Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Διάλεξη του Ελί Κοέν στην Αθήνα για το ευρώ και την κρίση διακυβέρνησης

Διάλεξη του Ελί Κοέν στην Αθήνα για το ευρώ και την κρίση διακυβέρνησης

Mια βαρυσήμαντη διάλεξη με θέμα «Ευρώ: Μια κρίση διακυβέρνησης» έδωσε, τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου ο διακεκριμένος Γάλλος οικονομολόγος Ελί Κοέν.

Mια βαρυσήμαντη διάλεξη με θέμα «Ευρώ: Μια κρίση διακυβέρνησης» έδωσε, τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου ο διακεκριμένος Γάλλος οικονομολόγος Ελί Κοέν.

Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), ο πρόεδρος του οποίου, καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, παρουσίασε το διακεκριμένο ομιλητή, συζήτησε μαζί του και συντόνισε το διάλογο με το κοινό που ακολούθησε.

Όπως επισήμανε ο κ. Κοέν, η σημερινή πρωτόγνωρη κρίση δεν πρέπει να θεωρείται «κρίση του ευρώ», αφού το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα παραμένει ισχυρό και η ισοτιμία του με το δολάριο είναι καλύτερη σήμερα σε σχέση με την εποχή που καθιερώθηκε.

Δεν θα πρέπει, επίσης, να ορίζεται ως «κρίση χρέους» γιατί το μέγεθος του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους της ευρωζώνης είναι κατώτερο από τα αντίστοιχα αμερικανικά, ιαπωνικά ή βρετανικά μεγέθη. Δεν είναι, τέλος, «κρίση ανταγωνιστικότητας», αφού το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της ευρωζώνης είναι σχεδόν ισοσκελισμένο.

Είναι, πάνω και πέρα απ’ όλα αυτά, μια σοβαρή κρίση διακυβέρνησης η οποία αποκαλύπτει τον προβληματικό θεσμικό σχεδιασμό του Μάαστριχτ και έχει ως οικονομικό υπόβαθρο την απόκλιση ανάμεσα στις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών του Βορρά και του Νότου. Είναι επιτατική ανάγκη, λοιπόν, να ξανασκεφτούμε την αρχιτεκτονική των θεσμών της ευρωζώνης.

Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), και μέλος του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών του Sciences Po Paris (CEVIPOF), ο Ελί Κοέν, είναι συγγραφέας πολλών άρθρων και έργων όπως του Nouvel age du capitalisme (2009), και του Penser la crise (2010), στο οποίο προτείνει εφικτά σενάρια εξόδου από την κρίση, καθώς και την αξιολόγηση νέων προσπαθειών ρύθμισης και τη μέτρηση των κινδύνων που επηρεάζουν τις οικονομίες μας.

Η διάλεξη του Ελί Κοέν ήταν ενταγμένη στον κύκλο των εκδηλώσεων με τίτλο «ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 2012 – Διακυβέρνηση, ανάπτυξη, ανταλλαγές: Μήπως πρέπει να ξανασκεφτούμε τα πάντα;» που διοργανώνει φέτος το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών σε πολλές ελληνικές πόλεις, σε συνεργασία με άλλους φορείς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο