
Δεκτό το αίτημα της Κύπρου για βοήθεια – Έως 62 δισ. ευρώ θα χρειαστεί η Ισπανία
Με αποφάσεις για την Κύπρο έληξε η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, όπου εξετάστηκε και εγκρίθηκε το αίτημα της Λευκωσίας για βοήθεια, όπως και η κατάσταση στην Ισπανία. Την ερχόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στην κυπριακή πρωτεύουσα το κλιμάκιο της τρόικας. Για την περίπτωση των ισπανικών τραπεζών, το ποσό υπολογίζεται από 51-62 δισ. ευρώ.
Με αποφάσεις για την Κύπρο έληξε η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, όπου εξετάστηκε και εγκρίθηκε το αίτημα της Λευκωσίας για βοήθεια, όπως και η κατάσταση στην Ισπανία.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης χαιρέτισαν το αίτημα της Κύπρου για την παροχή οικονομικής βοήθειας από τους μηχανισμούς στήριξης της ευρωζώνης την Τετάρτη, λέγοντας ότι θα λάβει σύντομα στήριξη από τον EFSF και/ή τον ESM, μόλις ολοκληρωθεί η εκτίμηση των αναγκών της χώρας.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στην κυπριακή πρωτεύουσα το κλιμάκιο της τρόικας.
Σε αντάλλαγμα για την βοήθεια, που σύμφωνα με αξιωματούχους αναμένεται να ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ περίπου, η Κύπρος θα πρέπει να δεσμευτεί σε περικοπές δαπανών και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να λάβει μέτρα για την ενίσχυση του χρηματοοικονομικού και τραπεζικού της κλάδου.
Δεκτό το αίτημα της Ισπανίας
Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το Eurogroup χαιρέτισε και το αντίστοιχο αίτημα της Ισπανίας, λέγοντας ότι η χώρα πιθανόν να λάβει μεταξύ 51-62 δισ. ευρώ, μαζί με ένα επιπλέον «περιθώριο ασφαλείας».
Ειδικότερα, το Εurogroup εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι οι υπουργοί Οικονομικών αποδέχτηκαν το αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης για οικονομική βοήθεια, τονίζοντας «ότι η παροχή βοήθειας στην Ισπανία κρίνεται αναγκαία για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην ευρωζώνη».
Η οικονομική στήριξη δεν θα υπερβαίνει τα 100 δισ. ευρώ και αρχικά θα παρασχεθεί από τον EFSF, μέχρι να καταστεί λειτουργικός ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης ESM. Το ακριβές ποσό θα καθοριστεί μετά την πλήρη καταγραφή των αναγκών του κάθε χρηματοπιστωτικού οργανισμού.
Όσον αφορά τους όρους που θα επιβληθούν στην Ισπανία, το Eurogroup σημειώνει στην ανακοίνωση ότι η Κομισιόν, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την EBA, θα παρουσιάσουν πρόταση για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα της χώρας.
Τα κεφάλαια στήριξης θα δοθούν στο ισπανικό ταμείο για την αναδιάρθρωση των τραπεζών (FORB) και από εκεί θα διοχετευθούν στα ισπανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Το Eurogroup υπογραμμίζει ότι η ισπανική κυβέρνηση θα είναι πλήρως υπεύθυνη για τα κεφάλαια που θα καταβληθούν και ότι θα υπογράψει το MoU.
Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η Ισπανία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της για τη μείωση του ελλείμματος και θα προχωρήσεις στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
«Η πρόοδος σε αυτούς τους τομείς θα βρίσκεται υπό στενή και συχνή παρακολούθηση, παράλληλα με την οικονομική βοήθεια» υπογραμμίζει το Eurogroup.
Τονίζει τέλος ότι η Ισπανία θα ζητήσει τεχνική βοήθεια από το ΔΝΤ, το οποίο θα υποστηρίξει την εφαρμογή και εποπτεία της οικονομικής βοήθειας, με τακτικές εκθέσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Νομικό μέτωπο από Costco, Revlon και Kawasaki κατά των δασμών Τραμπ
- Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ
- Ο CEO της Magnum συμμαχεί με τον Κένεντι για μια «πιο υγιή Αμερική»
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)









![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-140x85.jpg)



![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)



























![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442