλημέρα του Σαββάτου με ευχές για τον Άγιο Νικόλαο που γιορτάζει σήμερα
- Φυστίκια: Το σνακ που κάνει καλό στη μνήμη
- Εορταστικό ωράριο: Πρεμιέρα κάνει την Πέμπτη – Τι πρέπει να γνωρίζετε
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 06.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-eser-tokas-54876734-25854069-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442