Το προεδρείο της εκλέγει η Βουλή προτού διαλυθεί και πάλι
Η Ολομέλεια της Βουλής θα συγκληθεί ξανά σε σώμα την Παρασκευή για να εκλέξει τυπικά το προεδρείο της, προτού διαλυθεί, το βράδυ της ίδιας ημέρας, ή το αργότερο το Σάββατο, με την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος και την προκήρυξη των νέων εκλογών, στις 17 Ιουνίου.
Η Ολομέλεια της Βουλής θα συγκληθεί ξανά σε σώμα την Παρασκευή για να εκλέξει τυπικά το προεδρείο της, προτού διαλυθεί, το βράδυ της ίδιας ημέρας, ή το αργότερο το Σάββατο, με την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος και την προκήρυξη των νέων εκλογών, στις 17 Ιουνίου.
Το πρωί θα γίνει η εκλογή του προέδρου της Βουλής και το απόγευμα η εκλογή των αντιπροέδρων, των γραμματέων και των κοσμητόρων. Η ΝΔ έχει προτείνει τον Βύρωνα Πολύδωρα, ενώ για τις θέσεις των τριών πρώτων αντιπροέδρων προτείνει αντίστοιχα τους Γιάννη Τραγάκη, Σπύρο Ταλιαδούρο και Θανάση Νάκο.
Με δεδομένη τη διάλυση της Βουλής την Παρασκευή, ή το αργότερο το Σάββατο, άγνωστο παραμένει ακόμη το εάν θα κατανεμηθούν γραφεία στα κόμματα, ενώ με βάση συζήτηση που έχει γίνει μεταξύ των κ. Λουκά Παπαδήμου και Φίλιππου Πετσάλνικου, οι βουλευτές δεν θα λάβουν τον μισθό του Μαΐου.
Η προεκλογική περίοδος θα διαρκέσει έναν μήνα και οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα, με βάση τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα. Σημειώνεται ότι ο αρχηγός του κάθε κόμματος έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη σειρά των ονομάτων που συγκροτούν τα ψηφοδέλτια, αν και η πολύ νωπή εντολή μπορεί να δημιουργήσει κάποια θέματα.
Πρόκειται για την πιο βραχύβια Βουλή στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Οι βουλευτές που εξελέγησαν στις εκλογές της 6ης Μαΐου, ορκίστηκαν στις 11:30 το πρωί της Πέμπτης, μέσα σε ένα κλίμα διάχυτης αμηχανίας, αλλά και αβεβαιότητας για τις πολιτικές εξελίξεις.,
Στο κατάμεστο Κοινοβούλιο, όπου είχαν εισρεύσει εκτός των νεοεκλεγέντων βουλευτών συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα, πολλοί δημοσιογράφοι, διπλωματικές αντιπροσωπείες ξένων χωρών, εκπρόσωποι θρησκευτικών δογμάτων στην χώρα μας κ.ά., το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην στάση των βουλευτών της «Χρυσής Αυγής», οι οποίοι ωστόσο επέλεξαν να τηρήσουν μια συμπεριφορά χωρίς ακρότητες.
Λίγο νωρίτερα, στις 10 το πρωί, ορκίστηκαν στις 10 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης, που αναλαμβάνουν καθήκοντα υπό τον Παναγιώτη Πικραμμένο, τον νέο υπηρεσιακό πρωθυπουργό, πρόεδρο του ΣτΕ και αρχαιότερο πρόεδρο Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.
Τα μέλη της νέας κυβέρνησης παρέστησαν στη συνέχεια στην ορκωμοσία των βουλευτών και ακολούθως μετείχαν στην πρώτη συνεδρίαση του υπηρεσιακού Υπουργικού Συμβουλίου, διάρκειας μίας ώρας. Ακολούθησαν οι τελετές παράδοσης – παραλαβής στα υπουργεία.
Ο κ. Πικραμμένος τόνισε στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι αποστολή της κυβέρνησης «είναι να οδηγήσει με ασφάλεια και ηρεμία τη χώρα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές», κάλεσε τους υπουργούς να δώσουν παράδειγμα προσφοράς και ήθους, και να αποφύγουν τις περιττές δηλώσεις. Παράλληλα, σημείωσε ότι κανένας από τους υπουργούς δεν θα λάβει αμοιβή για τις υπηρεσίες που θα προσφέρει.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Νομικό μέτωπο από Costco, Revlon και Kawasaki κατά των δασμών Τραμπ
- Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ
- Ο CEO της Magnum συμμαχεί με τον Κένεντι για μια «πιο υγιή Αμερική»
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)









![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-140x85.jpg)



![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)



























![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442