Πάνδημη συμμετοχή στην κηδεία του πατριάρχη των κοπτών Σενούντα Γ’
Χιλιάδες πιστοί -μεταξύ τους και μουσουλμάνοι- ντυμένοι στα μαύρα συγκεντρώθηκαν στο Κάιρο για την κηδεία του πατριάρχη των Κοπτών Σενούντα Γ', ο οποίος τα τελευταία χρόνια της ζωής του προσπάθησε να καθησυχάσει την κοινότητα των χριστιανών που έβλεπε με νευρικότητα την άνοδο του πολιτικού Ισλάμ. Ο Σενούντα Γ' -προκαθήμενος της Κοπτικής Εκκλησίας για 40 χρόνια– πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 88 ετών.
Χιλιάδες πιστοί -μεταξύ τους και μουσουλμάνοι- ντυμένοι στα μαύρα συγκεντρώθηκαν στο Κάιρο για την κηδεία του πατριάρχη των κοπτών Σενούντα Γ’, ο οποίος τα τελευταία χρόνια της ζωής του προσπάθησε να καθησυχάσει την κοινότητα των χριστιανών που έβλεπε με νευρικότητα την άνοδο του πολιτικού Ισλάμ.
Ανώτατοι εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι από πολλές χώρες και το Βατικανό και ξένοι πρεσβευτές, συγκεντρώθηκαν στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου.
Παραβρέθηκαν αρκετοί υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές και αντιπροσωπεία του Ανώτατου Συμβουλίου των Ένοπλων Δυνάμεων που εξακολουθεί να κυβερνά τη χώρα μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.
Σύμφωνα με την επιθυμία του, η ταφή θα γίνει στο μοναστήρι Ουάντι ελ Νατρούν, βορειοδυτικά του Καΐρου.
Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά: δεκάδες αστυνομικοί και οχήματα του στρατού είχαν ακροβολιστεί σε πολλά σημεία γύρω από τον καθεδρικό ναό.
Την Κυριακή, ο ναός όπου η σορός του Σενούντα εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, χρειάστηκε να κλείσει αρκετές φορές, για να ελεγχθεί το πλήθος αφού τουλάχιστον δύο πιστοί ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου, ανέφεραν ιατρικές πηγές.
Ο Σενούντα Γ’ -προκαθήμενος της Κοπτικής Εκκλησίας για 40 χρόνια- πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 88 ετών από καρδιακή προσβολή.
Κέρδισε το σεβασμό μέρους της κοινότητας των μουσουλμάνων, αλλά τα τελευταία χρόνια ήλθε αντιμέτωπος με την κλιμάκωση των διαθρησκευτικών εντάσεων, η οποία επιδεινώθηκε μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ.
Η πολιτική άνοδος των ισλαμιστών θα είναι από τα σοβαρότερα ζητήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί ο διάδοχός του που θα εκλεγεί τους επόμενους μήνες.
Ο Σενούντα Γ’ αντιτασσόταν στην δράση εξτρεμιστικών ισλαμιστικών ομάδων ενώ προσπαθούσε να μετριάσει τις αντιδράσεις των Κοπτών, καθώς τα τελευταία χρόνια εντάθηκαν οι επιθέσεις σε εκκλησίες και οι διαθρησκευτικές συγκρούσεις, συχνά με αφορμή ειδύλλια μεταξύ νέων από τις δύο κοινότητες και άδειες οικοδόμησης ναών.
Είχε πάντως σοβαρές πολιτικές διαφωνίες με τον Ανουάρ Σαντάτ, ο οποίος τον είχε στείλει περίπου σε απομόνωση στο Ουάντι ελ Νατρούν με αφορμή τις δηλώσεις του για την κυβέρνηση. Επανήλθε όμως το 1985 με εντολή του Χόσνι Μουμπάρακ.
Οι κόπτες είναι περίπου το 10% του αιγυπτιακού πληθυσμού των 80 εκατομμυρίων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Πούτιν: Θερμή υποδοχή του Ρώσου προέδρου στην Ινδία – Στο επίκεντρο το πετρέλαιο, υπό την πίεση των ΗΠΑ
- Το Παγκόσμιο Κύπελλο… ξεκινάει: Το βράδυ της Παρασκευής η κλήρωση του Μουντιάλ 2026
- Κακοκαιρία Byron: Υπερχείλισε ποταμός – Κινδύνευσαν τουρίστες και κάτοικοι στη Φοινικούντα
- Αγρότες: Χιλιάδες τρακτέρ στους δρόμους, «η πιο μεγάλη κινητοποίηση από το 2016» – Στα σκοινιά η κυβέρνηση
- 18 χρόνια και 1.297 αγώνες: Ο ΛεΜπρόν για πρώτη φορά μονοψήφιος από το 2007!
- Η Pantone κάνει μια εκπληκτική επιλογή για το χρώμα (μη χρώμα) της χρονιάς 2026 -«Η ιστορία από την αρχή»
- Σφυροκοπάει η κακοκαιρία Byron – Πού καταγράφονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
- Συνέχεια στο νικηφόρο σερί θέλει να δώσει ο Παναθηναϊκός
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442