Πρόσκληση ΣΕΒ στους κοινωνικούς εταίρους για συνάντηση τη Δευτέρα
Πρόσκληση προς τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) για συνάντηση τη Δευτέρα, με στόχο «τη διαμόρφωση κοινών θέσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης», απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ.Δασκαλόπουλος, μετά τις συναντήσεις των εταίρων με τον πρωθυπουργό. Άλλωστε ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν μεταξύ των εταίρων. Βεβαίως, φρόντισε να ενημερώσει για το τι ζητάνε οι δανειστές, αλλά και να τονίσει ότι τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης των εταίρων θα παίξουν ρόλο στην αξιολόγηση της οικονομίας και στην έγκριση του νέου δανείου, χωρίς το οποίο «η Ελλάδα τον Μάρτιο αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας».
Πρόσκληση προς τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) για συνάντηση, με στόχο «τη διαμόρφωση κοινών θέσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης», απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, την Τετάρτη, μετά τις συναντήσεις των εταίρων με τον πρωθυπουργό.
Άλλωστε ο κ. Λουκάς Παπαδήμος τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Βεβαίως φρόντισε να ενημερώσει για το τι ζητάνε οι δανειστές, αλλά και να τονίσει ότι τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης των εταίρων θα παίξουν ρόλο στην αξιολόγηση της οικονομίας και στην έγκριση του νέου δανείου, χωρίς το οποίο «η Ελλάδα τον Μάρτιο αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας».
«Θέλω να καλέσω τους κοινωνικούς εταίρους να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια στις διαπραγματεύσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και την ενίσχυση της απασχόλησης» είπε ο πρωθυπουργός, ζητώντας μάλιστα άμεσες διαδικασίες και αποτελέσματα μέχρι τα τέλος Ιανουαρίου.
«Το χρονοδιάγραμμα του κοινωνικού διαλόγου είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο, καθώς οι συνθήκες είναι εξαιρετικά πιεστικές. Πρέπει οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν ως το τέλος του μήνα Ιανουαρίου. Και τούτο, διότι το αποτέλεσμά τους θα ληφθεί υπόψη για να αξιολογηθούν οι επιδόσεις της οικονομίας, οι οποίες θα επηρεάσουν τη χρηματοδότηση της χώρας. Δεν έχουμε λοιπόν την πολυτέλεια για παρατεταμένες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Πρέπει να ολοκληρωθούν πολύ σύντομα» τόνισε ο κ. Παπαδήμος.
Την κρισιμότητα των εξελίξεων στα εργασιακά για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης τονίζει στην επιστολή πρόσκληση και ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
Όπως τονίζει ο κ. Δασκαλόπουλος, «έχει πλέον καταστεί σαφές ότι είναι κρίσιμο για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης με την τρόικα, να προηγηθεί κοινωνικός διάλογος με στόχο την αναζήτηση ενός νέου σημείου ισορροπίας στο μέσο μισθολογικό κόστος, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας και την προστασία των θέσεων εργασίας».
«Για το σκοπό αυτό, σας προσκαλώ να συναντηθούμε στον ΣΕΒ τη Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 16:00, προκειμένου να καταθέσει ο καθένας από τους φορείς μας τις προτάσεις του και να διαμορφώσουμε κοινές θέσεις απέναντι στα κοινά μας προβλήματα» προσθέτει ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
Στο τραπέζι πρόκειται να τεθούν όλα τα «καυτά» θέματα μισθοί, επιδόματα, ασφαλιστικό, αφού απαίτηση των δανειστών αποτελεί η επανεξέταση τους με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Όπως επιβεβαίωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός μιλώντας στους κοινωνικούς εταίρους «Οι διεθνείς οργανισμοί και οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν θέσει σειρά θεμάτων προς επανεξέταση στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και να ενισχυθεί η απασχόληση.»
»Μεταξύ των θεμάτων αυτών είναι και ο ελάχιστος μισθός, είναι ο 13ος – 14ος μισθός, είναι οι αυτόματες ωριμάνσεις, που συνιστούν ετήσιες αυξήσεις ανεξάρτητες από την παραγωγικότητα και τις άλλες συνθήκες της οικονομίας, που οδηγούν σε σωρευτική διάβρωση της ανταγωνιστικότητας. Είναι επίσης διάφορες κανονιστικές ρυθμίσεις που επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ζάκυνθος: Ανείπωτη θλίψη για τον 2χρονο που κατασπαράχθηκε από το πίτμπουλ – «Η κόρη μου φώναξε και έτρεξα» λέει ο πατέρας
- Αγορά ακινήτων: Χειμερινά εξοχικά… σε χειμερία νάρκη
- «Το Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη για 3η χρονιά στο θέατρο Σταθμός
- Νέοι ταξιδιωτικοί κανόνες προς την Ευρώπη – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- ΣτΕ: «Φρένο» σε οικοδομικές άδειες χωρίς έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας
- Αρκάς: Μια καλημέρα στις επιλογές
- Ρήξη Τσίπρα – ΣΥΡΙΖΑ λόγω «Αυγής» – Nεύρα και τάσεις φυγής στην Κουμουνδούρου
- Η τέχνη της απόλαυσης: Πώς να ζήσεις σαν bon vivant
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/car-bomb-michoacan-150x74.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-315x220.jpg)















































![«Ο Ζελένσκι δεν έχει διαβάσει» την ειρηνευτική πρόταση ισχυρίζεται ο Τραμπ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-08T001426Z_1049272535_RC2ZBIA2EIWE_RTRMADP_5_USA-TRUMP-KENNEDY-CENTER-315x220.jpg)


![Κολομβία: Πτώματα που βρέθηκαν στη θάλασσα «ίσως» ανήκαν σε θύματα πλήγματος των ΗΠΑ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/gustavopetro-315x220.jpg)
![Ουκρανία: Oι ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ είναι εποικοδομητικές, αλλά όχι εύκολες, λέει o Ζελένσκι [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-02T142339Z_520774740_RC2E8IAEKN5M_RTRMADP_5_UKRAINE-CRISIS-IRELAND-315x220.jpg)
![Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/car-bomb-michoacan-315x220.jpg)









Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442