Η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ στο επίκεντρο του Ευρωπαίου επίτροπου Γιοχάνες Χαν
Τις εργασίες της 3ης Διάσκεψης των προέδρων Επιτροπών Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ, ΕΠΑΑ και ΕΠΑΛ 2007-2013, θα παρακολουθήσουν την Τετάρτη ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν με τον υπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη, οι οποίοι αργότερα θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου για τις προτεραιότητες στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ. Η κυβέρνηση έχει θέσει εφαρμογή, μαζί με την Κομισιόν, σχέδιο με το οποίο αξιολογούνται κατά προτεραιότητα 181 έργα, «έργα-σημαίες» όπως χαρακτηρίζονται, συνολικού προϋπολογισμού 11,5 δισ. ευρώ, που πρέπει να ολοκληρωθούν έως το 2015.
Τις εργασίες της 3ης Διάσκεψης των προέδρων Επιτροπών Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ, ΕΠΑΑ και ΕΠΑΛ 2007-2013, θα παρακολουθήσουν την Τετάρτη ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν με τον υπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη, οι οποίοι αργότερα θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου για τις προτεραιότητες στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ.
Η διάσκεψη θα γίνει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια της, θα πραγμαοποιήσει ομιλία ο κ. Χρυσοχοΐδης, ενώ παρέμβαση θα κάνει και ο κ. Χαν. Στις 12:00 θα γίνει η κοινή συνέντευξη Τύπου
Παρών θα είναι και ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ.
Την Τρίτη, ο κ. Χαν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο και τον υφυπουργό Υποδομών Γ. Μαγκριώτη.
Στο επίκεντρο ήταν η ανάγκη απεμπλοκής των μεγάλων έργων υποδομής, στο πλαίσιο των μέτρων για την ανάσχεση της ύφεσης και της επιστροφής της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.
Επίσης, συζητήθηκαν μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς οι τρόποι συνδυασμού του προγράμματος ιιδιωτικοποιήσεων με τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.
Ο κ. Μαγκριώτης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι έως την άνοιξη θα απεμπλακούν τα πέντε μεγάλα οδικά έργα που κατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης και έχουν «παγώσει» τα δύο τελευταία έτη, ωστόσο ο κ. Χαν φέρεται να συνέδεσε τη λύση στο θέμα των έργων με τις πολιτικές εξελίξεις (τη διάρκεια του βίου της υβέρνησης Παπαδήμου και τον χρόνο διενέργειας των εκλογών)..
Από την πλευρά του ο κ. Ράιχενμπαχ φέρεται να εκτίμησε ότι θα χρειασθεί ένα εξάμηνο για να ξεκινήσουν ξανά τα έργα.
«Τρέχουν» 181 έργα του ΕΣΠΑ
Η κυβέρνηση έχει θέσει εφαρμογή, μαζί με την Κομισιόν, σχέδιο με το οποίο αξιολογούνται κατά προτεραιότητα 181 έργα, «έργα-σημαίες» όπως χαρακτηρίζονται, συνολικού προϋπολογισμού 11,5 δισ. ευρώ, που πρέπει να ολοκληρωθούν έως το 2015.
Στον τομέα της ενέργειας περιλαμβάνονται 8 έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 690 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου του Ερατεινού και η διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό διασυνδεδεμένο σύστημα υψηλής τάσης.
Στον τομέα της καινοτομίας περιλαμβάνονται 10 έργα ύψους 372 εκατ. ευρώ.
Στην επιχειρηματικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων περιλαμβάνονται 3 έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 924 εκατ. ευρώ, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα εξωστρέφειας-ανταγωνιστικότητας.
Στις νέες τεχνολογίες περιλαμβάνονται 11 έργα ύψους 648 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων το ψηφιακό σχολείο.
Στον τομέα των μεταφορών περιλαμβάνονται:
* Η κατασκευή 5 νέων αυτοκινητόδρομων με συμβάσεις παραχώρησης συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, * 39 οδικά έργα προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ, * 6 έργα αστικών μεταφορών ύψους πάνω από 1 δισ. ευρώ, όπως οι επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας και το Μετρό της Θεσσαλονίκης, * 11 έργα επεκτάσεων και εκσυγχρονισμού λιμένων ύψους πάνω από 230 εκατ. ευρώ, * 10 σιδηροδρομικά έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,5 δισ. ευρώ και * η ολοκλήρωση του αεροδρομίου Μακεδονία, έργο ύψους 72 εκατ. ευρώ.
Στο σχέδιο περιλαμβάνονται ακόμη 29 περιβαλλοντικά έργα, ύψους άνω των 1,7 δισ. ευρώ, όπως το κλείσιμο των παράνομων χωματερών, καθώς και 18 έργα υποδομών υγείας και εκπαίδευσης προϋπολογισμού 217 εκατ. ευρώ.