Κολλημένοι στον υπολογιστή και στην τηλεόραση οι περισσότεροι έφηβοι
Τουλάχιστον έξι ώρες την ημέρα περνά μπροστά από μια οθόνη ηλεκτρονικής συσκευής (τηλεόραση, υπολογιστής, παιχνίδια) ένας στους έξι εφήβους, ηλικίας, 13-15 ετών. Σύμφωνα με στοιχεία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, παρατηρείται ότι ο ελεύθερος χρόνος των εφήβων μονοπωλείται από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ όλο και λιγότεροι ασχολούνται με αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες.
Τουλάχιστον έξι ώρες την ημέρα περνά μπροστά από μια οθόνη ηλεκτρονικής συσκευής (τηλεόραση, υπολογιστής, παιχνίδια) ένας στους έξι εφήβους (16,4%), ηλικίας, 13-15 ετών.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας για τον ελεύθερο χρόνο των εφήβων παρατηρείται ότι σχεδόν δύο στους πέντε μαθητές (38,3%) παρακολουθούν τηλεόραση/dvd τουλάχιστον τρεις ώρες ημερησίως όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
Από αυτούς ένα ποσοστό 12% έχει ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, δηλαδή καταναλώνει συχνά γλυκά ή αναψυκτικά, ενώ σπάνια τρώει φρούτα ή λαχανικά. Επίσης ένας στους πέντε εφήβους από αυτούς που παρακολουθούν συχνά τηλεόραση μέσα στην ημέρα, είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος.
Συγκριτικά με το 2006, το 2010 έχει σχεδόν τριπλασιαστεί ο αριθμός των μαθητών που αφιερώνουν υπερβολικό χρόνο κάθε μέρα μπροστά σε μια οθόνη, παρόλο που βλέπουν λιγότερες ώρες τηλεόραση. Ωστόσο, καταγράφεται αύξηση στη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Επίσης δύο στους πέντε εφήβους, ηλικίας 15 ετών, δεν διαβάζουν καθόλου εξωσχολικά βιβλία και ένας στους πέντε δεν ασχολείται καθόλου με αθλητικές δραστηριότητες.
Χαμηλά είναι τα ποσοστά των εφήβων που ασχολούνται με καλλιτεχνικές δραστηριότητες (π.χ. το 9,6% κάνει μαθήματα μουσικής και το 6,9% συμμετέχει σε θεατρική ομάδα)
Αναρωτιέσαι γιατί κάποιοι άνθρωποι αποκτούν τεράστια επιρροή και followers στα social media, ενώ άλλοι μένουν στην αφάνεια; Η ψυχολογία έχει την απάντηση.
Kάθε Κυριακή στις 11:30 π.μ, σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια που υμνεί τη φιλία, την ελευθερία και το μεγάλο ταξίδι της ζωής από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας