Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οικολόγοι Πράσινοι

Οικολόγοι Πράσινοι

Το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2002, μέσα από τις διαδικασίες μιας πρωτοβουλίας που πήρε το όνομα «Οικολογικό Φόρουμ», η οποία έφερε σε κοινό τραπέζι συζητήσεων μέλη της Πράσινης Πολιτικής και μέλη διαφόρων τοπικών οικολογικών κινήσεων και ανένταχτων οικολόγων. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος. Οι βασικές αρχές του κόμματος, όπως ορίζονται […]

Το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2002, μέσα από τις διαδικασίες μιας πρωτοβουλίας που πήρε το όνομα «Οικολογικό Φόρουμ», η οποία έφερε σε κοινό τραπέζι συζητήσεων μέλη της Πράσινης Πολιτικής και μέλη διαφόρων τοπικών οικολογικών κινήσεων και ανένταχτων οικολόγων. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος.

Οι βασικές αρχές του κόμματος, όπως ορίζονται από το καταστατικό, είναι η οικολογική σοφία, η κοινωνική δικαιοσύνη, η μη βία, η άμεση και συμμετοχική δημοκρατία, ο σεβασμός στην ποικιλότητα, η αποκέντρωση και η επικουρικότητα, η προστασία και αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων, η ποιότητα ζωής, η ατομική και κοινωνική ευθύνη και η ισονομία.

Στις Ευρωεκλογές του 2004 συγκέντρωσαν 0,67% των ψήφων, με επικεφαλής τον Μιχάλη Τρεμόπουλο.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2007 οι Οικολόγοι Πράσινοι με επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας τον ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη συγκέντρωσαν ποσοστό 1,05% και δεν κατάφεραν να μπουν στη Βουλή.

Όμως, οι Οικολόγοι Πράσινοι πέρασαν στον προσκήνιο του πολιτικού τοπίου με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του 2009: Με 3,49%, πήραν μία έδρα στην Ευρωβουλή, την πρώτη ελληνική έδρα που θα εντασσόνταν στην ομάδα των Πράσινων ευρωβουλευτών, εκλέγοντας τον Μιχάλη Τρεμόπουλο (τον οποίο θα διαδεχόταν, στη μέση της θητείας του, ο Ν.Χρυσόγελος).

Στις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν όμως λίγους μήνες αργότερα, οι ΟΠ δεν είδαν τη δυναμική αυτή να κεφαλαιοποιείται. Τον Οκτώβριο του 2009, οι ΟΠ συγκέντρωσαν το 2,53% των ψήφων, μένοντας ξανά εκτός κοινοβουλευτικού νυμφώνος.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, φορέας με καθαρά ευρωπαϊκό προσανατολισμό, υπογράμμισαν κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους τη σημασία της ευρωπαϊκής στήριξης, επικρίνοντας όμως ως άδικα τα οικονομικά μέτρα που υιοθετούνταν.

Στις εκλογές της 6ης Μαΐου του 2012, οι Οικολόγοι Πράσινοι κατεβαίνουν αυτόνομα -χωρίς όμως να αποκλείουν μετεκλογικές συνεργασίες- με βασικότερες θέσεις για έξοδο από την κρίση την πράσινη στροφή στην οικονομία και την κοινωνική οικονομία και αποφασιστικά μέτρα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Ωστόσο, και αυτή τη φορά -παρά τον καταποντισμό των δύο μεγάλων κομμάτων και την ενίσχυση μικρότερων σχηματισμών- αποτυγχάνουν, οριακά, να βρεθούν στη Βουλή, συγκεντρώνοντας 2,93%.

Στις διεργασίες που ακολούθησαν και οδήγησαν στην προκήρυξη νέων εκλογών στις 17 Ιουνίου, οι Οικολόγοι «βολιδοσκοπήθηκαν» για πιθανές συνεργασίες αλλά αποφάσισαν στο εκλογικό του συνέδριο του τέλους Μαΐου να κατέβουν αυτόνομα στις επόμενες εκλογές, τασσόμενοι υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη με επαναδιαπράγματευση του Μνημονίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αναποφάσιστος ο Λεμπρόν – Οι σκέψεις για το μέλλον του (vid)

Ο Λεμπρόν Τζέιμς μετά την ήττα-αποκλεισμό από τους Νάγκετς εμφανίστηκε αναποφάσιστος για το μέλλον του στους Λέικερς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024