Εκδηλώσεις μνήμης σε Βρετανία και Αργεντινή για την 30ή επέτειο της σύρραξης στο Ν.Ατλαντικό
Μια σειρά εκδηλώσεων μνήμης πραγματοποιούνται σε Βρετανία και Αργεντινή με αφορμή τα 30 χρόνια από την εισβολή της Χούντας της Αργεντινής στα Νησιά Φώκλαντς/Μαλβίνας, κίνηση που προκάλεσε την αντίδραση της Μ.Θάτσερ και μια πολεμική σύρραξη στο Νότιο Ατλαντικό. «Σήμερα είναι μια ημέρα μνήμης και περίσκεψης: μια μέρα για να θυμηθούμε όσους έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο, τα μέλη των ενόπλων δυνάμεών μας αλλά και τους Αργεντίνους στρατιώτες που σκοτώθηκαν» δηλώνει ο Ντ.Κάμερον από τη Βρετανία, ενώ η πρόεδρος της Αργεντινής θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων. Αφιέρωμα στη σύρραξη στα Φώκλαντς/Mαλβίνας
Μια σειρά εκδηλώσεων μνήμης πραγματοποιούνται σε Βρετανία και Αργεντινή με αφορμή τα 30 χρόνια από την εισβολή της Χούντας της Αργεντινής στα Νησιά Φώκλαντς/Μαλβίνας, κίνηση που προκάλεσε την αντίδραση της Μ.Θάτσερ και μια πολεμική σύρραξη στο Νότιο Ατλαντικό.
Βρετανοί βετεράνοι πολέμου και οι συγγενείς αυτών που έχασαν τη ζωή τους θα συμμετάσχουν σε ειδική τελετή σε εθνικό μνημείο στο Στάφορντσαϊρ. Εκεί θα ανάψουν ένα κερί.
Η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, αναμένεται να επισκεφθεί το λιμάνι Ουσουάια τη Δευτέρα, προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στους στρατιώτες της Αργεντινής που σκοτώθηκαν στη διάρκεια της σύρραξης.
Θα συμμετάσχει, μάλιστα, σε πορείες που θα πραγματοποιηθούν και θα ανάψει μια «αιώνια φλόγα» στη μνήμη των θυμάτων.
Βετεράνοι πολέμου της Αργεντινής πραγματοποίησαν ήδη αγρυπνία για τους νεκρούς της σύρραξης.
Ο διάρκειας τριών μηνών πόλεμος έκλεισε με την παράδοση των Αργεντινών, ενώ κόστισε τη ζωή σε 655 Αργεντινούς και 236 Βρετανούς. Ακριβώς ένα χρόνο μετά, η Χούντα κατέρρευσε στην Αργεντινή και η Θάτσερ κέρδισε τη δεύτερη κυβερνητική της θητεία.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, κατήγγειλε την «επιθετική ενέργεια», στην οποία προέβη πριν από 30 χρόνια η Αργεντινή, λέγοντας ότι αυτή είχε ως στόχο να «κλέψει την ελευθερία» των κατοίκων των Φώκλαντς.
«Σαν σήμερα πριν από 30 χρόνια οι κάτοικοι των Φώκλαντς δοκιμάστηκαν από μια επιθετική ενέργεια που στόχευε να τους στερήσει την ελευθερία και τον τρόπο ζωής τους» αναφέρει ο Κάμερον σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ντάουνινγκ Στριτ.
«Σήμερα είναι μια ημέρα μνήμης και περίσκεψης: μια μέρα για να θυμηθούμε όσους έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο, τα μέλη των ενόπλων δυνάμεών μας αλλά και τους Αργεντίνους στρατιώτες που σκοτώθηκαν» προσθέτει ο Βρετανός πρωθυπουργός, με την ευκαιρία της 30ής επετείου από την έναρξη του πολέμου.
«Είμαστε υπερήφανοι για το ρόλο που έπαιξε η Βρετανία για να επανορθώσει ένα θεμελιώδες λάθος (που διέπραξε η Αργεντινή). Οι κάτοικοι των Φώκλαντς μπορούν να είναι υπερήφανοι για το σταθερό και υποσχόμενο μέλλον που οικοδόμησαν μετά το 1982» αναφέρει η ανακοίνωση.
Η Βρετανία «παραμένει αποφασισμένη να κάνει σεβαστό το δικαίωμα των κατοίκων των Φώκλαντς να αποφασίζουν για το μέλλον τους» υπογραμμίζει ο Ντ.Κάμερον.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ
- Ο CEO της Magnum συμμαχεί με τον Κένεντι για μια «πιο υγιή Αμερική»
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
- Η Ιαπωνία προς μια νέα πυρηνική εποχή
- Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-0: Σπουδαία νίκη για τους Βάσκους του Βαλβέρδε
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)










![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-109x85.jpg)



![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)



























![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442