Πρόσθετες περικοπές ζητεί η Γερμανία από την Ισπανία ως αντάλλαγμα για την παρέμβαση της ΕΚΤ
Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος πιέζει για επιπλέον περικοπές στον προϋπολογισμό, καθώς η γερμανική κυβέρνηση διεμήνυσε στη Μαδρίτη ότι μία τέτοια κίνηση θα ανταμειφθεί από την παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές για τη στήριξη των ισπανικών ομολόγων.
Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος πιέζει για επιπλέον περικοπές στον προϋπολογισμό, καθώς η γερμανική κυβέρνηση διεμήνυσε στη Μαδρίτη ότι μία τέτοια κίνηση θα ανταμειφθεί από την παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές για τη στήριξη των ισπανικών ομολόγων.
Σύμφωνα με ισπανικές πηγές που επικαλείται το Bloomberg, ο Ισπανός υπουργός θέλει περαιτέρω περικοπές στις δαπάνες για την υγεία και την εκπαίδευση, καθώς ο Γερμανός ομόλογός του Β. Σόιμπλε του είπε ότι με αυτές τις κινήσεις θα διευκολύνει το Βερολίνο να στηρίξει τα μέτρα της ΕΚΤ για την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της Ισπανίας (σ.σ. προφανώς μέσω της αγοράς ισπανικών ομολόγων).
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς έχει υποχωρήσει πάνω από 1% από το επίπεδο-ρεκόρ στο οποίο είχε σκαρφαλώσει την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο Μάριο Ντράγκι είπε ότι η ΕΚΤ θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να στηρίξει το ευρώ.
Σημειώνεται ότι αύριο Πέμπτη συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ και οι επενδυτές αναμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα λάβει η ευρωτράπεζα.
Εν τω μεταξύ, μέσα στις επόμενες ημέρες η ισπανική κυβέρνηση θα καταθέσει στις Βρυξέλλες το πολυετές σχέδιο που έχει υποσχεθεί σε αντάλλαγμα για την παράταση κατά ένα έτος που της δόθηκε προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Το σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί από την ισπανική κυβέρνηση την Παρασκευή και μετά να παρουσιαστεί στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.
Οι Βρυξέλλες έχουν ζητήσει από την Ισπανία να παρουσιάσει ένα σχέδιο προσαρμογής για το 2013 και το 2014 σε αντάλλαγμα για τον ένα χρόνο παράταση που πήρε η χώρα για να πετύχει τους στόχους της.
Για εφέτος ο στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος στο 6,3% του ΑΕΠ, για το 2013 στο 4,5% και το 2014 στο 2,8%.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ντόλι Πάρτον για Πρόεδρος: Θρίαμβος ως πρόσωπο κοινής αποδοχής με 65% – «Εκθρόνισε τον Ομπάμα»
- Χυδαιότητες με φτηνό σόου από τη Λατινοπούλου – Άρχισε να βιντεοσκοπεί δημοσιογράφους για να επιτεθεί στην Κωνσταντοπούλου
- Κύπελλο Ελλάδος Betsson: Με «νεκρές ζώνες» ο τελικός στο Πανθεσσαλικό
- Ουγγαρία: Πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά αποδέσμευση δισεκ. ευρώ από παγωμένα κεφάλαια, ζητούν Ευρωβουλευτές
- Tουρισμός: Η εκεχειρία έφερε κρατήσεις αλλά η αβεβαιότητα επανήλθε
- Ο Δήμος Μετσόβου επιχειρεί να αναδείξει και πάλι τα παραδοσιακά επαγγέλματα
- Τα μεγάλα μοντέλα ΑΙ πάτωσαν σε τεστ ιατρικών διαγνώσεων
- Ηράκλειο: Πάνω από 1000 παραβάσεις οδηγών βεβαιώθηκαν το τετραήμερο του Πάσχα στο Ηράκλειο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442