
Παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα για λίστα με μεγαλοκαταθέτες στην Ελβετία
Την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη προκάλεσαν δημοσιεύματα, με αφορμή σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στην Βουλή, για τη λεγόμενη «λίστα Φαλτσιάνι» που περιλαμβάνει ονόματα Ελλήνων με καταθέσεις σε τράπεζα στην Ελβετία. Ο κ. Πεπόνης ζητά άμεσα να αποσαφηνιστεί αν υπάρχει λίστα και αν ναι, να εξακριβωθεί πού βρίσκεται.
Την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη προκάλεσαν δημοσιεύματα, με αφορμή σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στην Βουλή, για τη λεγόμενη «λίστα Φαλτσιάνι» που περιλαμβάνει ονόματα Ελλήνων με καταθέσεις σε τράπεζα στην Ελβετία.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα και τη σχετική ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ανεξάρτητοι Έλληνες Τέρενς Κουίκ, το 2010 η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε παραδώσει στον Έλληνα ομόλογο της, Γιώργο Παπακωνσταντίνου λίστα με τα ονόματα 1991 Ελλήνων φοροφυγάδων, φυσικών και νομικών προσώπων, με καταθέσεις μεγάλων χρηματικών ποσών στην ελβετική τράπεζα HSBC.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες που θα διερευνήσει ο εισαγγελέας, την ύπαρξη της επίμαχης «λίστας» δεν γνωρίζει κανείς, ενώ ο κ. Κουίκ στην ερώτηση του κάνει λόγο για «απροθυμία» των αρμόδιων αρχών να ελέγξουν τη νομιμότητα αυτών των καταθέσεων, σε αντίθεση με την αντίδραση άλλων ευρωπαϊκών χωρών που αξιοποίησαν τη λίστα προς όφελος των κρατικών τους εσόδων.
Ο κ. Πεπόνης ζητά άμεσα να αποσαφηνιστεί αν υπάρχει λίστα και αν ναι, να εξακριβωθεί πού βρίσκεται.
Ζητάει, επίσης, σε περίπτωση που βεβαιωθεί ότι πράγματι η λίστα παραδόθηκε, α) να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος της υπεξαγωγής εγγράφων, σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος κάθε υπευθύνου που δεν αξιοποίησε το επίμαχο υλικό, προστατεύοντας πολίτες που ενδεχομένως έχουν φοροδιαφύγει και μάλιστα με αδήλωτα μεγάλα χρηματικά ποσά και β) να παραδοθεί άμεσα στο γραφείο του ώστε να επιληφθεί και να διενεργηθούν οι δέουσες ενέργειες για όσες περιπτώσεις εντοπιστούν παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας και των διατάξεων για το λεγόμενο «ξέπλυμα μαύρου χρήματος»
Να σημειωθεί ότι η επίμαχη λίστα ήρθε στα χέρια των γαλλικών αρχών, όταν στα τέλη του 2008 συνελήφθη το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της HSBC Γενεύης Εβρέ Φαλτσιάνι, ο οποίος προσπαθούσε να πουλήσει σε διάφορες χώρες CD με τα ονόματα περισσότερων από 20 χιλιάδων μεγαλοκαταθετών, Γάλλων, Ιταλών, Βρετανών, Γερμανών, Ισπανών, Ελλήνων κ.ά.
Σχεδόν όλες οι χώρες, που η λίστα περιελάμβανε ονόματα πολιτών τους, με αιτήματα προς τις γαλλικές αρχές παρέλαβαν τα στοιχεία που τους ενδιέφεραν και ήδη πολλές από αυτές έχουν εισπράξει από φόρους και πρόστιμα πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Ενδεικτικά, στην ερώτηση του κ. Κουίκ αναφέρεται πως μόνο η Ισπανία αξιοποιώντας την λίστα πέτυχε να εισπράξει ποσό 6 δισ. ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ανδρουλάκης: Ο πρωθυπουργός να απολογηθεί στους κτηνοτρόφους – Οφείλει διαφάνεια, ενημέρωση και λογοδοσία
- Αυτοκίνητο έπεσε στο λιμάνι του Πειραιά – Σώα η οδηγός
- Χημικά, πετροπόλεμος και συλλήψεις: Σοβαρά επεισόδια στο Παρίσι μετά τη λήξη του Σενεγάλη – Μαρόκο (vids)
- Έβρισαν τον Ντίαθ οι συμπαίκτες του για το πέναλτι!
- Η Euroleague όρισε τον Ντιφαλά στο Παναθηναϊκός – Μπασκόνια
- Γροιλανδία: «Δεν σκέφτομαι πλέον αποκλειστικά την ειρήνη» – Νέες απειλές Τραμπ και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες
- Ταΰγετος: «Είχαν κακώσεις και δεν μπορούσανε να περπατήσουν» – Αίσιο τέλος για τους 8 ορειβάτες
- Αγρότες: Ψαλιδίζει τις προσδοκίες ο Τσιάρας – «Η κυβέρνηση έχει κάνει τις τελικές της ανακοινώσεις»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Ρωσία: Θαμμένες κάτω από το χιόνι ολόκληρες γειτονιές – Σκάβουν τούνελ για να φτάσουν στα σπίτια τους [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-110-134x85.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)













































![Ρωσία: Θαμμένες κάτω από το χιόνι ολόκληρες γειτονιές – Σκάβουν τούνελ για να φτάσουν στα σπίτια τους [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-110-315x220.jpg)












Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442