Το Κυπριακό και το ενεργειακό στην ατζέντα των επαφών του Σταύρου Δήμα στην Κύπρο
Η συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και το ζήτημα της ενέργειας θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, ο οποίος επισκέπτεται τη Δευτέρα και την Τρίτη την Κύπρο. «Η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη σε εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και εναρμονισμένης με το κοινοτικό κεκτημένο», δήλωσε ο κ.Δήμας κατά την άφιξη του στην Κύπρο.
Η συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και το ζήτημα της ενέργειας θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, ο οποίος επισκέπτεται τη Δευτέρα και την Τρίτη την Κύπρο.
Ο Έλληνας υπουργός θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, για την κρίσιμη καμπή των συνομιλιών στο Κυπριακό.
«Η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη σε εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και εναρμονισμένης με το κοινοτικό κεκτημένο», δήλωσε ο κ.Δήμας κατά την άφιξη του στην Κύπρο.
Ο κ. Δήμας τόνισε ακόμη ότι η Κύπρος παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.
Αμέσως μετά την άφιξή του, ο κ. Δήμας μετέβη στη Βουλή, όπου ξεκίνησε σειρά συναντήσεων με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Ο Έλληνας υπουργός συναντήθηκε με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ, Τάσο Μητσόπουλο (καθώς ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ οικουρούσε) ο οποίος έκανε λόγο για μια συνάντηση «κάτω από τις πιεστικές συνθήκες που διαμορφώνονται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα και στην Κύπρο, με το Κυπριακό να βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή και με τις προκλήσεις της Τουρκίας να κορυφώνονται ανησυχητικά».
Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον γγ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού ο οποίος στις δηλώσεις επανέλαβε ότι «η Ελλάδα αποτελεί το βασικότερο μας στήριγμα στον αγώνα που διεξάγουμε για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας».
Στη θέση ότι «σήμερα περισσότερο παρά ποτέ» καθίσταται επιτακτική ανάγκη το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, «όχι μόνο να εφαρμόζεται αλλά να φανεί ότι εφαρμόζεται και στην πράξη» συμφώνησαν ο Έλληνας υπουργός και ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ.
Για συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό κατά την οποία εκφράστηκαν κοινές αντιλήψεις, αλλά και κοινές ανησυχίες, μίλησε ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.
Επίσης, ο Έλληνας υπουργός είχε χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρη Συλλούρη, και την γενική γραμματέα των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου και τον βουλευτή του κόμματος Γιώργο Περδίκη.
Τον κ. Δήμα ζήτησε να συναντήσει ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ και η συνάντηση διευθετήθηκε.
Την Τρίτη ο κ.Δήμας θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής και πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου και στη συνέ χεια εθιμοτυπική συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Στη συνέχεια θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Χριστόφια και θα έχει συνομιλίες με την Κύπρια ομόλογο του Ερατώ Μαρκουλλή, η οποία αργά απόψε παρέθεσε δείπνο στον Έλληνα ομόλογό της.
Δύο κρίσιμα ζητήματα στην ατζέντα
Η Αθήνα και η Λευκωσία εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη πρόκειται να πιέσουν για οριστική επίλυση του ζητήματος μέχρι τον Ιούνιο του 2012, δηλαδή πριν από την ανάληψη της εξαμηνιαίας προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο στο δεύτερο μισό του 2012. Εξάλλου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Δ.Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου πρόκειται να συναντηθούν τον Ιανουάριο ενώ εντείνεται και η δραστηριότητα εκ μέρους του ΟΗΕ.
Παράλληλα, ο Στ.Δήμας θα συζητήσει επίσης τις εξελίξεις στο θέμα του φυσικού αερίου καθώς τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται οι οριστικές προβλέψεις της εταιρείας Noble Energy για τα κατά τα φαινόμενα πολύ μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου στο «Οικόπεδο 12».
Το επόμενο βήμα, όπως το προδιέγραψε ο Κύπριος πρόεδρος, είναι ο σχεδιασμός της εμπορικής εκμετάλλευσης του κοιτάσματος με τη συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από το που θα κατασκευαστεί ο τερματικός σταθμός για την υγροποίηση του αερίου. Η Noble Energy και η ισραηλινή Delek επιθυμούν να ξεκαθαρίσει γρήγορα το ζήτημα αυτό.
Το θέμα αυτό θα απασχολήσει τόσο τους κκ.Δήμα και Χριστόφια όσο και τον υφυπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Ντάνι Αγιαλόν που επισκέπτεται την Τρίτη την Αθήνα. Ο κ. Αγιαλόν θα συναντηθεί ακόμη με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Δ. Δόλλη, τον κ. Δήμα, αλλά και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δ. Αβραμόπουλο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ρήξη Τσίπρα – ΣΥΡΙΖΑ λόγω «Αυγής» – Nεύρα και τάσεις φυγής στην Κουμουνδούρου
- Η τέχνη της απόλαυσης: Πώς να ζήσεις σαν bon vivant
- Δίπλα στους αγρότες Σωματεία και Ομοσπονδίες – Συγκέντρωση το απόγευμα στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης
- Ακίνητα: Στον πάγο οι αντικειμενικές αξίες μέχρι το 2027
- Συνταγή: Σουφλέ ζυμαρικών με μπρόκολο και κοτόπουλο
- Η παράλληλη επανεμφάνιση Καραμανλή και Σαμαρά εντείνει την πίεση του Μαξίμου
- Παρέμβαση Τραμπ για την εξαγορά της Warner Bros – «Πρόβλημα το μερίδιο της Netflix, θα εμπλακώ στην απόφαση»
- Πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Τουρκία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/car-bomb-michoacan-150x74.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-315x220.jpg)








































![«Ο Ζελένσκι δεν έχει διαβάσει» την ειρηνευτική πρόταση ισχυρίζεται ο Τραμπ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-08T001426Z_1049272535_RC2ZBIA2EIWE_RTRMADP_5_USA-TRUMP-KENNEDY-CENTER-315x220.jpg)


![Κολομβία: Πτώματα που βρέθηκαν στη θάλασσα «ίσως» ανήκαν σε θύματα πλήγματος των ΗΠΑ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/gustavopetro-315x220.jpg)
![Ουκρανία: Oι ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ είναι εποικοδομητικές, αλλά όχι εύκολες, λέει o Ζελένσκι [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-02T142339Z_520774740_RC2E8IAEKN5M_RTRMADP_5_UKRAINE-CRISIS-IRELAND-315x220.jpg)
![Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/car-bomb-michoacan-315x220.jpg)



![Όταν ο προτεινόμενος ως νέος αρχηγός της Μοσάντ τραυματίζονταν βαριά την 7η Οκτωβρίου [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/WhatsApp-Image-2025-12-04-at-14.19.42-315x220.jpeg)











Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442