Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Ακόμα και εν πτήσει, τα κουνούπια δεν φοβούνται τη βροχή

Ακόμα και εν πτήσει, τα κουνούπια δεν φοβούνται τη βροχή

Το να πέσει μια σταγόνα βροχής πάνω σε ένα κουνούπι εν πτήσει είναι περίπου σαν να πέφτει φορτηγό πάνω σε άνθρωπο που τρέχει. Κι όμως, τα αιμοβόρα παράσιτα έχουν βρει τρόπο να επιβιώνουν απορροφώντας την ενέργεια της σύγκρουσης.

Ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ ανακάλυψε πώς τα κουνούπια καταφέρνουν να επιβιώνουν όταν ξαφνικά βρεθούν μέσα σε μια βροχόπτωση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κουνούπια σε ορισμένες περιπτώσεις καταφέρνουν να αποφύγουν τις σταγόνες ενώ όταν δεν τα καταφέρνουν και πέσει πάνω τους μια σταγόνα έχουν βρει τον τρόπο ώστε η σύγκρουση να μην είναι θανάσιμη. Οι ερευνητές κινηματογράφησαν τη «μάχη» των κουνουπιών με τη βροχή και έδωσαν στη δημοσιότητα ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο.

Η βροχερή μάχη της επιβίωσης

Ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια μελέτησαν τους τρόπους που έχουν αναπτύξει τα κουνούπια ώστε η επαφή τους με τις σταγόνες της βροχής να μην είναι μοιραίες για αυτά. Όπως διαπίστωσαν τα κουνούπια καταφέρνουν ορισμένες φορές να αποφεύγουν τις σταγόνες. Όμως όπως είναι ευνόητο όμως δεν είναι δυνατόν να τις αποφεύγουν πάντα.

Έτσι όταν πέφτει πάνω τους μια σταγόνα έχουν αναπτύξει μια έξυπνη στρατηγική. Αντί να «παλέψουν» για να τη διαλύσουν ή να την απομακρύνουν από πάνω τους – κάτι που δεν θα είχε τελικά κάποιο αποτέλεσμα – επιλέγουν να ενώνονται με τις σταγόνες και να πέφτουν προς τα κάτω μαζί τους γεγονός που αποτρέπει τελικά την εξόντωση τους.

Το μυστικό

Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό που επιτρέπει στα κουνούπια να επιβιώνουν όταν αντιμετωπίζουν τη βροχή είναι ότι ένα κουνούπι είναι πιο μικρό και πιο ελαφρύ από μια σταγόνα βροχής. «Το να έχεις μικρό μέγεθος μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Όπως όμως φαίνεται τα κουνούπια είναι τόσο μικρά που το μέγεθος τους λειτουργεί τελικά προς όφελος τους. Μια σχολή σκέψης είναι ότι αν δεν αντισταθείς στην ισχύ του αντιπάλου σου δεν θα την αισθανθείς. Αυτό συμβαίνει και με τα κουνούπια. Δεν αισθάνονται την ισχύ της σταγόνας. Επιλέγουν να ενωθούν με τη σταγόνα, να γίνουν ένα με αυτή και να ταξιδεύουν μαζί» αναφέρει ο Ντέιβιντ Χου, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PNAS.

Βήμα Science

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο