Ασφαλή μετάβαση στη Σουηδία προτείνει στον Ασανζ η κυβέρνηση του Ισημερινού
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού πρότεινε στον Τζούλιαν Ασανζ να ταξιδέψει μέσω Λονδίνου στη Σουηδία, υπό την προστασία του Ισημερινού, ώστε να εξεταστεί για την υπόθεση βιασμού. Ως εναλλακτικό σχέδιο, ο υπουργός κατέθεσε στο τραπέζι τη δυνατότητα ο Αυστραλός ιδρυτής των Wikileaks να μεταβεί στην πρεσβεία του Ισημερινού στη Στοκχόλμη.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού πρότεινε στον Τζούλιαν Ασανζ να ταξιδέψει μέσω Λονδίνου στη Σουηδία, υπό την προστασία του Ισημερινού, ώστε να εξεταστεί για την υπόθεση βιασμού.
Ως εναλλακτικό σχέδιο, ο υπουργός κατέθεσε στο τραπέζι τη δυνατότητα ο Αυστραλός ιδρυτής των Wikileaks να μεταβεί στην πρεσβεία του Ισημερινού στη Στοκχόλμη.
«Με αυτό τον τρόπο η διαδικασία θα συνεχιστεί υπό την προστασία μας με σεβασμό στα αιτήματα της σουηδικής δικαιοσύνης» διευκρίνισε ο Ρικάρντο Πατίνιο στους δημοσιογράφους.
Ο 41χρονος Ασανζ έχει καταφύγει από τις 19 Ιουνίου στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία για μια υπόθεση βιασμού.
Ο ίδιος εκφράζει φόβους ότι η μετάβαση στη Σουηδία είναι το πρώτο βήμα για τη μεταφορά του στις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει με θανατική ποινή για τη περιβόητη διαρροή 250.000 τηλεγραφημάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από το Wikileaks.
Στα μέσα Αυγούστου η κυβέρνηση του Ισημερινού τού προσέφερε πολιτικό άσυλο (στην πρεσβεία του στο Λονδίνο), όμως η Βρετανία αρνείται να τού επιτρέψει να φύγει ελεύθερα από τη διπλωματική αποστολή.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό
- Ιδιοκτήτες ασφαλισμένων ακινήτων – Πώς θα «κλειδώσουν» έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ
- Σε κρίσιμη κατάσταση το κοριτσάκι που έπεσε σε σιντριβάνι στην Καλλιθέα – Της έκαναν ΚΑΡΠΑ επί 40 λεπτά
- Συνταγές: Street food από σπίτι
- Ιαπωνία: Μεγάλη άνοδος στο χρηματιστήριο μετά τον εκλογικό θρίαμβο της Τακαΐτσι
- Το κλειδί για να βγάλεις χρήματα από τον χρυσό είναι η αστάθεια, λέει έμπορος πολύτιμων μετάλλων
- Διατροφή: Μπορούμε να απολαύσουμε και πάλι το φαγητό;
- Καιρός: Βροχές σε όλη τη χώρα και αφρικανική σκόνη σε νότια και δυτικά – Πέφτει η θερμοκρασία
- Ακίνητα: Πώς τα διαζύγια και οι singles ανεβάζουν τα ενοίκια – Η νέα πραγματικότητα της στέγης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 09.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/gurpreet-singh-BGUt0Fq1I78-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442