Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι παραμένουν για την Πορτογαλία εκτιμά το ΔΝΤ

Οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι παραμένουν για την Πορτογαλία εκτιμά το ΔΝΤ

Η Πορτογαλία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει «σημαντικούς» οικονομικούς κινδύνους και η επιτυχία του προγράμματός της θα εξαρτηθεί και από τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, εκτιμά το ΔΝΤ, την επομένη της θετικής αξιολόγησης που επιφύλαξαν στη Λισαβόνα οι δανειστές της. «Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της είναι επισφαλείς και οι μακροπρόθεσμες οικονομικές προκλήσεις παραμένουν», αναφέρει, προσθέτοντας πως η τύχη της χώρας συνδέεται στενά με την κατάσταση στην ευρωζώνη. Ειδική αναφορά κάνει το Ταμείο στην μετανάστευση των Πορτογάλων λόγω υψηλής ανεργίας.

Η Πορτογαλία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει «σημαντικούς» οικονομικούς κινδύνους και η επιτυχία του σχεδίου διεθνούς δανεισμού θα εξαρτηθεί και από τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, εκτιμά σε έκθεση το ΔΝΤ, την επομένη της θετικής αξιολόγησης που επιφύλαξαν στη Λισαβόνα οι δανειστές της.

«Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της είναι επισφαλείς και οι μακροπρόθεσμες οικονομικές προκλήσεις παραμένουν», ανέφερε το Ταμείο, προσθέτοντας πως η τύχη της Πορτογαλίας, που βρίσκεται υπό καθεστώς διεθνούς δανεισμού από τον Μάιο του 2011, συνδέεται στενά με την κατάσταση στην ευρωζώνη.

«Η επιτυχία του προγράμματος θα εξαρτηθεί επίσης και από τις μεταρρυθμίσεις που οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι θα θέσουν σε εφαρμογή προκειμένου να ξεπεράσουν τα προβλήματα στην ευρωζώνη», τόνισε το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, ο κυριότερος «βραχυπρόθεσμος κίνδυνος» με τον οποίον βρίσκεται αντιμέτωπη η Πορτογαλία είναι ότι «η οικονομία ανακάμπτει πολύ αργά, γεγονός που έχει σημαντική επίπτωση στον υψηλό δείκτη ανεργίας και προκαλεί τη μετανάστευση καταρτισμένων εργαζομένων, κάτι που είναι δύσκολο να αναστραφεί».

Αφότου ξεκίνησε η κρίση στην Πορτογαλία, που προσέφυγε για δανειακή βοήθεια 78 δισεκ. ευρώ, και με την ανεργία της να έχει εκτιναχθεί πλέον στο 15,8%, σύμφωνα με τις στατιστικές όλο και περισσότεροι κάτοικοι αναζητούν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.

Στους 100.000 εκτιμώνται οι κάτοικοι που αποδήμησαν σε άλλες χώρες μέσα στο 2011, τάση που προβλέπεται να συνεχισθεί και φέτος.

«Παρά τους δυσμενείς όρους του, το πρόγραμμα χρηματοοικονομικής ανάταξης παραμένει στην ορθή κατεύθυνση», σημείωσε το ΔΝΤ, ενώ υπενθυμίζει πως οι Ευρωπαίοι εταίροι της Πορτογαλίας έχουν συμφωνήσει να της παραχωρήσουν «μία επαρκή βοήθεια» έως ότου μπορέσει να αναχρηματοδοτηθεί μακροπρόθεσμα από τις αγορές, κάτι που η κυβέρνηση αναμένει να το επιτύχει τον Σεπτέμβριο του 2013, αλλά οικονομικοί αναλυτές θεωρούν το χρονοδιάγραμμα αυτό ανέφικτο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο